Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen 2024

Live - Verkiezingen 2024. N-VA dringt aan op Europees welvaartspact

Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt tijdens een N-VA persconferentie in Brussel, 15 mei.Beeld BELGA

De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 2024 naderen met rasse schreden. Partijen bereiden de campagne en debatten voor, bekijken de peilingen met argusogen, en kondigen hun kandidaten aan. Volg alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Voor u uitgelegd. Waarom is het als lijstduwer zoveel moeilijker om verkozen te raken? En hoe stem ik geldig? Alles wat je moet weten over de verkiezingen

• Stemtest. Deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

• Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie?

Volg al het verkiezingsnieuws ook in ons dossier.

Live

  1. N-VA dringt aan op Europees welvaartspact

    (lnr) Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt, Assita Kanko, Kris Van Dijck op een N-VA persconferentie in Brussel.Beeld Photo News

    De nieuwe Europese Commissie moet binnen 100 dagen na haar aantreden een welvaartspact presenteren dat de economische concurrentiekracht van Europa in de wereld vrijwaart. Niet met nieuwe Europese belastingen of transfers, maar met een betere benutting van de interne markt en minder regeldrift. Dat heeft N-VA woensdag betoogd bij de presentatie van haar programma voor de Europese verkiezingen.

    "Wij zijn geen eurosceptici." Lijsttrekker Johan Van Overtveldt onderstreepte bij aanvang van de presentatie meteen dat zijn partij de verdiensten van de Europese integratie erkent, en dan met name het belang van de interne markt voor de Vlaamse economie. Maar de Europese Unie mag zich volgens de Vlaams-nationalistische partij niet verliezen in "onhaalbare en onbetaalbare doelstellingen" en "verlammende regeldrift", met de Green Deal als voornaamste voorbeeld.

    N-VA vindt dat de EU zich opnieuw moet concentreren op haar kerntaken. De Commissie moet een welvaartspact opstellen, dat inzet op de voltooiing van de interne markt op domeinen als energie, digitalisering en kapitaalmarkten, de afbouw van de regel- en rapporteringsdruk, meer handelsverdragen en een stopzetting van de versoepelde staatssteunregels die grote lidstaten in de kaart spelen. "Het was een grote fout van premier De Croo dat hij daartegen geen coalitie van kleine landen heeft gemaakt", zei lijstduwer Geert Bourgeois.

    Waar sommige partijen pleiten voor nieuwe Europese leningen en fondsen om nieuw beleid te financieren, zet N-VA echter zijn hakken in het zand tegen een "Europese transferunie" of tegen nieuwe Europese belastingen. De partij mikt wel op een grondige hervorming van het huidige Europese jaarbudget van circa 190 miljard euro, waarbij er tientallen miljarden euro's verschoven moeten worden van het landbouw- en cohesiebeleid naar onder meer innovatie, digitalisering en grensoverschrijdende infrastructuur.

  2. Brusselse overheidsvakbonden voeren actie in aanloop naar verkiezingen

    Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Brusselse openbare diensten organiseert in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni twee acties, op dinsdag 14 en op donderdag 23 mei. De bonden klagen over een desinvestering in de openbare dienstverlening en pleiten voor een loonsverhoging van 10 procent, gecombineerd met een vermindering van de werkduur naar 30 uur per week.

    De vakbonden zeggen dat besparingen in de publieke dienstverlening vooral de meest kwetsbare Brusselaars zullen beïnvloeden, maar vrezen ook voor de werkomstandigheden voor het personeel. Die zijn nu al niet optimaal, klinkt het, met personeelstekorten, toxisch leiderschap, een constante zware werkdruk en risico's op het vlak van gezondheid of veiligheid.

    De bonden pleiten daarom voor herfinanciering van de Brusselse lokale overheidsdiensten die gepaard gaat met een vermindering van de werktijd naar 4 dagen per week, of 30 uur, én een loonsverhoging van 10 procent. Dat moet toelaten om extra personeel aan te werven en dus het aantal werklozen te doen dalen.

  3. Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen

    Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen. De partij roept mannen die in het verleden hebben gedoneerd op om hun anonimiteit op te geven.

    De oproep is een reactie op de gynaecoloog die van de Brugse rechtbank DNA moet afstaan omdat hij ervan verdacht wordt in de jaren 1980 een vrouw geïnsemineerd te hebben met zijn eigen sperma. Net om komaf te maken met dergelijke schimmige fertiliteitspraktijken uit het verleden, kwam er in 2007 een wet op de medisch begeleide voortplanting, maar toen werd er gekozen voor anonieme donatie als standaardmethode. Daardoor zitten veel donorkinderen met vragen over hun afkomst, zegt Vlaams Parlementslid voor Vooruit Freya Van den Bossche.

    De Vlaamse socialisten willen die anonieme zaaddonatie daarom afschaffen. "Het moet voor wensouders, die zelf geen kinderen kunnen krijgen, mogelijk zijn om via zaad- of eiceldonatie een gezin te starten. Maar we mogen daarbij het belang van het kind zelf niet uit het oog verliezen. (...) Weten van wie je afstamt, is een mensenrecht. Het is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

    Van den Bossche roept anonieme donoren op om zich vrijwillig te melden bij het afstammingscentrum. Daar kunnen ze DNA afstaan zodat donorkinderen die op zoek zijn naar hun afstamming een match kunnen vinden. Om dat alles in goede banen te leiden, moet het afstammingscentrum, dat met lange wachttijden kampt, meer middelen krijgen, vindt ze.

    ok cd&v is voorstander van de opheffing van de anonieme zaaddonatie. Kamerlid Els Van Hoof heeft daar acht jaar geleden al een wetsvoorstel over ingediend, zegt ze. Volgens de christendemocraten gaat het om een "noodzakelijke voorwaarde om een wettelijke regeling van het altruïstisch draagmoederschap mogelijk te maken".

    In het cd&v-voorstel krijgen kinderen die dat willen vanaf 12 jaar toegang tot niet-identificerende gegevens van de donor, zoals medische informatie of fysieke kenmerken. Vanaf 16 jaar kunnen ze ook voornaam, familienaam, geboortedatum en woonplaats te weten komen. De partij pleit wel voor een uitdovingsperiode zodat koppels met anoniem verkregen embryo's die verder mogen gebruiken.

  4. Cd&v gaat voor verdubbeling budget geestelijke gezondheidszorg

    Als het van cd&v afhangt, verdubbelt het budget voor geestelijke gezondheidszorg de komende jaren. Dat staat in een plan - getiteld "May the force be with youth" - waarin de partij mentaal welzijn van kinderen en jongeren tot absolute prioriteit uitroept.

    De aandacht voor geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen legislatuur fors toegenomen. Dat had ook te maken met de coronapandemie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lanceerde ook een systeem van goedkope hulp - gratis onder de 24 jaar - bij een geconventioneerde psycholoog. Intussen vonden al 329.096 mensen hun weg naar dit aanbod: 113.543 kinderen en jongeren en 215.553 volwassenen.

    Cd&v wil meer psychologen warm maken om zorg aan verlaagd tarief aan te bieden. Daarvoor moet het budget voor geestelijke gezondheidszorg omhoog naar 2,4 miljard, ofwel 12 procent van het totale budget, zoals de OESO het vraagt, legt Kamerlid Nawal Farih uit. Die extra middelen moeten er ook voor zorgen dat jongeren ook na 18 jaar hulp kunnen krijgen bij hun vertrouwde kinder- of jeugdpsychiater. De continuïteit van het aanbod aan mentale zorg moet er zijn tot 25 jaar, vindt Farih. Zij wil ook het voorschrijfgedrag van huisartsen aanpakken.

    Een belangrijk luik in het plan slaat op preventie. Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers benadrukt daarbij het belang van de "nulde lijn" - laagdrempelige hulp in de directe leefwereld van jongeren. Een opvallend voorstel daarbij is een statuut voor jonge mantelzorgers dat hen bijvoorbeeld toelaat af en toe afwezig te zijn op school. Een lokale sociale kaart moet overzichtelijk maken waar ouders en jongeren terecht kunnen.

    Tot slot moet er een Masterplan Jeugdinfrastructuur komen. Daarin moet volgens Vlaams minister Benjamin Dalle zowel aandacht gaan naar kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur als naar de jeugdvriendelijke inrichting van de publieke ruimte. Gespreid over verschillende legislaturen is sprake van een investering van 1,4 miljard euro.

  5. ‘Het is een heel dunne lijn, moet ik eerlijk toegeven’: Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert op beschuldigingen

    Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) ontkent misbruik te hebben gemaakt van Europees geld, maar erkent dat de inzet van Europese medewerkers voor haar lokaal schepenmandaat "een dunne lijn" is. Dat zegt ze in De ochtend op Radio 1. Op de beschuldigingen van intimidatie op haar kabinet reageert ze verrast, maar ze spreekt ook van "een beschadigingsoperatie".

    Lees hier meer.

    Europees Parlementslid Hilde Vautmans.Beeld Alexis Haulot
  6. Met veel spaargeld en vertrouwen: snel een partij stichten doe je zo

    Springt Els Ampe met Voor U over de kiesdrempel? Veel kansen worden haar vooralsnog niet toegedicht. Maar Voor U slaagt er wel in om aandacht te trekken. Hoe doe je dat, een politieke partij in enkele maanden uit de grond stampen?

    Lees het artikel van politiek journalist Stavros Kelepouris.

  7. Groen organiseert 'Handmaid's Tale'-actie voor vrouwenrechten

    Groen heeft met een opmerkelijke actie aandacht gevraagd voor de vrouwenrechten. Een 40-tal vrouwen, onder wie Groen-covoorzitster Nadia Naji, gingen gekleed in rode gewaden en met een witte kap op het hoofd. Met de symbolische actie wil Groen naar eigen zeggen wijzen op de gevaren van extreemrechts. "Overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan vrouwenrechten erop achteruit. Als het van hen afhangt ben je niet langer baas over eigen buik of eigen hoofd", aldus Naji.

    De Groen-actie komt is geïnspireerd op de dystopische serie The Handmaid's Tale. Daarin worden de reproductierechten en de vrijheid van vrouwen onderdrukt door een totalitair regime. Volgens covoorzitter Naji is de actie helemaal niet zo vergezocht. "Het kan snel gaan. Als vrijheden in het gedrang komen, zijn vrouwenrechten vaak het eerste dat in het vizier komt. In sommige staten van de Verenigde Staten bestaat het recht op abortus niet meer. Wie had dat gedacht? Dat is de realiteit", aldus Naji.

    In een filmpje over de actie benadrukt Naji dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen wie ze zijn, wat ze dragen en van wie ze houden. "Tijd om op te staan. Vóór vrijheid, vóór gelijke rechten en tégen discriminatie", klinkt het.

    Naji waarschuwt daarbij voor de opkomst van extreemrechts. Dat is volgens haar nefast voor de vrouwenrechten. "Vlaams Belang beweert graag voor de vrouw op te komen, maar als het erop aankomt willen ze het recht op abortus inperken. Hun ideaalbeeld is dat van een heterogezin met vrouw aan de haard. Extreemrechts wil je afpakken wat je dierbaar is."

    Beeld Instagram Nadia Naji
  8. DéFI waarschuwt voor opmars van Vlaams-nationalisme

    DéFI-voorzitter François De Smet heeft zaterdag, minder dan een maand voor de verkiezingen, gewaarschuwd voor de electorale sterkte van de Vlaams-nationalistische partijen.

    N-VA en Vlaams Belang zouden volgens de laatste peilingen samen bijna de helft van de stemmen kunnen behalen. "We bevinden ons niet meer in het tijdperk van de Vlaamse marsen op Brussel. Maar paradoxaal zijn de Vlaams-nationalisten nooit eerder zo sterk geweest", zei De Smet naar aanleiding van de 60ste verjaardag van zijn partij, de opvolger van het vroegere FDF.

    "Ten opzichte van deze Vlaamse mars, zijn de Franstaligen nooit eerder zo zwak geweest", wees de DéFi-voorzitter met een beschuldigende vinger naar de andere Franstalige partijen. De MR, omdat ze in zee zou willen gaan met N-VA, de PS die verleid zou kunnen worden door een "deal" met N-VA in ruil voor een herfinanciering van de deelstaten, of Ecolo dat hij "naïviteit" verwijt en Les Engagés die zich alleen zouden engageren om met CD&V te regeren, de partij die volgens De Smedt "de voorbije jaren N-VA groot gemaakt heeft".

    DéFI-voorzitter François De Smet.Beeld Photo News

    DéFI zet zich als vanouds in voor de verdediging van de Franstalige belangen en staat vooral sterk in en rond de hoofdstad. Maar de partij wil niet herleid worden tot een communautaire formatie. Sinds de partij ruim tien jaar geleden de samenwerking met MR stopzette - ten tijde van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde - profileert ze zich als sociaal-liberaal en schuift ze andere strijdpunten naar voren.

    DéFi, dat enkel in de Brusselse regering zit, wil nu van de strijd tegen slecht bestuur de prioriteit maken, met name in Wallonië waar de partij hoopt om eindelijk verkozenen te halen. De Walen verdienen beter dan "enkel de keuze" tussen de "vier traditionele partijen" en de PVDA (PTB), aldus voorzitter De Smet.

  9. Het conflict tussen Bouchez en Van der Straeten, en waarom zowat alle regeringen in ons land het laten afweten

    Hij beschuldigt haar van leugens. Zij wil hem aanklagen wegens laster. In de laatste dagen van de regeerperiode bewijzen Georges-Louis Bouchez (MR) en Tinne Van der Straeten (Groen) de deconfiture van Vivaldi.

    Lees hier de volledige analyse. 

    Beeld BELGA
  10. Open Vld wil dat regering 10 procent van ambtenaren vervangt door AI

    Open Vld wil dat de volgende regeringen ambtenaren vervangen door artificiële intelligentie (AI). Dat schrijft De Tijd. Volgens de partij moeten er tegen 2030 meer bepaald 10 procent minder ambtenaren zijn. “Vandaag is 18,4 procent van de Belgische werkende bevolking aan de slag voor de overheid. Dat is een pak meer dan in Nederland en in Duitsland, waar respectievelijk 12 en 11 procent van de werkende bevolking voor de overheid actief is”, aldus voorzitter Tom Ongena.

    “Alles wat administratief, repetitief of procedureel is, kan volgens ons perfect vervangen worden door artificiële intelligentie en automatisering. Dat leidt er niet alleen toe dat we het met minder ambtenaren kunnen doen, maar vooral dat de ambtenaren zich kunnen focussen op het daadwerkelijk helpen van mensen. Een overheid die klantvriendelijker én slanker is”, gaat de politicus verder.

    Concreet willen de liberalen dat er 10 procent minder ambtenaren zijn tegen 2030. “In het Verenigd Koninkrijk heeft een grootschalige studie aangetoond dat acht op de tien repetitieve taken die ambtenaren uitvoeren op dagdagelijkse basis vervangen kunnen worden door artificiële intelligentie”, aldus Ongena.

    De partij denkt meer bepaald aan AI-helpdesks, automatische rechtentoekenning, het opvolgen van aanvragen, het automatiseren van vergunningsprocedures en aanbevelingen, het inzetten van robots tegen phishing, elektronische dossiervorming, slimme camera’s, enzovoort. Daarnaast moet AI volgens Ongena een centrale plaats in het onderwijs én in de gezondheidszorg krijgen.

    Beeld BELGA
  11. Jan Jambon (N-VA): ‘Wij staan nu absoluut niet in pole position, dus je moet een beetje bescheiden zijn’

    Flemish Minister President Jan Jambon pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Tuesday 30 April 2024. BELGA PHOTO ERIC LALMANDBeeld BELGA

    Gezien de resultaten van N-VA in de peilingen, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon dat zijn partij zich bescheiden moet opstellen. Hij wil zich dan ook niet expliciet profileren als kandidaat voor een tweede termijn. Dat bleek woensdag uit een interview bij Villa Politica op VRT 1.

    Jambon vertelde dat hij graag zou hebben dat N-VA, cd&v en Open Vld ook de volgende Vlaamse regering kunnen vormen, al is dat, gezien de jongste peilingen, geen evident scenario. Op de vraag of hij verder wil met deze partijen reageerde hij bevestigend: "Omdat we met deze regering het centrumrechtse beleid waar wij voor staan hebben kunnen uitvoeren. Het regeerakkoord was heel gedetailleerd en we hebben het quasi volledig uitgevoerd, iets wat uitzonderlijk is. Voor mij mag het doorgaan, maar het is aan de kiezer om de kaarten te leggen."

    Hij wil zich echter niet op de voorgrond plaatsen als volgende minister-president. "Wij staan nu absoluut niet in pole position, dus je moet een beetje bescheiden zijn, maar ik heb de job bijzonder graag gedaan. Als we aan zet zouden zijn, dan gaan we zien wie bij ons het beste is."

    De uittredende Vlaamse regering heeft volgens Jambon drie crisissen doorstaan: de coronacrisis, de energiecrisis en de stikstofcrisis. "Maar ik kan met elk van de ministers absoluut nog door een deur. Het zijn allemaal verschillende persoonlijkheden, maar ik kan met elke minister rustig aan tafel zitten en tot conclusies komen."

  12. Demir: 'Volgende Europese Commissie moet geplande extra CO-taks afvoeren'

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dat de volgende Europese Commissie de geplande koolstofheffing op gebouwen en transport afvoert. Vanaf 2027 wordt het Europese emissiehandelsysteem uitgebreid. Volgens Demir zal dat zwaar wegen op de koopkracht van mensen. 

    Deze aanslag op de portefeuille van de mensen mag voor ons per direct afgevoerd worden”, zegt Demir in een persbericht. “Mensen die werken tot 7 procent meer laten betalen aan de pomp, bovenop de prijzen die nu al erg hoog zijn. Gezinnen tot enkele honderden euro’s per jaar extra laten betalen omdat ze zich willen warm houden op gas of mazout, terwijl ze die centen broodnodig hebben. (...) Hoe kan het dat de partijen binnen de federale regering De Croo met zoiets akkoord gingen?”, klinkt het.

    In haar verkiezingsprogramma pleit N-VA voor een herziening van het Europees klimaatbeleid. “Met de Europese Green Deal is de slinger te ver doorgeslagen. (...) Zolang klimaatbeleid gelijkgeschakeld wordt met de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen, passen wij.” Demir liet eerder al berekenen dat het nieuwe emissiehandelssysteem een gemiddeld gezin tussen de 320 en 460 euro per jaar extra zou kunnen kosten in 2030. Het is een van de redenen waarom Vlaanderen het Europees klimaatpakket niet goedkeurde.

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Beeld BELGA
  13. Mahdi wil inperking van schermgebruik voor jonge kinderen

    Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi wil een onderzoek naar de impact van digitale media op kinderen en jongeren. Dat zei hij vrijdagavond in De Afspraak. Hij is er in elk geval voorstander van om schermgebruik voor kinderen tot 3 jaar te vermijden.

    De Franse president Emmanuel Macron kreeg eerder deze week een expertenrapport van 100 pagina's op zijn bord. Psychologen, neurologen en andere specialisten onderzochten de impact van schermen en sociale media op kinderen en jongeren, en pleiten onder meer voor een verbod op schermen voor kinderen jonger dan 3 jaar en een verbod op smartphones onder de 11 jaar. De toegang tot sociale media zou dan weer tot 15 jaar moeten worden afgeschermd.

    Mahdi vindt dat er ook in ons land zo'n onderzoek moet gebeuren. Sociale media moeten "zo lang mogelijk uit het leven van jonge kinderen worden gehouden", zei hij. Volgens de cd&v-voorzitter is er een "een-op-eenrelatie" tussen het aantal depressies bij jongeren en de toename van sociale media. "Ik vind dat we kinderen moeten beschermen en jongeren moeten helpen daarmee om te gaan." (..) "U mag van cd&v verwachten dat we daar werk van maken op alle mogelijke niveaus."

    Het voornemen om de impact van digitale technologie op kinderen en jongeren te onderzoeken komt ook terug in het verkiezingsprogramma van cd&v. De christendemocraten pleiten daarin ook voor lessen rond sexting, cyberpesten of nepnieuws op school en voor toegankelijkere systemen voor ouderlijk toezicht.

    Lees ook. Een (gedeeltelijk) smartphoneverbod voor kinderen: geen slecht idee om een brokkelbrein te voorkomen

  14. ‘We houden woord’: akkoord over grondwet maakt nieuwe staatshervorming mogelijk

    Vivaldi heeft een akkoord over een aanpassing van de grondwet na de verkiezingen. De volgende regering kan zo een staatshervorming doorvoeren. Als ze tenminste een tweederdemeerderheid weet te vinden. Ook de grondwettelijke verankering van abortus en euthanasie wordt mogelijk gemaakt.

    Lees het volledige artikel.

    Premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken en institutionele hervormingen Annelies Verlinden.Beeld BELGA
  15. Vlaams Belang: 'Door Planbureau doorgerekende maatregelen betalen zich dubbel terug'

    De maatregelen uit het Vlaams Belangverkiezingsprogramma die door het Planbureau werden doorgerekend, worden volgens de partij dubbel terugbetaald: een eerste keer door de splitsing van de fiscaliteit en de sociale zekerheid, en een tweede keer door de besparingsmaatregelen die de partij voorstelt, maar die niet door het Planbureau kon worden doorgerekend. 

    Tom Vandendriessche, het hoofd van de studiedienst van de partij, had op een persconferentie fundamentele kritiek op de werkwijze van het Planbureau. Zo kunnen de effecten op gewestelijk niveau niet berekend worden, en is er geen berekening van maatregelen die buiten het institutionele of Europese kader vallen of waarvoor een wetswijziging nodig is. Ook maatregelen die buiten het model (het wegenvignet voor buitenlandse bestelwagens) of de perimeter (de korting op de EU-bijdrage van België) van het Planbureau vallen, kwamen niet in aanmerking. Voor Vandendriessche is dat een gemiste kans, maar er zitten in heel de oefening toch waardevolle resultaten, erkende hij.

    Tom VandendriesscheBeeld ANP / EPA

    De prioritaire maatregelen van het Vlaams Belang die het Planbureau wel kon berekenen hebben een budgettaire kost voor Vlaanderen van 6 miljard euro, becijferde de Vlaams Belang-studiedienst. Daartegenover stelt Vlaams Belang structurele besparingen op het politieke en Europese systeem, de transfers naar Wallonië en de migratiekosten van in totaal 14 miljard euro. "De prioriteiten van het Vlaams Belang zijn dus meer dan twee keer betaalbaar", zegt federaal fractievoorzitster Barbara Pas.

    Fiscaliteit

    In de maatregelen die het Planbureau doorrekende zit een pakket fiscale maatregelen dat een impact van 9,2 miljard euro heeft in Vlaanderen. Het gaat om de verhoging van de belastingvrije som tot 13.000 euro, de verlaging van een aantal schijven en de verhoging van de ondergrens van de belastingschijf van 50% naar 61.000 euro. De maatregelen in de arbeidsmarkt moeten dan ruim een half miljard opbrengen door de werkloosheidsuitkering te beperken tot 2 jaar, behalve voor ouderen, mantelzorgers en werklozen die een opleiding voor een knelpuntberoep volgen, het voordelige systeem voor de voetballers af te schaffen en het minimumloon in Vlaanderen met 5 procent te verhogen.

    Om al die maatregelen te financieren, stelt Vlaams Belang een plan voor dat niet door het Planbureau werd doorgerekend, maar die volgens Antwerps lijsttrekker en econoom Lode Vereeck eerder wel onder meer door de Nationale Bank of het OESO becijferd is. Zo berekende de NBB dat de splitsing van de sociale zekerheid (2,2 miljard) en de fiscaliteit (5,3 miljard) samen goed is voor een bonus voor Vlaanderen van 7,5 miljard euro, zei hij.

    Besparingen

    Daarnaast schuift de partij nog een pakket van 6,5 miljard besparingen naar voren die niet binnen de berekeningen van het Planbureau vallen. Het gaat om de beperking van de toegang tot sociale huisvesting (388 miljoen) en sociale zekerheid (1 miljard) voor wie minstens 8 jaar in het land verblijft, het beperken van de instroom en het opvoeren van de uitstroom (600 miljoen), besparingen op het politieke systeem (900 miljoen), korting op de EU-bijdrage (740 miljoen), aanpakken van de fiscale fraude door ondernemingen en op btw (2,1 miljard) en de vervanging van de verkeersbelasting door een wegenvignet voor alle bestuurders, ook de buitenlandse (700 miljoen).

    Het Vlaams Belang blijft voorstander van de doorrekening van alle beleidsvoorstellen van politieke partijen, niet alleen in de aanloop naar verkiezingen, maar gedurende de hele legislatuur. "Zo wordt het politieke debat ook cijfermatig verrijkt", klinkt het. "Daarbij moet de rol van het Planbureau zijn om voorstellen te becijferen, niet om te oordelen of een voorstel haalbaar, wenselijk of juridisch mogelijk is. Dat zijn immers politieke en opportuniteitsbeslissingen die de democratie maakt."

  16. N-VA legt besparingsplan op tafel voor 'dramatische' en 'onhoudbare' budgettaire toestand

    N-VA heeft haar becijferd begrotingsplan op tafel gelegd. Het huidige begrotingstekort van 27 miljard euro dreigt bij ongewijzigd beleid op te lopen tot 45 miljard euro of 6,4 procent van het bbp in 2029. Die budgettaire toestand is “onhoudbaar” en “dramatisch”, zo zeiden N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Sander Loones in koor.

    N-VA voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

    De grootste budgettaire hap zit in de sociale zekerheid. Zo rekent de partij tegen 2029 op 11,8 miljard euro, onder meer door de beperking van de werkloosheid in de tijd, verschillende indexsprongen voor werkloosheidsuitkeringen en leeflonen, de activering van langdurig zieken, het koppelen van voorwaarden aan het leefloon, indexsprongen voor de hoogste pensioenen, enz... Wat de gezondheidszorg betreft, maakt de partij zich sterk dat ze niet zal snoeien, maar dat het groeipad “realistisch” moet zijn.

    Daarnaast wil de partij besparen op de overheid zelf, tegen 2029 gaat het om 3,7 miljard euro, onder meer via de vermindering van het aantal parlementsleden, de afschaffing van de Senaat en het schrappen van een reeks subsidies. 

    Lees ook: Het 2 mei-offensief van De Wever: voor miljarden euro’s aan besparingen en geen nieuwe belastingen

  17. PS en Ecolo 'doen niets anders dan achter Raoul lopen', aldus Bouchez

    De PS en Ecolo doen niets anders dan achter PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw aanlopen. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdag gezegd tijdens zijn speech op de 1 meiviering in Jemappes, in de provincie Henegouwen.

    MR moest afgelopen maand in de Franse Gemeenschap een wisselmeerderheid slikken van coalitiepartners PS en Ecolo met PVDA over een aanpassing aan het 'decret paysage', dat de financiering van het hoger onderwijs regelt. Een demarche die door de MR als "verraad" werd bestempeld.

    Bouchez was in zijn speech erg scherp voor de twee linkse partijen, waarmee de MR ook in de federale en Waalse regering zit.

    "Met Pierre-Yves Jeholet, Françoise Bertieaux en Valérie Glatigny (de MR-ministers in de Franse Gemeenschapsregering, red.) hebben we de scholen in hun glorie hersteld door de beurzen te herfinancieren. Maar we hebben met het 'décret paysage' gezien dat PS en Ecolo niets anders doen dan achter Raoul aanlopen", aldus Bouchez. "Nochtans is zijn maatschappijbeeld niet nieuw. Het werd al toegepast in tientallen landen. En het communisme heeft enkel maar armoede, wanbestuur en sociale opstand veroorzaakt."

    Bouchez grapte ook dat Hedebouw, PS-voorzitter Paul Magnette en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet een "detax-kuur" moeten volgen, verwijzend naar de voorstel van de liberalen om de belastingvrije som te verhogen. De partij wil "geen euro belasting" tot een bedrag gelijk aan dat van de laagste sociale uitkeringen en wil ook de vennootschapsbelasting verlagen tot 15 procent voor bedrijven met maximaal 25 werknemers.

    De voorzitter riep de aanwezige militanten nog op om vertrouwen te hebben, "het vertrouwen van een vierjarige die een Batman-kostuum draagt. Die is niet bang." Hij beloofde de aanwezigen dat de MR ook de kiezers zal opzoeken in de regio's waar de partij minder sterk staat. "Veel mensen wachten op ons project, we moeten gewoon met hen gaan praten."

    Georges-Louis Bouchez op 1 mei in Bergen.Beeld BELGA
  18. Laaouej: 'Ofwel zal de MR de Brusselse regering leiden, ofwel de PS'

    Na de verkiezingen van 9 juni zullen ofwel de Franstalige liberalen van de MR de Brusselse regering leiden, ofwel de PS. Dat heeft de voorzitter van de Brusselse PS-afdeling Ahmed Laaouej woensdag gezegd op de Dag van de Arbeid. Als de MR de sleutels in handen krijgt, zal er een saneringsbeleid gevoerd worden, "met alle sociale gevolgen van dien", waarschuwde Laaouej.

    "De MR steekt zijn ambities niet weg en bekent kleur: blauw. Niet het blauw van een zonnige zomerochtend met een paar zonnestralen erdoorheen, maar het ijskoude blauw van een sober beleid, het koude blauw van een indexsprong en van zware bezuinigingen in de gezondheidszorg, en het egoïstische blauw die de btw op gas en elektriciteit van 6 naar 21 procent heeft verhoogd, maar die gelukkig door de socialisten opnieuw naar 6 procent gebracht werd", zei Laaouej in het Maison du Peuple in Sint-Gillis.

    Laaouej trekt bij de komende verkiezingen de lijst van de Franstalige socialisten voor de verkiezingen van het Brussels parlement. In die hoedanigheid is hij dus de kopman van de PS voor de verkiezingen in de hoofdstad. Hij zette zich woensdag fel af tegen de concurrentie van de MR en zei dat een liberaal beleid tot achteruitgang zou leiden, tot aanvallen tegen de openbare diensten, de ziekenhuizen en het openbaar vervoer en zelfs tot de uitzetting van gezinnen in een sociale woning na twee jaar. Ook zit er een besparing van 5 miljard euro in de gezondheidszorg aan te komen, alsook de privatisering van Net Brussel.

    "Je mag er niet aan twijfelen dat ze ook de MIVB gaan aanpakken, waarvan ze zeggen dat het gedaan moet zijn met gratis vervoerbewijzen voor jongeren en senioren, om zo de privileges van de meest welgestelden te herstellen", aldus Laaouej. In Brussel gaat de PS zich ook blijven verzetten tegen de invoering van een kilometerheffing, want dat is volgens hem "een onrechtvaardige belasting die de ongelijkheid alleen nog maar versterkt".

    De PS gaat de strijd aan met extreemrechts, "die overal in Europa, en ook in België, de wind in de zeilen heeft", klonk het. Daarvoor moet schouder aan schouder gestreden worden met de vakbonden, het maatschappelijk middenveld, mensenrechtenactivisten "en alle progressieve krachten".

    In de strijd tegen criminaliteit wil Laaouej dat het federale niveau zijn engagementen nakomt en de federale gerechtelijke politie, de politiezones en de magistratuur versterkt, "zodat onze wijken hun rust kunnen terugvinden".

  19. PS maakt van hogere lonen prioriteit voor volgende regering

    De Franstalige socialisten van de PS maken van hogere lonen een prioriteit in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Bij de vorming van de volgende regering komt het punt ook als niet-onderhandelbaar op de onderhandelingstafel. Dat heeft voorzitter Paul Magnette gezegd naar aanleiding van de Dag van de Arbeid.

    "Ik doe hier een plechtige belofte: als we in een regering stappen, verhogen we de lonen. En als de anderen dat niet willen doen, zal het zonder de socialisten zijn", zei Magnette tijdens een bijeenkomst van partijmilitanten in Charleroi.

    De PS schuift een nieuwe verhoging van het minimumloon van 400 euro naar voren, bovenop de maatregelen die de voorbije legislatuur al genomen zijn, alsook een fiscale hervorming die de lage en middeninkomens een netto-opbrengst van 300 euro moet opleveren.

    Tijdens hun toespraken benadrukten de verschillende socialistische mandatarissen dat ze hun beloftes gaan nakomen als ze aan de macht komen. "Als de burgers hun vertrouwen in ons stellen, dan gaan we die verantwoordelijkheid opnemen. We zijn ook de enigen die dat gaan doen", zei Magnette.

    De socialisten zetten het verschil met de PVDA, hun concurrent op links, in de verf en waarschuwden tegen de terugkeer van een rechtse regering zoals de zelfverklaarde as van MR en CD&V die enkele dagen in de markt zette. "We weten tot welke ravage een rechtse regering kan leiden. Het is daartegen dat we op 9 juni moeten strijden", verklaarde staatssecretaris Thomas Dermine.

    Paul Magnette tijdens zijn toespraak op 1 mei in Charleroi.Beeld Photo News
  20. Vooruit wil volwaardig pensioen op 60 jaar voor wie op 18 jaar begint te werken

    Wie op zijn 18de aan zijn loopbaan begint, zou op zijn 60ste moeten kunnen stoppen met werken en een volwaardig pensioen krijgen. Dat voorstel heeft Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere woensdag gelanceerd tijdens haar toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid in Oostende.

    Depraetere had dinsdag tijdens haar toespraak in Gent al een nieuwe maatregel naar voren geschoven. De partij wil na de verkiezingen het minimumloon op 15 euro per uur brengen, wat neerkomt op 2.500 euro per maand. "Omdat werken dan écht loont voor iedereen die elke dag keihard zijn best doet", zei Depraetere.

    Woensdag voegde ze daar ook het voorstel aan toe om mensen die vroeg beginnen te werken, ook vroeger met pensioen te laten gaan. "Wie op zijn achttiende begint, mag op zijn zestigste stoppen met een volwaardig pensioen. Want wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn deel gedaan en zijn rust dubbel en dik verdiend."

    Depraetere riep de aanwezigen ook op om "zich niet te laten wijsmaken dat dat niet kan". "Vijf jaar geleden beloofden we tegen vandaag minstens 1.500 euro netto pensioen. Ze zeiden toen dat het niet kon. Dat we zot waren. Dat het nooit ging gebeuren. Maar vandaag staat er meer dan 1.600 euro netto op de rekening van gepensioneerden."

  21. Hedebouw: 'Ons land heeft meer dan ooit nood aan een sociaal alternatief'

    België heeft meer dan ooit nood aan een linkse stem, een sociaal alternatief. Dat zei PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw woensdag tijdens zijn toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Hij reikte opnieuw de hand aan Vooruit, die "moet kiezen tussen een linkse samenwerking met PVDA of haar alliantie met N-VA".

    "De PVDA is dé strategisch linkse stem op 9 juni. Een stem op PVDA is een stem voor een linkse kracht, die druk zet en de lijnen doet bewegen. Een stem vóór linkse samenwerking en voor een links blok dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht", zei Hedebouw voor een tweehonderdtal aanwezigen op het zonovergoten Anneessensplein in Brussel.

    Daarvoor kijkt hij naar Vooruit, "terwijl voorzitster Melissa Depraetere zegt dat ze liever met N-VA zou besturen dan met PVDA". "Vandaag is de trieste waarheid dat als je op Vooruit stemt, je er de N-VA gratis bij krijgt", aldus Hedebouw. "We hebben in Antwerpen gezien wat een N-VA-Vooruit-bestuur in de realiteit betekent, en het resultaat is verre van positief."

    Toch is een "huwelijk" tussen N-VA en Vooruit niet onvermijdelijk, aldus de PVDA-voorzitter. "We kunnen een links alternatief opbouwen. En daarvoor is de PVDA nodig. We bewijzen vandaag al in Zelzate en Borgerhout, waar we samen besturen met Vooruit, dat we goed kunnen samenwerken. Dat het anders kan."

    De partij blijft de Vlaamse socialisten de hand reiken. "Ofwel ijveren we samen voor een echte miljonairstaks, hogere lonen en een terugkeer naar de pensioenleeftijd op 65 jaar. Ofwel blokkeert Vooruit samen met N-VA verder onze lonen en bespaart ze miljarden in onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid."

    Dat een stem voor de PVDA een verloren stem is, noemt Hedebouw "onzin". "De PVDA komt steeds met concrete oplossingen én heeft steeds meer impact. We zien vandaag al hoe we met de PVDA het debat naar links trekken." Zo pleit de partij al tien jaar voor een miljonairstaks, en hebben ondertussen ook Groen en Vooruit hun eigen voorstel. "En als we de stemtest mogen geloven, dan zijn zelfs de liberalen akkoord dat mensen met een groot vermogen meer belastingen moeten betalen. Wie had dat gedacht?"

    Ook het feit dat PVDA een wisselmeerderheid bood aan PS en Ecolo in de Franse Gemeenschap voor de aanpassing van het 'decret paysage', dat de financiering van het hoger onderwijs regelt, is een teken dat met de partij kan worden samengewerkt. "We kunnen compromissen sluiten als we in de richting gaan van een sociale breuk."

    Aan Franstalige kant - PVDA is een nationale, tweetalige partij dus de voorzitter richtte zich in zijn tweetalige speech aan alle Belgen - moest vooral de MR het ontgelden in de speech. "De liberalen zijn tegen de werkende mensen. Ze verdedigen een model op maat van de rijksten", stelde hij. "Op 9 juni zullen er twee opties zijn: die van de liberale continuïteit en die van de sociale breuk veroorzaakt door de PVDA. Tegenover de liberale locomotief staat de sociale locomotief."

    De voorzitter riep de Franstalige linkse partijen PS en Ecolo dan ook op om "zich niet van trein te vergissen, hun verzet te stoppen, uit het spoor van het liberalisme te stappen en om de keuze te maken om met het verleden te breken met duidelijke standpunten die niet enkel woorden zijn, maar ook strijdpunten blijven na 9 juni".

    Raoul Hedebouw tijdens zijn toespraak op 1 mei in Brussel.Beeld Photo News
  22. Conner Rousseau waarschuwt voor Brexit-scenario bij splitsing van België

    In zijn toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid heeft Conner Rousseau, Vlaams lijstduwer van Vooruit in Oost-Vlaanderen, woensdag gewaarschuwd voor de splitsing van het land die Vlaams Belang voorstelt. Volgens de oud-partijvoorzitter dreigt een "brexit-scenario", waarbij de werknemers, de gezondheidszorg en de economie slechter af zijn.

    "Ik maak mij grote zorgen als ik Tom Van Grieken hoor zeggen dat hij de splitsing van België weer op tafel legt", zei hij tijdens zijn toespraak in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Rousseau maakt de vergelijking met de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Extreemrechts beloofde dat splitsen, afscheuren uit Europa, goed zou zijn voor de arbeider, voor de zorg en voor de economie. Maar na tien jaar gepalaver heeft het wat het wil: achteruitgang voor de werkmensen, achteruitgang voor de zorg en een economie die slechter af is."

    "Ik wil geen brexit in België", sprak Rousseau. "We hebben geen tijd om 10, 20, 30 jaar te onderhandelen over het einde van het land." Vooruit wil de werkende mensen "oplossingen" bieden, zei hij: "een hoger loon, bijkomende investeringen in de zorg, een sterke economie".

    In een gesprek met Belga na zijn toespraak zei Rousseau dat Vooruit niet wil dat het land gesplitst wordt, maar een staatshervorming an sich, bijvoorbeeld in een coalitie met N-VA, sloot hij niet uit. "Ik zeg aan welk beleid wij willen deelnemen, maar op welke manier dat gebeurt, zullen we na de verkiezingen wel zien. Daar moet eerst over worden gestemd. Maar pas op met extreemrechts, want overal in de wereld waar ze besturen, gaat het er voor de werkende mensen op achteruit."

    Conner Rousseau tijdens zijn toespraak op 1 mei in Sint-Niklaas.Beeld BELGA
  23. Waarom is het als lijstduwer zoveel moeilijker om verkozen te raken? En hoe stem ik geldig? Alles wat je moet weten over de verkiezingen

    Nog enkele weken tot de democratische hoogdag: de verkiezingen. Maar hoe breng je nu correct je stem uit, wat doe je met de opvolgers op die lijsten, en wat riskeer je als je niet komt opdagen? 

    Met deze gids trek je voorbereid naar de stembus.

    Beeld Wannes Nimmegeers
  24. De Croo hekelt 'zinloze voorstellen' van andere partijen aan vooravond van 1 mei

    Eerste minister Alexander De Croo was scherp voor de andere partijen tijdens zijn speech op de vooravond van 1 mei in Blankenberge. Hij hekelde de naar eigen zeggen "zinloze voorstellen" van N-VA, Vooruit, Groen, PS en cd&v. Onder meer het voorstel van N-VA om gevangenissen te bouwen in Kosovo, haalde De Croo onderuit.

    "Iedereen weet dat wij de echte partij zijn van de werkende mensen", stak De Croo van wal in Blankenberge. Daarna volgde meteen een sneer naar het voorstel van PS om een 32 urenwerkweek in te voeren. "Op een moment dat er 200.000 jobs op zoek zijn naar mensen willen de socialisten dat we maar 32 uur gaan werken." De Croo benadrukte dat ondernemers en kmo's de dupe zouden worden van het voorstel.

    "En ook de groenen vinden dat iedereen minder moet werken", zei De Croo. "Zij willen mensen ongemotiveerd tijdskrediet geven om gratis een beetje de wereld te kunnen rondreizen. Wie zal daar voor opdraaien? De belastingbetaler."

    Verder gaf De Croo ook kritiek op het voorstel van N-VA om gevangenissen te bouwen in Kosovo. "Dat is een ideetje dat ze gepikt hebben van Denemarken dat intussen al 210 miljoen euro gekost heeft. Maar er is nog geen enkele gevangene naar Kosovo vertrokken is. En toch gelooft Theo Francken dat hij zo de overbevolking in de gevangenissen gaat oplossen. Terwijl de oplossing simpelweg is wat Vincent Van Quickenborne deed: detentiehuizen bouwen zoals in Kortrijk."

    Ook cd&v bleef niet gespaard. "Zij vinden dat we spaargeld extra moeten belasten met een vermogenskadaster. Die werkende middenklasse zijn nu plots allemaal miljonairs geworden. Het vermogensregister van de christendemocraten, dat is een belasting betalen op spaargeld waar je al op belast bent."

    Open Vld kwam naar eigen zeggen wel met een degelijke oplossing. "Wij hebben als enige partij een groeiplan op tafel gelegd, becijferd en met een duidelijke richting. Wij lanceerden ons groeiplan maar we wachten nog steeds op de cijfers van de andere partijen. Die zijn natuurlijk heel druk bezig met duo-interviews en coalities smeden, en zeggen wie er wel en niet mag mee doen na de verkiezingen." De Croo vroeg daarom aan de medepartijen om te stoppen met ballonnetjes op te laten en met een serieus plan op de proppen te komen.

    De Croo benadrukte tot slot nog dat hij na de verkiezingen snel aan de slag wil. "Vanaf de eerste dag en niet 500 dagen na de verkiezingen. Confederalisme, dat is je opsluiten in een kasteel om dan na 500 dagen te zeggen dat het land niet werkt. Het confederalisme van N-VA dient enkel om ons land kapot te maken."

    Alexander De Croo tijdens zijn toespraak op 30 april in Blankenberge.Beeld BELGA
  25. Vooruit pakt uit met verkiezingsbelofte: minimumloon van 15 euro per uur

    Aan de vooravond van 1 mei roeren de Vlaamse socialisten de rode trom. Ze eisen dat het minimumloon wordt opgetrokken van 12,3 naar 15,2 euro per uur, goed voor een bruto maandloon van 2.500 euro. "Wie elke dag gaat werken, moet deftig kunnen leven", zegt voorzitter Melissa Depraetere.

    Lees hier het volledige artikel.

    Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.Beeld BELGA
  26. Von der Leyen sluit samenwerking met rechterflank niet uit

    De christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) sluit niet uit dat zij na de verkiezingen gaat samenwerken met partijen op de rechterflank van het Europees Parlement. Dat hangt af van wie er straks deel uitmaken van de fractie, zei EVP-lijsttrekker Ursula von der Leyen maandag tijdens een eerste debat onder de boegbeelden van de Europese partijen in Maastricht.

    Om na de Europese verkiezingen in juni opnieuw voorzitter te worden van de Europese Commissie heeft Von der Leyen mogelijk niet meer genoeg aan de vertrouwde steun van de drie traditionele partijen. Haar eigen christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten en liberalen moeten volgens opiniepeilers misschien op zoek naar steun op de linker- of rechterflank. 

    Ursula von der Leyen tijdens het debat in Maastricht, Nederland.Beeld ANP

    De Nederlander Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese groenen, vroeg Von der Leyen in het debat om een duidelijke keuze. Von der Leyen sluit de radicaal-rechtse fractie ID, waartoe onder meer Vlaams Belang en de Nederlandse PVV behoren, uit. Maar de deur naar samenwerking met de conservatief-rechtse ECR blijft op een kier. "Dat hangt erg af van de samenstelling van het parlement en wie in welke groep zit."

    Naast N-VA omvat de ECR-fractie momenteel onder meer de Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Georgia Meloni en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar ook het Spaanse Vox en het Franse Reconquête van Éric Zemmour.  

    De deelnemers aan het debat in Maastricht zijn door hun Europese partij naar voren geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie. Het zijn echter de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten die, rekening houdend met het resultaat van de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni, een kandidaat zullen voordragen. Die kandidaat moet nadien met een absolute meerderheid van de zetels bevestigd worden in het Europees Parlement.   

    Vijf jaar geleden droegen de leiders Von der Leyen voor, terwijl de toenmalige Duitse minister van Defensie in de voorafgaande Europese verkiezingscampagne niet was aangeduid als één van de zogenaamde Spitzenkandidaten. Haar kandidatuur werd uiteindelijk met een zeer nipte meerderheid goedgekeurd in het Parlement.

  27. Vlaams Belang wil met Europese samenwerking 'terug naar hoe het ooit bedoeld was'

    Als het van Vlaams Belang afhangt, gaan de Europese landen opnieuw samenwerken zoals het bijna zeventig jaar geleden bedoeld was. "We willen maar samen iets doen, als we er samen sterker van worden", zei lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Tom Vandendriessche maandag bij de voorstelling van het Europees programma van zijn partij. Het betekent dat het Vlaams Belang zich verzet tegen de roep om het vetorecht van de lidstaten af te bouwen.

    De georganiseerde "chaos" van het asiel- en migratiepact, de "opgedrongen" Green Deal, het "onderdrukken" van de nationale soevereiniteit van de lidstaten via het rechtsstaatbeleid... Voor het Vlaams Belang is de Europese Unie niet alleen te groot geworden, onder Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is bovendien een beleid gevoerd dat volgens de partij ingaat tegen de wil van de kiezer.

    Tom Vandendriessche van Vlaams Belang.Beeld ANP / EPA

    Lijsttrekker Vandendriessche ziet maar één mogelijke uitweg: "Het Europa van de vrede en de samenwerking zoals die ooit bedoeld was - het pad van het Vlaams Belang en zijn partners", zo legde hij uit. Het Vlaams Belang wil de EU dan ook hervormen.

    Zo wil de partij een toekomstige wijziging van de Europese verdragen aangrijpen om het vetorecht van de lidstaten opnieuw te verankeren, tegen de tendens naar meer stemprocedures met gewone of bijzondere meerderheden in. "Voor het Vlaams Belang is het behoud van het vetorecht fundamenteel", zei Vandendriessche. "Het is de garantie voor kleine lidstaten dat ze zich kunnen verzetten tegen beleid waar hun kiezers niet voor gekozen hebben."

    In heel Europa hebben rechts en uiterst rechts de wind in de zeilen. De ID-fractie waar het Vlaams Belang in het Europees Parlement deel van uitmaakt, wordt forse winst toegedicht en Vandendriessche hoopt zo op een duidelijke wijziging van de machtsverhoudingen in de volgende legislatuur. "De herverkiezing van Von der Leyen is voor het Vlaams Belang een absolute no-go."

  28. N-VA boos op Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose voor annuleren commissie

    N-VA reageert misnoegd op de annulatie van de geplande Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden. Die commissie zou maandag verschillende voorstellen rond de herziening van de Grondwet bespreken, maar de zitting werd afgelast. Volgens Karl Vanlouwe (N-VA) gaat de beslissing van Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open Vld) over die annulatie in tegen de gemaakte afspraken en valt D'Hose uit haar rol als voorzitter. D'Hose zelf zegt dat niet alle fracties aanwezig konden zijn en dat er op de volgende vergadering, op 13 mei, alle ruimte is om de verschillende voorstellen te bespreken en te stemmen.

    Met het einde van de legislatuur in zicht buigt naast de regering en de Kamer ook de Senaat zich over de lijst met artikelen van de Grondwet die voor herziening in aanmerking komen. Normaal gezien zou vandaag/maandag de commissie Institutionele Zaken van de Senaat de bespreking van verschillende voorstellen van partijen aanvatten. Maar de geplande zitting werd in extremis afgelast.

    De zittingszaal van de Senaat.Beeld Photo News

    "Verschillende fracties hadden laten verstaan dat ze niet aanwezig konden zijn. Ik heb liever een debat waarin elke partij aanwezig kan zijn. We hebben ook een zitting voorzien op 13 mei. Dan kunnen we alle voorstellen bespreken en stemmen", aldus D'Hose.

    Maar bij oppositiepartije N-VA zijn ze 'not amused' met die gang van zaken. Volgens Karl Vanlouwe kan D'Hose met haar "eenzijdige beslissing" niet zomaar ingaan tegen werkafspraken die in de commissie zelf gemaakt werden. Bovendien temporiseert D'Hose volgens hem bewust omdat de Vivaldiregering zelf nog niet klaar is met dezelfde oefening rond de herziening van de Grondwet. "D'Hose stelt zich hier niet op als een voorzitter van de Senaat, maar als een voorzitter van de Vivaldimeerderheid", aldus Vanlouwe.

  29. Meloni lijsttrekker voor Fratelli d'Italia bij Europese verkiezingen

    De Italiaanse premier Giorgia Meloni wordt lijsttrekker voor haar rechts-populistische partij Fratelli d'Italia bij de Europese verkiezingen van juni. Dat heeft ze zondag aangekondigd bij een groot congres van haar partij in de stad Pescara aan de Adriatische Zee.

    Haar koppositie betekent evenwel niet dat de sinds oktober 2022 regerende Meloni Rome wisselt voor de Europese instellingen in Brussel. Ook oppositieleider Elly Schlein van de sociaaldemocratische PD en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani van Forza Italia zijn lijsttrekker, zonder dat de verwachting is dat ze effectief Europarlementslid worden. Door hun voorzitters in te zetten als trekpaarden willen de Italiaanse partijen meer kiezers mobiliseren. Romano Prodi, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, heeft die praktijk al fel op de korrel genomen.

    In een zondag gepubliceerde peiling in de krant La Stampa haalt Fratelli d'Italia meer dan 27 procent van de stemmen. Dat is ongeveer het percentage waarop de postfascistische partij uitkwam bij de verkiezingen van 2022 in Italië.

    De 47-jarige Meloni wil na haar succes van 2022 in eigen land de linkse partijen ook in Europa naar de oppositiebanken sturen. Sinds ze eerste minister is geworden, is Italië in Europa weer uitgegroeid tot een "protagonist", met stevige invloed op het migratiebeleid. Ze klopte zich ook op de borst dat Fratelli d'Italia opkomt voor het gezin en de christelijke waarden.

    Italiaans premier Giorgia Meloni.Beeld AP
  30. Voor U wil 7 procent van de stemmen halen

    Voor U, de partij van Els Ampe, mikt bij de verkiezingen van 9 juni op 7 procent van de stemmen. Die pittige ambitie sprak Ampe zondag uit voor zowat 400 aanwezigen op het verkiezingscongres van haar partij in Rumst.

    Ampe maakte tot vorig jaar deel uit van Open Vld, maar stapte op bij de liberalen uit protest tegen de manier waarop de voorzittersverkiezingen waren georganiseerd. Ze richtte daarna Voor U op, waarbij zich even later verschillende andere partijen en bewegingen zich aansloten om samen naar de verkiezingen te trekken. Vier maanden later diende Voor U lijsten in voor alle parlementen en provincies.

    De leden scharen zich achter 12 principes, 'de 12 werken'. Die komen onder meer neer op besparen bij de overheid en minder belastingen. "We kunnen de twaalf werken enkel realiseren als de kiezer de traditionele partijen een duidelijk signaal geeft", sprak Ampe op het congres. "Vernieuwing is de enige oplossing. Voor U gaat voor 7 procent. We zullen het halen, want Voor U is het enige positieve alternatief."

    Els Ampe in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News
  31. Prévot spreekt zich niet uit over alliantie tussen cd&v en MR

    Maxime Prévot, de voorzitter van de Franstalige christendemocratische partij Les Engagés, spreekt zich zondag niet uit over een alliantie tussen cd&v en MR na de verkiezingen. Het is aan de kiezer om de kaarten te leggen, zei hij in de marge van een campagnebijeenkomst in de provincie Luik.

    Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kondigden dit weekend in interviews aan dat ze samen een regering willen vormen. Cd&v wil met Les Engagés bovendien een sterke politieke familie vormen na de verkiezingen.

    Die aankondiging "is de keuze van Sammy Mahdi - die me had gewaarschuwd" over het interview, aldus Prévot zondag. "Ik laat mijn keuze niet dicteren door iemand anders, ik wacht tot de kiezer de kaarten legt."

    Maxime Prévot, de voorzitter van de Franstalige christendemocratische partij Les Engagés, vanmiddag op een bijeenkomst van zijn partij in Luik.Beeld BELGA

    Prévot zegt "geen enkel probleem" te hebben met de uitspraken van Mahdi. "Sammy zegt zelf dat zijn eerste partner Les Engagés is, en dat als hij daarna nog een tweede telefoontje moet doen, dat waarschijnlijk, bij voorkeur, met Bouchez zal zijn en niet met (PS-voorzitter) Paul Magnette. Ik constateer dat de familie op het centrum goed verenigd is, met de wens om de drijvende kracht te zijn achter de volgende regeringsmeerderheid."

    Over het idee van een centrumlinkse coalitie met PS en Ecolo, zei Prévot dat die twee partijen "de uitgestoken hand hebben ingetrokken en liever de macht aan de PTB willen geven", verwijzend naar de wisselmeerderheid die de marxisten vorige week boden in de Franse Gemeenschap in een onderwijsdossier.

    Prévot benadrukte nog het vel van de beer niet te willen verkopen voor hij geschoten is. Hij hekelde dat de liberalen "soms te ver aan de rechterkant staan" en dat een linkse regering "steeds meer sancties en beperkingen zou opleggen". In zijn toespraak hamerde hij dan ook op "de kracht van de nuance", met de gezondheidszorg, de koopkracht en de veiligheid als speerpunten van de campagne.

  32. Mahdi (cd&v) en Bouchez (MR) willen samen regering vormen

    Sammy Mahdi (cd&v) en Georges-Louis Bouchez (MR) willen samen een regering vormen, "zo centrumrechts mogelijk". Dat staat zaterdag op de voorpagina van Het Nieuwsblad. In een dubbelinterview doen de partijvoorzitters uit te doeken hoe ze dat willen doen.

    De regering moet volgens de voorzitters vooral op het gebied van arbeidsmarkt, energie, veiligheid en migratie werken. Mahdi en Bouchez willen zich ­afzetten tegen N-VA en haar plan om een deal met de PS te sluiten, schetst de krant. "Als wij met de christendemocraten en liberalen aan zet ­komen, zal N-VA moeten volgen", zegt Bouchez in de krant.

    Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez op 11 juli 2022.Beeld Photo News
  33. Kandidaten op de Vlaamse Kamerlijsten nooit ouder in voorbije veertig jaar

    De laatste 37 jaar waren de kandidaten op de lijsten van Vlaamse politieke partijen voor de Kamerverkiezingen gemiddeld nooit zo oud als die voor de komende verkiezingen in juni. Dat blijkt uit een studie van het Instituut Voor De Overheid (KU Leuven) die vrijdag is gedeeld. De gemiddelde leeftijd van een kandidaat ligt nu op 47 jaar, in 1987 was dat nog 40,4 jaar.

    De veroudering is vooral te wijten aan de vrouwelijke kandidaten, zo blijkt uit de analyse, die de laatste tien opeenvolgende Kamerverkiezingen bestrijkt en dus over een periode van 37 jaar gaat. Meer dan 10.000 kandidatenprofielen werden geanalyseerd op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats. Vlaamse partijen die aan alle verkiezingen sinds 1987 hebben deelgenomen en zetels behaalden werden meegenomen: CVP/CD&V, PVV/VLD/Open Vld, SP/sp.a/Vooruit, Agalev/Groen, Vlaams Blok/Belang en VU/VU-ID/N-VA. Voor PVDA beperken de gegevens zich tot de lijsten van 2014, 2019 en de huidige lijsten.

    Voor het eerst hebben vrouwelijke kandidaten een hogere gemiddelde leeftijd dan mannen. Een vrouw op een lijst is gemiddeld 47,8 jaar, een man is gemiddeld 46,4 jaar. Er zijn bovendien voor het eerst sinds 1987 meer oudere (15,8 procent) dan jongere (13,2 procent) kandidaten. Met 'oudere kandidaten' bedoelen de onderzoekers mensen ouder dan 61 jaar, 'jongere kandidaten' vallen in de categorie 18- tot 30-jarigen.

    "Nog nooit was de gemiddelde kandidaat zo oud. Dit is verrassend en valt moeilijk te rijmen met de sterke focus op de first time voters in de campagne tot nu toe", schrijven onderzoekers Bart Maddens en Toine Paulissen. "Blijkbaar is het toch moeilijker geworden voor Vlaamse partijen om jongere kandidaten te rekruteren voor hun lijsten?"

  34. Brussels parlementslid neemt ontslag uit Open Vld na opstart tuchtprocedure vanwege steun aan partij Viva Palestina

    Brussels parlementslid voor Open Vld, Khadija Zamouri, heeft donderdag ontslag genomen uit de partij na de opstart van een interne tuchtprocedure vanwege haar steun aan de nieuwe politieke partij Viva Palestina.

    De Open Vld heeft een tuchtprocedure opgestart tegen de politica omdat ze een handtekening heeft geleverd aan auteur en politicus Dyab Abou Jahjah om de partij Viva Palestina te laten deelnemen aan de Brusselse verkiezingen.

    In een reactie op de opstart van de interne tuchtprocedure zegt Zamouri dat ze uit de Open Vld stapt en haar lidkaart inlevert. "Vandaag word ik na 24 jaar trouw lid van de partij voor de tuchtcommissie gedaagd omdat ik mijn handtekening heb gegeven aan een partij die opkomt met een belangrijke boodschap die niet strookt met de visie van de Franstalige zusterpartij (MR, red.)", concludeert Zamouri. "En dus ben ik 'collateral damage'."

    Zamouri zegt dat ze nooit heeft overwogen om zich bij een andere partij aan te sluiten. "Dit omwille van het feit dat wij als liberalen geloven in de maakbaarheid van je geluk en je leven in eigen handen moet nemen. Dit kan ik niet rijmen met het verbod dat mij opgelegd wordt om mijn handtekening als parlementslid te moeten intrekken als het ons niet uitkomt omwille van electorale redenen."

    Khadija Zamouri.Beeld Open Vld

    Verbod op onverdoofd slachten

    Het liep al langer stroef tussen Zamouri en de Open Vld, laatst steunde ze ook de PS in het uitstel van de stemming van de Codex Dierenwelzijn, die bij de behandeling in het Brussels Parlement zou kunnen geamendeerd worden met een verbod op onverdoofd slachten. Open Vld-voorzitter Tom Ongena heeft haar begin april nog gevraagd de steun in te trekken.

    De politica, die tot aan de verkiezingen als onafhankelijk parlementslid zal zetelen, was geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen voor het Brussels Parlement. Wel twijfelde ze om nog op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Maar het geloof in de partij is er niet meer. Ik heb niet getekend voor een job in de politiek dat je ook op een ministerie kan gaan doen."

    Zamouri is ook niet van plan om bij Viva Palestina te gaan, klinkt het. Het is trouwens niet de eerste keer dat Zamouri een handtekening verleent aan Abou Jahjah, ook in 2019 gaf ze haar fiat aan de auteur-activist voor de oprichting van de partij Be.One. Dat deed ze toen met toestemming van de partij, aldus Zamouri zelf. "Daar heeft toen geen haan naar gekraaid."

  35. Theo Francken wil gevangenis bouwen in Kosovo voor gedetineerden zonder papieren

    Kamerlid Theo Francken (N-VA) wil een gevangenis bouwen in Kosovo voor gedetineerden zonder papieren. Francken wil er een dubbelslag mee slaan: het moet onze gevangenissen ontlasten én kadert in een asielstop waar hij voor pleit.

    Het plan voor de Kosovaarse gevangenis staat in het verkiezingsprogramma van N-VA. Francken is ervan overtuigd dat de aanpak zal werken, als alternatief voor de terugkeerakkoorden met landen van herkomst, zoals Marokko. “De criminaliteitscijfers in Denemarken dalen fors”, zegt hij aan ‘Het Nieuwsblad’. “Een gevangenisstraf moeten uitzitten op zo’n afstand werkt op zijn minst ontradend.”

  36. LGBTQIA+-organisatie annuleert verkiezingsdebatten na kritiek op deelname N-VA

    RainbowHouse, het huis voor Brusselse LTGBTQ+, annuleert twee verkiezingsdebatten. In een uitvoerig bericht op Instagram schrijft de organisatie dat ze geschrokken is door de stroom aan negatieve reacties op de events - vooral van Franstalige Belgen. Het probleem blijkt de deelname van N-VA aan de debatten.

    Toby De Backer, de Brusselse lijsttrekker van N-VA voor de Kamer, reageert teleurgesteld. “Ik vind het heel jammer dat het RainbowHouse op zijn stappen terugkeert. N-VA is als inclusieve gemeenschapspartij een partij met zoveel toppolitici van kleur of uit de regenbooggemeenschap. Denk aan Zuhal Demir, Lorin Parys of Gilles Verstraete. Het was nota bene Demir die als staatssecretaris de transwet door het parlement heeft geloodst. Ik kan me dus moeilijk voorstellen dat dit de openheid en verdraagzaamheid is waar links zegt voor op te komen. Integendeel, nu worden centrumrechtse leden van onze regenbooggemeenschap uitgesloten en geïntimideerd.”

    De Backer vraagt dat het RainbowHouse “geen knieval maakt voor onverdraagzaamheid en extremisme”. Hij hoopt dat de verkiezingsdebatten alsnog kunnen doorgaan zoals oorspronkelijk gepland.

    Jeroen Van Horenbeek

  37. Voor U sleept VRT voor de rechter omdat partij niet is opgenomen in hun stemtest

    Voor U - de partij van Els Ampe (ex-Open Vld) - sleept de openbare omroep voor de rechter omdat de partij niet is opgenomen in de stemtest van VRT NWS. Volgens de makers is hun partijprogramma niet uitgebreid genoeg, en laat Voor U haar eventuele parlementsleden te vrij.

    Volgens de makers van de stemtest van VRT NWS en De Standaard is het partijprogramma van Voor U niet uitgebreid genoeg, en laten ze haar eventuele parlementsleden te vrij. Maar die argumenten veegt Jan Wostyn, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Brussel, van tafel.

    “Het kan niet dat VRT als openbare omroep ons uitsluit uit de stemtest”, zegt Wostyn in een video op X. Voor de partij zijn er nog maar twee opties: of de openbare omroep neemt Voor U op in de stemtest of heel de stemtest gaat offline. Als de VRT niet luistert dan dreigt de partij met een dwangsom van 10.000 euro per dag.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Lees ook. ‘Een stemtest is een grote verantwoordelijkheid’: waarom Els Ampe fel uithaalt naar de stemtest van VRT NWS

  38. Cd&v wil opnieuw onderwijsminister leveren, maar is niet de enige partij

    Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.Beeld Photo News

    Heel wat partijen azen op de post van de toekomstig Vlaams minister van Onderwijs. Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi zegt het "domein opnieuw in handen" te willen nemen en kijkt bijvoorbeeld in de richting van voormalig onderwijsminister Hilde Crevits. Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever mag Ben Weyts zichzelf opvolgen. Dat zeiden ze op een onderwijsdebat van de Directiecommissie van het Katholiek Basisonderwijs (DCBaO) in Antwerpen.

    Onderwijs is een "toppriorireit" voor Mahdi en hij wil dus ook graag de nieuwe minister leveren. Crevits was van 2014 tot 2019 minister van Onderwijs en haar voorzitter ziet haar het ambt zeker opnieuw uitvoeren, terwijl hij ook haar werk op Welzijn uitstekend vindt.

    N-VA wil het "cruciale" departement nog niet loslaten. Voorzitter De Wever benadrukte het belang van onderwijs. "Het onderwijs en de kwaliteit ervan heeft mij alles gegeven", stelt hij. Hij benadrukt wel dat het geen departement is "waarmee je elke dag felicitaties krijgt. Je oogst de resultaten van beslissingen van tien jaar geleden". Hij vindt daarom de kritiek op Ben Weyts niet gegrond. De staat van "het patrimonium en het lerarentekort zag je tien jaar geleden al aankomen". Weyts mag er gerust nog eens een legislatuur bij doen van De Wever. "Als hij maar zijn broek aanhoudt", grapt hij. De voorzitter verwijst daarmee naar een opgemerkt bezoek van de minister aan een school in Leuven naar aanleiding van de pyjamadag van Bednet.

    Ook Tom Ongena van Open Vld ziet potentiële onderwijsministers in zijn partij. Hij wijst erop dat de huidige Vlaamse regering heel wat inspanningen heeft gedaan en middelen heeft uitgegeven voor het onderwijs, maar erkent dat er nog veel werk is om bijvoorbeeld het lerarentekort aan te pakken. "Er is geen wonderoplossing. Voor de korte termijn moeten we daarom ook creatieve oplossingen vinden", meent hij. Ook haalt hij het gebrek aan waardering aan. "Het is een evolutie die je in de hele maatschappij ziet, maar waar leerkrachten de eerste slachtoffers zijn", aldus Ongena. Hij pleit voor minder regels en statuten. "We moeten meer vertrouwen geven, maar daar tegenover staat wel dat de doelstellingen die we opleggen nagekomen moeten worden."

  39. N-VA komt met plan voor Brussel: negentien gemeenten moeten één stadsgewest worden

    Als het van N-VA afhangt, moeten de negentien Brusselse gemeenten worden samengevoegd en omgevormd tot één stadsgewest. Dat staat in het programma waarmee N-VA in Brussel naar de verkiezingen trekt. Die hervorming moet het beleid stroomlijnen en efficiënter laten verlopen, maar ook budgettair helpen de zaken in Brussel op orde te krijgen.

    De Vlaams-nationalisten hebben vandaag drie zetels in het Brussels parlement. Hun ambitie is om na 9 juni "incontournable" te worden voor de vorming van een Brusselse regering, verklaart partijvoorzitter Bart De Wever. "We zitten in Brussel al 30 jaar met een Vivaldi-bestuur avant-la-lettre", zegt hij. "Als Vivaldi kan, zullen ze hun beleid voortzetten. Dat willen we te allen prijze vermijden", echoot De Wever de ambitie die zijn partij ook op federaal niveau heeft.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

    Opvallend: De Wever lijkt het parcours dat hij in Antwerpen heeft afgelegd sinds hij er de sjerp mocht omgorden, voor een stuk te willen kopiëren naar Brussel. In elk geval op organisatorisch en budgettair vlak. Antwerpen is intussen schuldenvrij en de ruimte voor investeringen steeg van 160 naar 400 miljoen euro, luidt het. "Maak een vergelijking tussen de input en de output. Brussel is een financieel moeras, terwijl het per hoofd van de bevolking overbedeeld is. Als je als politicus niet ziet hoe je efficiëntiewinsten kan boeken, dan kan je beter je valies pakken."

    De grootste winst valt volgens Brussels lijsttrekker Cieltje Van Achter te halen uit de omvorming tot één stadsgewest. Dat moet zorgen voor eenheid in beleid op alle domeinen. De gemeenten worden omgevormd tot districten, maar met beperkte bevoegdheden. En het aantal parlementsleden gaat omlaag naar 70 verkozenen. De hervorming moet gepaard gaan met de invoering van één politiekorps. "Zes zones, wie doet nu zoiets?", vraagt De Wever.

  40. Meryame Kitir is geen Vooruit-lid meer

    Ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir is niet langer lid van Vooruit. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Ze heeft haar lidmaatschap begin dit jaar opgezegd.

    Kitir werd in oktober 2022 aan de kant werd geschoven als minister nadat bekend raakte dat er problemen zouden geweest zijn op haar kabinet. Een onderzoek in opdracht van de partij wees uit dat het onmogelijk was om de relaties te herstellen. Kitir kon dat onderzoek zelf nooit inkijken en zou ook niet gehoord zijn. In maart 2023 keerde ze terug naar de Kamer, maar worstelde zichtbaar met de manier waarop de partij haar aan de kant had geschoven. Begin juli vorig jaar maakte ze bekend na de verkiezingen volledig te stoppen met politiek.

    Dat Kitir begin dit jaar haar partijkaart terugstuurde, raakte nu pas bekend. Naar eigen zeggen is ze intussen over de grootste ontgoocheling heen en wil ze met de inlevering van haar lidkaart vooral een breuk maken met het verleden.

    Opvallend genoeg zit Kitir in de Kamer wel nog steeds in de Vooruit-fractie. Door het statuut van Vooruit als beweging zou het geen probleem zijn dat niet-partijleden in de fractie zetelen.

    "Op het moment dat Meryame heeft aangekondigd dat ze stopte met politiek, heeft ze ons laten weten dat ze haar lidmaatschap niet meer zou vernieuwen", bevestigt Vooruit-woordvoerder Niels Pattyn. "Toen ze begin dit jaar de jaarlijkse mail kreeg waarin al onze leden hun lidmaatschap kunnen hernieuwen, heeft ze per mail geantwoord dat ze haar domiciliëring wilde stopzetten."

    Meryame Kitir.Beeld Photo News
  41. N-VA trekt overal in Wallonië naar de kiezer

    Na de aankondiging van lijsttrekker Drieu Godefridi in Waals-Brabant kondigt N-VA vandaag de kandidaten aan voor alle provincies in Wallonië. In totaal staan er 77 kandidaten op vijf kieslijsten. Thema van de campagne is Pour une Wallonie prospère (Voor een welvarend Wallonië), die onder meer is opgebouwd rond een terugkeer naar een budgettair evenwicht, een strenger asiel- en migratiebeleid en een verlaging van de lasten op arbeid.

    "Dankzij de N-VA en haar Waalse lijsten zal de centrumrechtse Waalse kiezer eindelijk een echt alternatief hebben voor het wanbeleid van de Vivaldi-coalitie", meldt de partij in een persbericht. "Met een stem op een van de N-VA-lijsten laat de Waalse kiezer bovendien niet alleen zijn ongenoegen blijken, maar ondersteunt hij ook een beweging die resoluut voor meer welvaart gaat."

    In Henegouwen wordt de N-VA-lijst getrokken door Michel De Wolf. Hij was professor aan de universiteiten van Louvain-la-Neuve en Luik. Laurence Genot is een voormalig onderneemster en trekt de lijst in Namen.

    De Luikse lijsttrekker Evelien Barbieux werkte eerder op het kabinet van Theo Francken (N-VA) in de regering-Michel I. De voorbije legislatuur werkte ze op de studiedienst van de partij rond de thema’s asiel en migratie, integratie, armoedebestrijding en gelijke kansen. Vanuit haar expertise zal zij haar campagne vooral op het thema asiel en migratie richten, zegt de partij.

    Tot slot trekt Anne Laure Mouligneaux de lijst in Luxemburg. Ze is op dit moment de Franstalige woordvoerster van N-VA en was eerder de Franstalige woordvoerster van Jan Jambon toen hij nog minister van Binnenlandse Zaken was.

    Anne Laure Mouligneaux.Beeld RV
  42. Doe nu de stemtest van De Morgen

    De verkiezingsbeloften vliegen weer in het rond. De stemtest van De Morgen kijkt als enige naar wat partijen doén, niet naar wat ze beloven.

    U kan de stemtest hier doen.

  43. Cd&v tekent pad voor Brusselse begroting in evenwicht tegen 2032

    Benjamin Dalle, cd&v-lijsttrekker voor het Brussels Parlement, pakt dinsdag uit met een plan om het Brusselse begrotingstekort volgende legislatuur met 786 miljoen te verminderen, met ruimte voor nieuw beleid, en een begrotingsevenwicht tegen 2032.

    "De Brusselse overheidsfinanciën bevinden zich op een gevaarlijk hellend vlak. Zonder ingrepen dreigt een sneeuwbaleffect op de schuld en de rentelasten. De budgettaire struisvogelpolitiek van de huidige Brusselse regering is echt geen optie meer", vindt Dalle.

    Cd&v wil met een reeks maatregelen en een aanklampend activereringsbeleid 50.000 extra Brusselaars aan het werk, wat zorgt voor 150 miljoen extra inkomsten en 30 miljoen minder kosten.

    Het plafonneren van de globale personeelskost, inclusief consultancykosten, op het huidige niveau is goed voor 50 miljoen, besparingen op kabinetten en parlementen voor nog eens 10 miljoen. De partij rekent ook op een extra federale inspanningen voor de mobiliteitsuitdagingen in de hoofdstad door de Beliris-steun op te trekken van 125 tot 200 miljoen euro.


    Vlaams minister van Jeugd en Brussel is bij de verkiezingen van 9 juni cd&v-lijsttrekker voor het Brussels Parlement.Beeld Photo News

    Op fiscaal vlak wil cd&v 100 miljoen halen uit het terugdraaien van de fiscale hervorming van 2016-2017 terug te draaien (50 miljoen), de afschaffing van de fiscale aftrek op dienstencheques (20 miljoen) en een betere inning van de belastingen (31 miljoen).

    Door opnieuw te focussen op de kerntaken en niet op prestigeprojecten zoals Kanal en museum De Kat/Le Chat, en de doorlichting van dossiers zoals metro 3 moet er 100 miljoen bespaard kunnen worden.

    Voorts wil cd&v 100 miljoen realiseren door de vermindering van structuren zoals de overheveling van de bevoegdheden parkeren, mobiliteit en huisvesting, en van Vivaqua, en de fusie van de politiezones en huisvestingsmaatschappijen. Tenslotte voorziet het plan van cd&v een beleidsruimte van 250 miljoen.

    Cd&v benadrukt dat voor een realistisch pad naar een begrotingsevenwicht extra budgettaire orthodoxie vereist zal zijn waarbij de algemene stijging van de uitgaven beperkt moet blijven tot 50 procent van de stijging van de ontvangsten. Dat moet een bijkomende besparing van 450 miljoen opleveren.

    Samen met de voorstellen uit de werven komt de partij tot een gecombineerde inspanning van iets meer dan 1 miljard euro voor de periode 2025-2029 en wordt het tekort tegen 2029 teruggedrongen met 786 miljoen euro.

    Een budgettair evenwicht kan dan bereikt worden in 2032. Dat vraagt in de periode 2030-2032 nog een besparing met gerichte maatregelen van 150 miljoen euro en dat gecombineerd met een mildere orthodoxie waarbij de uitgavengroei geplafonneerd wordt op 75 procent van de ontvangsten.

  44. Als 950.000 Belgen niet gaan stemmen: heeft de opkomstplicht dan nog zin?

    Moeten we vasthouden aan de opkomstplicht als vele duizenden Belgen toch niet opdagen om te stemmen?

    Lees het artikel uit de reeks 'De Afgehaakten'.