noodweer

Opnieuw zware overstromingen in noordoosten van Frankrijk

De regio’s Moselle en Bas-Rhin, in het noordoosten van Frankrijk, hebben sinds vrijdagochtend te kampen met overstromingen. Al sinds donderdagavond staan beide departementen onder oranje alarm voor regen en overstromingen. Vrijdagmiddag werd dat zelfs rood alarm voor Moselle.

belga

In Moselle waren er vrijdagmiddag nog meer dan 300 brandweeroperaties aan de gang in ongeveer zeventig gemeenten, voornamelijk in het oosten van het departement, dicht bij de Duitse grens. “Bewoners in deze gebieden moeten rekening houden met moeilijke weersomstandigheden”, waarschuwde de brandweer.

Een deel van de A4, die Parijs met Straatsburg verbindt, is afgesloten voor verkeer, net als een deel van de A320 richting Duitsland. Dat laat de prefect van Moselle weten op zijn X-account.

Volgens lokale media is aan ouders gevraagd hun kinderen op te halen bij een aantal scholen en hogescholen in onder meer Bouzonville en Falck.

In het departement Bas-Rhin waren volgens de prefectuur om vrijdagmiddag meer dan vijftig reddingsoperaties aan de gang, “voornamelijk voor overstromingen in kelders”. Bijna zestig brandweerlieden werden gemobiliseerd en verschillende departementale wegen werden afgesloten voor het verkeer.

“Verschillende rivieren kunnen op sommige plaatsen overstromen”, aldus de prefectuur in haar laatste situatierapport, terwijl het hoogtepunt van de overstromingen aan het eind van de dag en in de nacht wordt verwacht.

Voor de Vogezen en Meurthe-et-Moselle heeft Météo-France vrijdagochtend oranje alert voor overstromingen ingesteld.

Een ondergelopen straat in Boulay-Moselle.© afp

Een ondergelopen straat in Boulay-Moselle.© afp