“Het was opnieuw een klim die hem niet perfect ligt”: Cian Uijtdebroeks kent zijn gevaarlijkste opponenten voor witte trui

Uijtdebroeks ruilde het geel van zijn team weer in voor wit.© AFP

Op Prati di Tivo toonde Cian Uijtdebroeks eens te meer dat hij bergop bij de beste vijf, misschien zelfs drie renners in deze Giro behoort. Hij claimde opnieuw zijn plek in de top vijf en de jongerentrui. De jacht op de witte trui in deze Ronde van Italië neigt naar een driestrijd tussen Uijtdebroeks, Tiberi en Arensman.

Stijn Joris

21 seconden op Tiberi en 1’28 op Arensman. Cian Uijtdebroeks heroverde het wit op Prati di Tivo een dag nadat hij het kleinood moest afstaan aan Plapp. Ook Pogacar merkte het al op. “Het gaat een interessant duel worden tussen Tiberi en Uijtdebroeks om het jongerenklassement”, haalde de roze trui aan. Doe er Arensman ook maar bij. Die heeft de beste tijdrit van de drie en kan daarmee volgende week opnieuw een slag slaan.

Uijtdebroeks doorstond de etappe naar de top van Prati di Tivo met glans. Op iets meer dan 11 km van de streep kon hij nog rekenen op ploegmaat Valter voor assistentie, maar daarna stond hij er alleen voor. Uijtdebroeks reed attent naar boven en nestelde zich – toevallig of niet – achter Tiberi en Arensman. Hij nam nog tijd om te eten en te drinken bergop. Duidelijke signalen dat hij alles keurig onder controle had. Toen in de slotkilometers Tiberi tot twee keer toe voor de aanval koos, sprong een attente Uijtdebroeks telkens mee als Pogacar reageerde. “Ik wist wel dat UAE en Ineos op die prikken zouden reageren”, zei Uijtdebroeks. “Zij hadden nog een extra mannetje. Ik had wel verwacht dat Tiberi zou aanvallen. Zelf besloot ik om conservatief te rijden. Deze klim is niet steil genoeg voor mij om voor de aanval te gaan.”

Met hulp van UAE

Uijtdebroeks beperkte zich dus tot het schaduwen van Tiberi en Arensman. Opdracht volbracht. In de sprint eindigde hij in dezelfde tijd als de Italiaan. Op de Nederlander nam hij zelfs nog 9 seconden extra. “Prima dag”, klonk het bij ploegleider Maarten Wynants. “Dit was opnieuw een klim die hem niet perfect ligt. Uit de Ronde van de Abruzzen hadden we opgemerkt dat wie er als eerste op aanviel, werd teruggefloten. Dat UAE er een hoog tempo op nahield, hadden we niet meteen verwacht, maar het speelde wel in de kaarten van Cian.”

Dat de primaire focus van Uijtdebroeks bij de witte trui ligt, blijven zowel de renner zelf als de ploeg ontkennen. “Het hoofddoel is een zo hoog mogelijk klassement”, zegt Wynants. “Daarom counterde Cian als Tiberi aanviel. Tiberi en Arensman gaan in de top tien eindigen van deze Giro, dus dan is het logisch dat hij hen niet zomaar laat rijden. Dat was niet in functie van die witte trui.”

Met Laporte verloor Jumbo-Visma na Gesink al een tweede renner. Het oorspronkelijke doel om voor ritzeges te gaan, verschuift zo iets meer richting het goede klassement van Uijtdebroeks verdedigen. “We willen nog altijd een rit winnen”, zegt Wynants. “Er komen zeker nog kansen voor Olav Kooij. Dat wordt iets complexer zonder Laporte, maar met Tim van Dijke heeft hij een andere renner die ook al lead-outs voor hem deed. Als Cian sterk blijft rijden, gaan we ook kijken waar we hem zo goed mogelijk kunnen omringen. Die doelen hoeven mekaar niet te bijten. Iedereen kan iets proberen in deze Giro, ook Jan Tratnik en Attila Valter mogen hun kans gaan. We zitten in de rol van underdog en daar gaan we gebruik van maken. De verantwoordelijkheid ligt niet bij ons in deze Giro.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen