Direct naar artikelinhoud
Groeten uit

Eddy Planckaert: “Het leven is niet leuker dan in de jaren 70”

Eddy Planckaert: “Het leven is niet leuker dan in de jaren 70”
Beeld VTM

Groeten uit, de televisionele tijdmachine bij uitstek, verwelkomt vanavond het gezin Planckaert. Dat zal zich staande proberen te houden in het jaar des Heren 1970, toen stamvader Eddy een Eddy'tje van 12 jaar was. Of de pater familias nog levendige herinneringen heeft aan dat jaar?

Eddy Planckaert: “Vooral aan de koers: mijn broers Walter en Willy waren toen al wielrenner en ik ging vaak kijken. En aan moeder Gusta natuurlijk, die het middelpunt van ons gezin was. (Mijmert) Het geknetter van de Leuvense stoof als je opstond, de koeken die gebakken werden... En de opkomst van de televisie! Zwart-wit, uiteraard.” 

Beleefde je ook een gelukkige jeugd in die jaren 70?

“Best wel. Ik was de jongste van het gezin – het kakkenestje, zoals ze zeggen – dus werd ik wat meer verwend dan de anderen. Maar mijn moeder stond er alleen voor, want ik had mijn vader al verloren toen ik 6 was. Het kon thuis af en toe ook hard zijn. Maar ze heeft dat goed gedaan, hoor, we zijn niets tekortgekomen.

“Die aflevering van Groeten uit heeft me doen beseffen dat ik nog altijd leef zoals toen. Ik zweer bij een stoof en een open vuur. Mijn kleinkinderen Iluna en Devon daarentegen leven in de moderne wereld. Voor hen was het aanpassen, maar de eenvoud van toen lag hun wel. Ook al moesten ze wat meer moeite doen om zich te amuseren. Wilde je vroeger muziek, dan moest je een plaatje uit de hoes halen en op de pick-up leggen. Dat had charme, nu kun je met een paar klikken op de computer om het even wie horen zingen.”

Dat klinkt alsof je liever in de jaren 70 was gebleven.

“Zeker en vast. Er stonden vier prachtige zetels in het huis waar we de aflevering opgenomen hebben. Ze hebben waarschijnlijk geen 20 euro gekost, maar ik kan je verzekeren: je zat er comfortabeler in dan in moderne zetels van 1.000 euro. Ja, ik voelde me er meteen thuis.”

In de jaren 70 had je ook minder nepnieuws, zoals dat valse bericht waarin ene Eddy Planckaert op het internet uitlegt hoe hij miljoenen heeft verdiend met bitcoins.

“Ja, godverdikke! Vroeger was het simpel: als iemand iets verzon over jou, ging je die kerel opzoeken in het dorp, je pakte 'm bij de keel en zei je wat je ervan dacht. Nu heb ik niet eens een idee waar ik moet beginnen te zoeken.

“Ik besef ook wel dat alles een stuk makkelijker is geworden dankzij al die technologie. Maar is het leven daarom ook leuker? Dat durf ik me soms af te vragen. En waar zal die vooruitgang stoppen? Is dat allemaal echt nodig? En is een menselijk lichaam daar wel tegen bestand? Want met al onze kennis en onze kunde van tegenwoordig zijn we de wereld naar de kloten aan het helpen. En niemand die zich er iets van aantrekt! Nee, geef mij dan maar de jaren 70.” (tr)

Groeten uit VTM, donderdag 17 januari, 20.35 uur

©Humo