In deze wooncontainers gaat jonge nieuwkomer samenwonen met buddy

Het cohousingproject CURANT, waarbij een jonge nieuwkomer samenwoont met een buddy breidt grootschalig uit in Merksem. In de Lange Bremstraat, naast het Jan Palfijnziekenhuis, komen nieuwe woonunits voor zestien duo’s. De eerste woonunit is nu al geïnstalleerd en is vandaag, maandag, voorgesteld.

Rebecca Van Remoortere

Een eigen kamer met ingebouwde kast, een volledig geïnstalleerde keuken en zicht op groen langs alle kanten. De CURANT-duo’s die in oktober hun intrek nemen in woonproject BREM16 zullen niets te kort komen. De eerste van de vier woonunits staat ondertussen recht. De verplaatsbare woningen worden volledig opgetrokken in een magazijn en kant-en klaar geleverd met de vrachtwagen in de Lange Bremstraat.

“Elk duo woont op een oppervlakte van vijftig vierkante meter. De jongeren hebben elk een eigen kamer en delen een keuken en een badkamer. Per woonunit is er ook nog een polyvalente gezamenlijke ruimte waaronder een seminarielokaal voor opleidingen voor de nieuwkomers en de buddy’s, een wasruimte, een zitruimte en nog een keuken. De nieuwe bewoners hebben ook toegang tot een fietsenstalling en een gemeenschappelijke buitenruimte”, weet Jolien De Crom, projectleider van CURANT.

De komende twee weken worden de volgende drie woonunits geleverd. De inrichting moet nog gebeuren. “De duo’s krijgen de meeste meubels, de buddy’s moeten enkel zorgen voor een eigen bed. Spullen als een dekbed of kookgerei kopen de duo’s ook zelf.”

Volgens De Crom zijn nu al vier buddy’s gevonden voor Brem 16. “Zij zijn nog niet gekoppeld aan een nieuwkomer. Eerst gaan we nog op zoek naar acht duo’s voor woningen in het centrum van Antwerpen die vrijkomen, en daarna zoeken we verder naar duo’s voor Merksem. In oktober en november nemen ze hun intrek.”

Wouter Dylst (23) en Farzad Yaghobi (18) vormen sinds oktober vorig jaar een duo onder een dak in het centrum van Antwerpen. “Hoogstwaarschijnlijk blijven we nog een jaar langer samenwonen. Het bevalt ons. Farzad is heel sociaal dus door hem leer ik nieuwe mensen kennen en kom ik zelf meer buiten. Hij heeft me ook leren koken en ik help hem Nederlands oefenen. We zijn vrienden geworden. In Brem 16 wonen met zestien duo’s lijkt mij iets te druk , maar ik zou het zeker aanraden voor studenten die houden van het kotgevoel. Ik heb ook al een paar vrienden overtuigd om zich aan te melden bij CURANT”, zegt Wouter.