Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Op audiëntie bij de Duivels: "Als ik moet kiezen tussen mooi spelen en winnen, kies ik voor het laatste"

Eden Hazard staat de Belgische pers te woord op het WK.Beeld Photo News
, en

EDEN HAZARD

Zijn prelude tegen Panama bracht niet wat velen verhoopten. Niet dat Eden Hazard zijn WK-start gemist heeft, dat kun je onmogelijk zeggen na een 3-0-zege waarin hij aan de basis lag van twee goals, maar het mocht net iets meer zijn. "Kreeg ik een zesje? Jullie zijn niet lief."

Het heeft alles te maken met de hoge verwachtingen. "Er zullen dagen zijn dat ik beslissender ben dan de rest, maar het is niet zo dat deze ploeg niet zonder mij kan. Dit is mijn tweede WK, ik kom uit een goed seizoen, maar er staan nog spelers op het veld, hé. Zij kunnen ook het verschil maken."

Het gevoel bij Hazard zit nog steeds goed. Daar heeft de moeizame eerste helft tegen Panama niets aan veranderd. "Het is niet eenvoudig om zes keer te scoren tegen Panama. Het was onze eerste wedstrijd op dit WK, dan lig je echt niet wakker over de manier waarop je wint. Trouwens, hoeveel wedstrijden, op die van Rusland na, werden hier al met meer dan één doelpunt verschil beslist? Denk dus niet dat wij tegen Tunesië even 6-0 gaan winnen. We moeten niet dromen. Het wordt een complexe wedstrijd. Als je me nu zegt dat we 1-0 gaan winnen, teken ik meteen."

Eden Hazard dolt met de fotografen.Beeld BELGA

Het mag gerust zelfs een "vuile overwinning" zijn voor Hazard. "Iedereen wil altijd dat België goed is, 80 procent balbezit heeft, 50 keer naar doel schiet en 40 goals maakt. Maar zo werkt het niet. Wat telt, is winnen."

Alleen zo zijn de Rode Duivels zaterdag al zeker van de achtste finales. En hopelijk wordt Hazard tegen Tunesië niet van het veld geschopt. "Als wij morgen tegen Argentinië moeten, wie gaan we dan proberen lam te leggen? Messi. En tegen Portugal: Ronaldo. Ik heb het geluk dat ik het verschil kán maken. Daarom viseert de tegenstander me. Maar maak je geen zorgen. Eén keer zullen ze me raken, de tweede keer ben ik ervandoor."

KEVIN DE BRUYNE

Kevin De Bruyne (26) spreekt met veel zelfzekerheid. "Als je jong bent, voel je de permanente druk om jezelf te bewijzen. Dat is nu niet meer nodig. Iedereen weet wie De Bruyne is." Ook als hij minder beslissend is bij België dan bij Manchester City. "De bondscoach wil dat ik een spelmaker van achteruit ben. Het is mijn taak om Mertens, Hazard, Carrasco, Meunier en Lukaku te bedienen. Bij de nationale ploeg ben ik een verdedigende middenvelder."

De Bruyne spreekt in Rusland veel met Martínez. In november uitte hij nog kritiek op diens tactische aanpak. "Het is noodzakelijk om iedereen op één lijn te krijgen. Daarom ook dat ik die uitspraken deed: omdat ik vond dat het beter kon. Ik wil elke match winnen, geen dingen testen, maar Martínez en ik hebben wel dezelfde visie. Dat is al wat telt."

In het verleden bestond er ook een discussie over wie nu de baas is: Hazard of De Bruyne? Die lijkt weggeëbd. "Ik heb dat nooit begrepen", zegt hij. "Er is niet zoiets als één baas. Een paar jaar geleden waren Hazard en ik prille twintigers, toen hadden we nog leiders als Lombaerts, Van Buyten en Gillet. Als zij wegvallen, nemen anderen hun rol in. Dat hebben Hazard en ik gedaan."

'Als ik moet kiezen tussen mooi spelen en winnen, dan kies ik voor dat laatste'
Kevin De Bruyne

Wat hij zaterdag verwacht? "Ze moeten voor winst gaan, dus ik denk niet dat Tunesië erg verdedigend voor de dag zal komen. Dan komt er misschien ruimte in de rug van hun defensie. En als ik moet kiezen tussen mooi spelen en winnen, dan kies ik voor dat laatste."

MOUSSA DEMBÉLÉ

Na het afscheid van Nainggolan en Defour overweegt nu ook Moussa Dembélé (31) om, net als Kompany en Fellaini, te stoppen na dit WK. "Ik praat niet graag te ver vooruit. Omdat ik niet weet hoe ik me straks zal voelen. Ik ben er nog niet uit. Maar dat ik niet nog zes jaar zal spelen voor de Rode Duivels, is zeker. Ik ben er 31 en zit sinds mijn achttiende bij de nationale ploeg."

Met de weinige speelminuten heeft het volgens Dembélé niets te maken. Hij is al jaren invaller bij de Duivels. Sporadisch krijgt hij eens een kans in de basis, maar dan in oefeninterlands. Zoals onlangs tegen Portugal. "Ik had na afloop niet het gevoel 'wat was ik slecht'. Maar de trainer heeft een beeld voor ogen en ziet andere spelers dat beter invullen dan ik."

Lees verder na de foto.

Kevin De Bruyne (l.) en Moussa Dembélé (r.) dollen met elkaar op weg naar de pers.Beeld Photo News

En dus is Dembélé ook in Rusland vooral een figurant. "Wanneer mijn WK geslaagd is? Tricky vraag. Je wil altijd zo veel mogelijk spelen. Maar ik ga niet zeggen dat mijn WK niet geslaagd is als we straks wereldkampioen zouden worden zonder dat ik veel gespeeld heb."

Hoewel Dembélé de jongste weken gelinkt wordt aan onder meer Inter Milaan, Napoli en Juventus, sluit hij een transfer naar China niet uit. "Ik hou van het voetbal, maar ik ben ook een avonturier. Ik sta voor veel open. Als ik vertrek, is het sowieso niet naar een andere Engelse club. Tottenham is mijn ploeg."

YANNICK CARRASCO

Elk groot toernooi wordt er aan Carrasco-bashing gedaan. Toch is de linkerflankspeler in opperbeste stemming. "Mensen praten, maar weten niet altijd wat de trainer van mij vraagt", zegt Yannick Carrasco.

Bondscoach Martinez omschreef zijn wedstrijd tegen Panama als uitstekend, en hoewel dat overdreven is, werd hij publiek terechtgesteld op sommige tv-platformen. "Ik besef dat ik vroeger geen al te beste relatie had met de pers, maar vaak omdat ik mij misbegrepen vond."

Het bewijs dat hij in de nationale ploeg niet naar zijn pure kwaliteiten wordt uitgespeeld, tonen de statistieken. Tegen Panama kon hij slechts twee één-tegen-éénacties maken en was hij maar 60 procent van zijn speeltijd op de helft van de tegenstander. "Van nature ben ik een buitenspeler. Pang, pang, acties maken, één tegen één." De positie die hij bij de nationale ploeg bekleedt leent zich daar minder toe.

Carrasco heeft dan ook de lastigste taak in het elftal van Martínez. Niemand anders kan de job van linker vleugelverdediger invullen. "Ik moet Diego Simeone (de trainer van zijn vorige club, SK) bedanken", zegt hij. Ik stond bij Atlético Madrid links op het middenveld, maar hij maakte mij tot vervelens toe attent op mijn defensieve plichten."

Yannick Carrasco.Beeld BELGA