Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOorlog in Oekraïne

Russen werpen overmacht aan wapens, munitie en mankracht volop in de strijd aan het oostelijke front

Russische militaire onderzoekers afgelopen vrijdag bij een verwoest huis in de Donetsk, volgens de Russen het resultaat van een Oekraïense aanval.Beeld REUTERS

Russische troepen zouden Novobachmoetivka, een piepklein dorp in Oekraïne, hebben ingenomen. De overwinning zou een volgend bewijs zijn van een Russische opmars die niet te stuiten lijkt.

Dat succesje, zondagmiddag door het Russische ministerie van Defensie op Telegram gemeld, is nog niet geverifieerd. Zes dagen geleden meldde Oekraïne nog dat zijn troepen standhielden en dat ze tweederde van het dorp in handen hadden. Sinds de val van het strategische Avdiivka, op 17 februari, staan de Oekraïense troepen aan dat deel van het oostelijk front onder immense druk. Ze zijn “outgunned and outnumbered”, schrijft Reuters: de Russen hebben meer wapens en meer mankracht, en die werpen ze nu allemaal in de strijd.

Volgens het gezaghebbende Forbes zou de inname van Novobachmoetivka geen verrassing zijn, en is de situatie rond Otsjeretyne wanhopig. Het valt het te verwachten dat na Novobachmoetivka meer dorpen zullen volgen.

Otsjeretyne zelf werd 23 april bij verrassing ingenomen. De Russen braken door en schoten als een mes acht kilometer naar voren, waarna de punt van dat mes terechtkwam in het centrum van Otsjeretyne. Van daaruit proberen Russische troepen nu verder op te rukken. Ze drukken de Oekraïners steeds verder in het defensief.

Situatie ‘aanzienlijk verslechterd’

Oekraïne kampt met een enorm tekort aan wapens en munitie. Het wachtte lange tijd met smart op een Amerikaans militair hulppakket van zo’n 57 miljard euro dat door politiek touwtrekken tussen Democraten en Republikeinen maandenlang in Washington werd tegengehouden.

In Oekraïne ging de munitie op rantsoen, schrijft Reuters, en Russische artillerie bleef schieten. Oekraïense troepen raakten langzaam uitgeput van het afslaan van de ene na de andere Russische aanvalsgolf, terwijl de munitie langzaam opraakte.

Legerleider Oleksandr Syrsky gaf half april toe dat de situatie aan het oostelijk front “aanzienlijk verslechterd” was als gevolg van het verhevigde Russisch offensief dat half maart was begonnen. Rusland boekte niet alleen terreinwinst, maar ook “tactische successen”, aldus Syrsky. Het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst, Kirilo Boedanov, voorspelt nu volgens AFP dat mei en juni een “moeilijke periode” worden voor Oekraïne.

‘Verlies nemen en terugtrekken’

Het Amerikaanse hulppakket is eindelijk goedgekeurd en de Verenigde Staten haasten zich met de levering van munitie en wapens, maar het duurt even voordat die het front hebben bereikt, en in de tijd die dat vergt probeert Rusland nu zo ver mogelijk door te stoten.

Het Oekraïense leger kan volgens Forbes weinig anders doen dan “zijn verlies nemen en zich een paar kilometer terugtrekken”, maar zelfs dat is levensgevaarlijk, zegt het tijdschrift. Terugtrekken moet gecoördineerd gebeuren, want de Russen hebben munitie genoeg om de Oekraïense troepen met hun artillerie te blijven bestoken, en ze zitten klaar om toe te slaan.

De strijd aan het oostelijk front wordt zo een wedloop tussen de Russische overmacht, Oekraïens uithoudingsvermogen, en de snelheid waarmee Amerika Oekraïne opnieuw van voldoende wapens en munitie kan voorzien.