Drank, drugs maar vooral een échte rockster: legendarische gitarist Willy Willy verliest strijd tegen kanker

© ISOPIX

Misschien is Arno’s beschrijving wel de mooiste. Hij zegt over Willy Willy: “Een gitarist zó groot dat je hem tweemaal moet noemen.” Vanmorgen is Willy Willy (59), de gitarist van Arbeid Adelt en The Scabs, overleden aan kanker. Geboren als Willy Lambregt in Oostende, gestorven als Willy Willy in de harten van duizenden.

pom

© ggm

Willy Lambregt zou rocker worden. Dat had hij zichzelf beloofd toen hij voor zijn vierde verjaardag een gitaartje kreeg van een oom. Maar Willy wilde een échte gitaar. Daarom stopte hij op zijn zestiende met school en ging in een vleesfabriek werken. ’s Avonds sprak hij af met zijn maat Arno. Samen droomden ze van een leven als rocker, op podia groter dan die in de cafés van Oostende.

Midden jaren tachtig bood Marcel Vanthilt Willy Willy zijn eerste grote podium aan. Vanthilt had dan al breed nationaal succes met zijn band Arbeid Adelt. Toen gitarist Luc Van Acker opstapte, ging Vanthilt Willy Willy halen in Oostende.

Lees verder onder de foto

Bellen naar de moeder

“Ik had Willy al zien spelen bij zijn bandje Revenge en was onder de indruk”, vertelt Vanthilt. “Zo’n rock ’n roll-gast zou niet misstaan bij Arbeid Adelt. Dus toen Luc Van Acker opstapte, belde ik de moeder van Willy Willy, die toen nog thuis woonde. Zij wist in welk Oostends café ik haar zoon kon vinden. Dat was meestal de Sloopy. Willy wilde wel naar Brussel komen om eens te repeteren.”

© Photo News

Willy Willy wilde eigenlijk niet per se weg uit Oostende. Hij zal later vertellen dat hij vooral de Oostendse spirit altijd is blijven koesteren. En dan nog het meest de Oostendse humor, overgoten met een stevige scheut sarcasme. “Dat hield me op de been in tijden dat het muzikale succes ver weg leek.”

Marcel Vanthilt zou Willy Willy een eerste keer laten proeven van dat succes. De gitarist trok naar Brussel om met Arbeid Adelt te repeteren. Hij paste perfect bij de band. En hij begon bijna onmiddellijk een affaire met zangeres Dani Klein. “Ik had nog zo gezegd: Geen affaires in de groep. Maar er was geen houden aan die twee”, vertelt Vanthilt.

Drank en drugs

Vanthilt en Willy Willy werden hechte vrienden. De twee heren woonden zelfs bijna een jaar samen, op Vanthilts appartement in het centrum van Brussel. Willy beloofde elke dag eigen onderdak te vinden, maar veel liever dook hij weer in het Brusselse nachtleven.

Willy Willy leefde zeer heftig. Veel drank en drugs. En niet alleen hij, trouwens. Ook zijn zeer goede vriend en contrabassist Dirk Schoufs. Dirk is aan de drank overleden, een lot dat ook Willy had kunnen wachten. Maar hij heeft zich herpakt. Op een dag brak hij met de drank en de drugs en rookte hij ook bijna niet meer.

Marcel Vanthilt vertelt dat hij maandag nog in Brussel was samen met Jan Van Roelen van Arbeid Adelt. Hij stelde nog voor Willy Willy samen te gaan bezoeken. “Nu is hij overleden. Ik ben er niet goed van. Schrijf vooral dat Willy een zeer lieve mens was.”

Kansen laten liggen

Eind 1986 was het uit tussen Arbeid Adelt en Willy Willy. Nee, geen ruzie. Gewoon geen muzikale toekomst meer. De gouden jaren van de Belpop waren voorbij. Platenmaatschappij EMI zette onder andere Arbeid Adelt, Arno en The Scabs aan de deur. De scene verkruimelde en Vanthilt trok naar Londen en werd vj bij MTV.

Lees verder onder de video van Vaya Con Dios

Ook Willy Willy vond snel weer onderdak. Toen in de chique Brusselse Dansaertstraat een nieuwe boetiek opende die een groepje zocht om het wat op te leuken, is Vaya Con Dios ontstaan. Dani Klein zong, boezemvriend Dirk Schoufs speelde contrabas en Willy Willy gitaar. Samen schreven ze Just a friend of mine, hun eerste hit die tot vandaag geld in het laatje blijft brengen.

In die dagen speelde Willy Willy ook al bij The Scabs. Uiteindelijk zou hij al kort na de oprichting van Vaya Con Dios volledig voor The Scabs kiezen. Omdat hij niet in Vaya Con Dios geloofde? In een afscheidsinterview zei Willy Willy daarover: “Zeker als je het financieel bekijkt, heb ik hier en daar kansen laten liggen. Maar ik heb gewoon steeds voor rock-’n-roll gekozen, en daar ben ik trots op. Rock-’n-roll zit in mijn DNA.”

Hij maakte drie gouden elpees met The Scabs, maar in 1994 stond hij plots op straat. Vervangen door Etienne ‘Tjenne’ Berghmans, die uit Clouseau was gezet.

Willy liet zich nadien inhuren als studiomuzikant. Hij werkte zelfs een tijdje in een gitaarwinkel aan de Zuidstraat in Brussel. Vijf jaar later had hij voor het eerst zijn eigen band: de Voodoo Band. In 2003 verscheen het album Willy Willy & the Voodoo Band. Zes jaar later speelde hij weer bij The Scabs.

Vorige week kreeg Willy Willy met The Scabs nog een Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Toen speelden ze nog eens Robbin’ the liquor store. De gitarist speelde mee, maar moest wel op een stoel zitten. Toen was al een tijdje bekend dat de gitarist leed aan kanker.

Lees verder onder de video van het laatste optreden van Willy Willy tijdens de Mia’s.

Dertig jaar samen met zelfde vrouw

Eind januari gaf Willy Willy nog een interview aan De Standaard, waarin hij een paar levenslessen doceerde. Eerste les: liefde komt op de eerste plaats. Willy zei dat hij dertig jaar samen was met dezelfde vrouw: Michèle. Niet struikelen over futiliteiten, dat is het geheim van een lange relatie. “Als de dood het einde is van een leven vol liefde, dan is die dood aanvaardbaar.”

Willy Willy bracht begin dit jaar nog zijn laatste plaat uit met de Voodoo Band: Vampire with a tan.

Keuze van de redactie

Video