Massabetogingen in Zimbabwe ontaarden in ‘afscheidsfeest’ voor Mugabe

© EPA-EFE

© AFP

© AP

© AP

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© EPA-EFE

© REUTERS

© EPA-EFE

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Duizenden Zimbabwanen zijn zaterdag in de hoofdstad Harare op straat gekomen om het leger te steunen en het aftreden van president Robert Mugabe te eisen. ‘Dankjewel helden van het leger, Mugabe mag nu rusten!’ De regeringspartij Zanu-PF vergadert zondag over zijn vertrek.

svg

Dat is zaterdag uit eensluidende bronnen bij de partij vernomen. Het leger heeft Mugabe enkele dagen geleden onder huisarrest geplaatst. Het merendeel van de regionale afdelingen van Zanu-PF nam vrijdag een motie van wantrouwen tegen Mugabe aan en vraagt hem om ontslag te nemen als president. Volgens de provinciale comités heeft de 93-jarige president 'de controle over de partij en regeringszaken verloren', omdat hij vanwege zijn gevorderde leeftijd niet meer capabel is, klinkt het.

Sfeer

De sfeer in het centrum van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare was tijdens de betogingen bijzonder uitbundig. Betogers droegen vlaggen en slogans als ‘Mugabe moet weg uit Zimbabwe’ en ‘Genoeg is genoeg: Mugabe moet weg’ en maakten er een heus ‘afscheidsfeest’ van voor hun president.

Onder meer de invloedrijke vereniging van oorlogsveteranen en oppositiebeweging Movement for Democratic Change steunen de optocht. Het leger stemde in met de betoging, maar drong aan op een geweldloos verloop.

Al vier decennia aan de macht

Het leger greep woensdag de macht in het Zuid-Afrikaanse land. De 93-jarige Mugabe werd onder huisarrest geplaatst en enkele van zijn medestanders zijn gevangen genomen. Mugabe is al bijna vier decennia aan de macht. Na jaren van economische malaise en mensenrechtenschendingen, verwelkomen vele Zimbabwanen de tussenkomst van het leger.

Mugabe heeft de handdoek evenwel nog niet in de ring gegooid. Hij verscheen vrijdag voor het eerst sinds de ‘niet-staatsgreep’ in het openbaar.