woensdag 20 juni 2018 - Bedrijven
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Eén van de lagen van de WK-bal wordt gemaakt in Geleen, waardoor de Telstar 18 ook een beetje Limburgs kleurt. HBVL

België - Tunesië

De WK-bal zwabbert wéér

Al sinds het WK van 1994 in de VS klagen de keepers erover: de WK-bal zwabbert. Ook over de WK-bal van deze editie, de Telstar 18, zijn de doelmannen verdeeld. Nochtans is er nooit zoveel technologie in één bal gestoken, onder meer door Covestro in Antwerpen en Arlanxeo in Geleen. Ligt het aan de bal of aan de doelmannen?

Dominiek CLAES

“Het is onmogelijk om met dat ding te werken”, zuchtte de Spaanse doelman Pepe Reina dit keer, daarin gesteund door zijn collega David De Gea. De Duitse tweede doelman Marc-André ter Stegen had ook kritiek: “De bal beweegt veel te veel.” Onze Simon Mignolet haalde dan weer de schouders op: “Ik ben het intussen gewoon dat een bal nadelig is voor een doelman. Ik ben er niet mee bezig.”

Technologie

Nochtans heeft producent Adidas - sinds 1970 hofleverancier van de WK-bal - nog nooit zoveel technologie gestopt in één bal. Er zit zelfs voor het eerst een chip in. Sinds jaar en dag werkt Adidas onder meer samen met Covestro, het vroegere Bayer Material Science. Het is een van de grootste producenten van zogenaamde polymeren, een soort kunststof, en beschikt over een belangrijke vestiging in Antwerpen met 850 medewerkers.

Vluchteigenschappen

“De Telstar 18 maakt gebruik van onze nieuwste ontwikkelingen op het gebied van met polyurethaan gecoat textiel”, zegt woordvoerster Ann De Bie van Covestro. “Daardoor heeft de bal een optimale grip, uitstekende vluchteigenschappen en een prima waterbestendigheid.”

Ook bij Arlanxeo, de in Geleen gebaseerde fabrikant van synthetische elastomeren, fronsen ze de wenkbrauwen. Arlanxeo is met name leverancier van een laag geschuimd rubber die zich net onder de toplaag van de Telstar 18 bevindt. In elk geval, de officiële WK-bal is daardoor een beetje Limburgs. “Wij hebben alvast geen weet van klachten over de officiële WK-bal”, zegt Tanja Satzer, hoofd van de communicatieafdeling. “Maar we zijn wel trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de Telstar 18.”

(dc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws