Guido, de grootste steur van het land, krijgt nieuwe vijver

In het gezelschap van een tiental kois zwemt belugasteur Guido, meer dan twee meter lang, sinds vandaag vrolijk rond in zijn nieuwe vijver bij speciaalzaak voor vijvers De Hof-Leverancier in Ekeren.

Rebecca Van Remoortere

De waarschijnlijk grootste steur van het land weegt meer dan zestig kilo, is iets langer dan 210 centimeter en heet Guido. De steur is vernoemd naar de oorspronkelijke eigenaar van De Hof-Leverancier, waar het beest al tien jaar verblijft. “We houden nauw contact met collega’s van andere tuincentra, maar niemand van hen heeft zo’n grote steur als Guido”, zegt eigenaar van de vijverzaak Ben Braspenning.

Belugasteur Guido werd gisteren na tien jaar overgeplaatst van zijn kleine vijver naar een vijver van dertien meter lang en meer dan twee meter diep. Tien jaar geleden kreeg De Hof-Leverancier de vraag van een klant om een paar grote steuren te kopen. “Die vonden we toen na lang zoeken in een kwekerij in Frankrijk. Daar vroeger ze of we een uitzonderlijk groot exemplaar konden gebruiken en zo is Guido bij ons terechtgekomen”, zegt ex-eigenaar van de zaak en naamgenoot van de steur, Guido. “Hij was toen al te groot om in de verkoopbakken te houden, dus hebben we hem in een iets grotere vijver gezet waar hij nog zo’n vijf centimeter per jaar bleef groeien. Ondertussen werd dus ook die vijver te klein.”

© koen fasseur

In het wild kan een belugasteur tot acht meter lang worden. “In gevangenschap is dat onmogelijk. Toch zou het kunnen dat Guido in zijn nieuwe vijver nog een meter groter wordt. Hij is ook nog maar iets ouder dan vijftig jaar. In het wild kan de belugasteur 150 jaar worden, dus Guido heeft nog tijd om te groeien.”

In de nieuwe vijver is een cirkel voorzien vanwaar bezoekers de steur van dichtbij kunnen bekijken. “Hij is ook tam gemaakt, dus kunnen we hem met de hand voederen”, aldus Braspenning.

Guido is in tegenstelling tot de kois in de vijver niet te koop. “Hij is onze mascotte en we zijn zo gehecht aan hem, dat we hem nooit verkopen.”

Voor een steur van iets meer dan een meter lang, betaal je bij De Hof-Leverancier gemakkelijk honderd euro.