Maakte Bracke volgens N-VA te veel brokken voor herbenoeming als VAF-voorzitter?

Siegfried Bracke© Jimmy Kets

De N-VA heeft voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke vervangen als voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Bracke reageert bits.

blg

Gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke is niet langer voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Volgens Bracke zelf is dat het gevolg van de commotie rond zijn pensioenvergoedingen, zegt hij op de website van het weekblad Knack. Bracke kwam in 2021 in de raad van bestuur terecht en zat vrijwel meteen in poleposition om voorzitter te worden.

De Vlaamse regering benoemde enkele dagen geleden zeven bestuurders bij het VAF, voor een termijn van drie jaar. Voor zes van hen gaat het om een herbenoeming, de zevende is gewezen N-VA-Europarlementslid Ralph Packet.

“Eervol ontslag”

Packet vervangt in de raad van bestuur van het VAF Siegfried Bracke, aan wie “eervol ontslag” wordt verleend, zo staat in de beslissingen van de Vlaamse regering.

Bracke zegt aan Knack dat het ontslag een rechtstreeks gevolg is van de commotie rond de pensioenvergoedingen die hij kreeg als gewezen Kamervoorzitter. Dat zou hem zo gemeld zijn door de N-VA. De PVDA eiste dat Bracke de “illegale pensioenextra’s” zou terugstorten en lanceerde daarvoor een “graaipetitie”, waarop Bracke prompt naar de rechtbank trok. Dat kon de N-VA destijds niet appreciëren.

“Dat zegt meer over de partij dan over mij”, zegt Bracke op Knack.be. “De partij veroordeelt mij zonder proces.”

Het VAF ondersteunt audiovisuele activiteiten zoals films, series, games en podcasts.