465 spullen weg in één maand, of hoe opruimen een spelletje kan zijn

© rr

Nu de lente in de maak is en de zonnestralen ongenadig stof en rommel in de spotlight zetten, is het tijd voor de grote schoonmaak. Maar zou u dit jaar geen tikkeltje verdergaan? Voor rust in uw huis en hoofd? Zoja, dan staat de minimaliseercoach tot uw dienst. Voor de aanpak van het sokkenmonster en de rommellade, tot het aanleren van efficiënt mailverkeer en de juiste routines.

Tekst: Thalisa Devos Foto’s: Ivan Put

Herinnert u zich de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo? De vrouw die beloofde de grootste sloddervos in amper zes maanden om te toveren tot een georganiseerde yin-yang-discipel. Oké, Kondo verkocht miljoenen exemplaren van haar boeken en kreeg een eigen Netflix-serie, maar ze kon ook een potje overdrijven. Maar gelukkig hebben we onze eigen bescheiden, praktische en gematigde adaptatie: Annelies Mentink, professional organiser en minimaliseercoach. Mentink helpt mensen aan een opgeruimder leven met minder spullen, heeft een boek op haar naam staan – Opruimen Maakt Gelukkig! – en leidt ook collegaconcurrenten op via de Professional Organizer Academy.

Maar dat is niet altijd zo geweest. Vier jaar geleden kreeg Annelies twee kinderen kort na elkaar en werd ze ontslagen. Na haar tweede zwangerschap raakte ze verstrikt in een neerwaartse spiraal. Ze was aan haar zetel gekluisterd en werd letterlijk en figuurlijk bedolven onder de rommel, een peuter en een pasgeborene.

Tijdens de therapie die ze voor haar postnatale depressie volgde, werd alles plots helder. Ze was altijd al een heel georganiseerd persoon geweest, die goed kon plannen. Familie en vrienden had ze altijd al uit de nood geholpen wanneer die niet door hun rommel of administratie geraakten. Kon ze daar professioneel niets mee doen?

In 2016 rondde ze een eerste cursus ‘professional organising’ af. “Ik leerde er opruimen, klasseren, organiseren, maar voor mij ging dat niet ver genoeg”, aldus Annelies. “Een bureau kan je opruimen door een stapel papier een beetje anders te schikken, een lade door enkele spulletjes in diverse potjes te verdelen. Maar minimaliseren gaat over wegdoen. Over een kritische visie op spullen. Want we zijn veel te veel slaaf van onze spullen. Met minder zijn we zowel ecologisch, maatschappelijk als persoonlijk veel beter af.”

Dus ging Annelies opnieuw op zoek. “Zo kwam ik bij The Minimalists terecht. Een duo dat een blog, boeken en documentaires heeft, maar ook The Minimalism Game ontwikkelde. Een spel waarbij je op de eerste dag één voorwerp wegdoet, op dag twee twee. En zo verder, een maand lang. Op het einde van de maand, wanneer die dertig dagen telt, heb je in totaal zo’n 465 spullen weggedaan.”

“Ik heb het spel al enkele keren gespeeld. En al vaak voorwerpen weggedaan die nog perfect bruikbaar waren, maar daarom niet door mij gebruikt werden. Minimaliseren gaat over beslissingen nemen. Over ontspullen. Materieel dus, maar ook over de mensen met wie we ons omringen of de sociale verplichtingen die we onszelf aandoen. De kern is eigenlijk: hou je in het leven enkel bezig met wat je belangrijk vindt. Te veel rommel in je leven, zorgt voor te veel rommel in je hoofd.”

Arm én rijk

Annelies vindt het belangrijk om haar persoonlijk verhaal te delen. “Mensen hebben vaak nog een clichébeeld over wie een opgeruimd huis heeft en wat dat over hen zegt. Ik heb klanten van alle slag. Expats met heel veel geld maar geen tijd, mensen die amper nog een boterham kunnen kopen op het einde van de maand, maar toch spullen blijven verzamelen. Ook mensen bij wie de gezinssituatie abrupt verandert of van wie het leven even niet mee zit. Ik kom bij hen om een zolder of kelder uit te mesten, de administratie te plannen of een volledig huis onder handen te nemen.”

Wat alle klanten die bij haar terechtkomen wel gemeen hebben, is een frustratie. “Vaak krijg ik mailtjes met: Help, ik heb last van chaos. Die schreeuw om hulp is duidelijk, het probleem niet. Dus vraag ik wat ­chaos voor hen betekent, wat de frustratie en hun doel is.”

“Daarna wordt een afspraak gemaakt. Ik moet de rommel zien. We doen een ronde van het huis of de plekken die de klant opgeruimd wil zien. Ik vraag om laden, kasten en dozen te openen, want rommel zit vaak goed weg. Daarna maak ik een plan van aanpak. Wat gaan we doen en in hoeveel sessies willen we het doel bereiken? Elke klant krijgt een offerte op maat. Ik ruim niet op zoals ík het resultaat wil zien. Ik leer hen de kneepjes van het vak en ben, behalve coach en extra paar handen, ook het duwtje in de rug dat mensen nodig hebben. Om dingen echt weg te gooien en om dat ook blijvend te doen.”

“Want het is niet de bedoeling dat klanten me elk jaar opnieuw moeten bellen. Dat kán, maar ik leer hen vooral de finesse, ik coach voornamelijk naar een mentaliteitsverandering. Als ze de trucjes van het opruimen en minimaliseren in de vingers hebben, heb ik mijn werk goed gedaan.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie