VIDEO. Kruis op kerk instabiel door storm: kerk geëvacueerd

In Bilzen joeg de wind donderdag hevig rond de kerktoren in het centrum. Voorbijgangers alarmeerden de hulpdiensten toen het kruis bovenop de Sint-Mauritiuskerk flink op en neer begon te zwabberen. Het marktplein werd tot aan het oude stadhuis ontruimd en met politielint afgespannen. De kerkgangers werden uit de kerk gehaald.

JoGe

Een aantal leien van de toren vielen naar beneden. Na een eerste controle bleek het te gaan om uitzonderlijke windvlagen die het kruis en de windhaan op en neer lieten schommelen. Vrijdag volgt nog een zekerheidscheck van de dienst monumentenwacht.

“Wandelaars in het centrum hebben de ongecontroleerde bewegingen van het kruis tijdens de storm opgemerkt. De brandweer is verwittigd. Toen er een paar leien van de toren naar beneden kwamen is besloten om het marktplein rond de kerk te ontruimen evenals de kerkgangers in de kerk”, verduidelijkt burgemeester Frieda Brepoels.

“Bovenop de Sint-Mauritiuskerk ging de wind ondertussen flink tekeer. Onze gebouwendienst heeft samen met de diensten van monumentenwacht een inspectie uitgevoerd. Hierbij werd geen mankement vastgesteld. Volgens de inspecteurs heeft de wind enorme krachten uitgeoefend op het metershoge kruis en de tollende windhaan bovenop de kerktoren. Het kruis heeft echter een gewicht van 300 kilo, daarom dat we geen risico namen en pas nadat de wind was gaan liggen het plein rond de kerk terug hebben opengesteld. Vrijdag zal monumentenwacht nog een bijkomende controle uitvoeren om eventuele euvels in kaart te brengen.”

IN BEELD. Storm richt ravage aan in Limburg

Hebt u foto’s van de schade die de storm heeft aangericht? Bezorg ze ons via deze uploadmodule.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer