Luister naar

Blok: Israël moet geweld Gaza eerst onderzoeken

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van Israël aan de grens met Gaza niet, maar wacht een Israëlisch onderzoek naar het geweld af. Ook roept minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur niet op het matje.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 15 mei 2018 om 21:53

Den Haag

De lezingen over wat er maandag aan de grens met Gaza gebeurde, verschillen zo, dat er eerst een onafhankelijk onderzoek nodig is, stelde Blok dinsdag in de Tweede Kamer. ‘Er is de stelling van Israëlische zijde dat er sprake is van het meenemen van explosieven, van wapens, van dreigend geweld aan de grens. Er is van Palestijnse kant de stelling dat het uitsluitend zou gaan om ongewapende demonstranten. Er is de positie van een journalist die beschoten is, geraakt is.’ En: ‘Als die lezingen zo ontzettend uit elkaar lopen, is het niet afdoende om op basis van verschrikkelijke beelden al conclusies te trekken.’

Het onderzoek naar het geweld wordt uitgevoerd door Israël zelf en daar heeft Blok voorlopig vrede mee, als het maar ‘zeer grondig en gedegen’ gebeurt. Een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het geweld is praktisch onmogelijk, omdat de Verenigde Staten dat zeker zouden blokkeren.

ambassadeur

Ook hoeft de Israëlische ambassadeur voorlopig niet bij Blok op het matje te komen. ‘Het is nu niet het moment’, aldus de bewindsman op vragen van de SP, PvdA, D66 en DENK, partijen die aandringen op actie van Nederland tegen Israël. Ook noemde Blok het ‘niet zuiver’ om nu al conclusies te trekken.

‘Ik heb echt de uitkomsten van dat onderzoek nodig voor verdergaande conclusies, waaronder ook de vraag of ik hier wel of niet de ambassadeur voor laat komen’, aldus de minister. Wel is er inmiddels ‘op hoog ambtelijk niveau’ contact geweest met Israël, met de mededeling dat Nederland ‘zeer bezorgd’ is over het geweld.

In het wekelijkse vragenuurtje koos Blok zijn woorden zorgvuldig. Want naast de partijen die aansturen op de veroordeling van Israël, staan de PVV, ChristenUnie en SGP, die aandringen op een veroordeling van Hamas. Zij benadrukken dat de terreurorganisatie de gewelddadige demonstratie aan de Palestijnse kant zelf heeft georganiseerd.

Zo betreurt SGP-leider Kees van der Staaij alle doden en gewonden aan Palestijnse zijde, onder wie een baby van acht maanden, maar vraagt hij zich tegelijk af waarom die baby ‘werd meegenomen naar een gewelddadige demonstratie’. ‘Ik roep beide partijen op tot kalmte’, aldus Blok. ‘Zowel de Palestijnen als de Israëliërs.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.