Misdaadauteur blijft ook na zijn dood een bestseller. “Fans kwamen naar hem toe alsof ze op bezoek gingen bij een vriend”

© LDN

Het werk van de overleden Mechelse misdaadauteur Luc Deflo leeft ongetwijfeld verder. In de twee Mechelse boekhandels waar Deflo auteur aan huis was, kwamen fans zaterdag zijn zopas postuum verschenen boek ‘Levend speelgoed’ kopen en tegelijk een boodschap achterlaten in een herinnerings­boekje. “We gaan Luc missen”, klonk het.

LEO DE NIJN

Luc Deflo overleed in november aan de gevolgen van kanker. Ter gelegenheid van zijn nieuw verschenen boek werd er in de boekhandels een klein herdenkingshoekje ingericht, waar klanten enkele laatste afscheidszinnen konden neerpennen. “Deflo zijn boeken stonden zeven weken na verschijnen steevast in de top tien bij ons. Op een paar weken tijd gingen er telkens meer dan tweehonderd boeken van Luc over de toonbank en dat bleef daarna ook doorlopen. Luc was een zeer minzame figuur. Hij nam voor iedere fan de tijd. Zijn fans kwamen naar hem toe alsof ze op bezoek gingen bij een goede vriend”, zegt Mark Verstraelen van Standaard Boekhandel.

LEES OOK. Weduwe van Luc Deflo over zijn nieuwe boek, het eerste dat na zijn dood verschijnt: “Hij lag in het ziekenhuis en zei: ik wil nog wat schrijven, ik verveel me”

Luc Deflo verzamelde de afgelopen jaren een trouwe schare lezers. En die weten maar best waarom ze zijn thrillers zo appreciëren. “Vooral omdat de meeste van zijn spannende verhalen zich in het Mechelse afspeelden. Deflo heeft een heel aparte stijl: vlot, héél spannend. Aan een boek van Luc Deflo begin je te lezen, en je kan het boek pas weer neerleggen als het uit is”, zegt Jan Declercq in boekhandel Salvator in de Befferstraat.

“Er ontbreekt in mijn collectie geen enkel boek van Deflo. Het was even schrikken toen ik hoorde dat hij overleden was. Dan ga je zijn boeken nog meer koesteren. Heel veel dingen waar Luc in zijn boeken over schreef, daar kon ik mij mee vereenzelvigen. Straten, pleinen en Mechelse plekjes die hij beschreef, ik kon ze mij zo voor de geest halen. Verdorven, toevallig zijn laatste boek dat is verschenen voor zijn overlijden, vind ik het beste van allemaal”, zegt ook Danny Jacobs.

Doodsprentje

In Standaard Boekhandel op de IJzerenleen schrijven de zussen Josephine en Lisette Decock om beurten een boodschap neer. “Ik heb hem bedankt voor de uren die hij ons in spanning heeft gehouden. Al wat hij schreef kwam ons zo bekend voor. Thrillers is ons genre. We hebben hier op het tafeltje ook nog een doodsprentje van Luc meegenomen. Dat houden we in zijn boeken. Ooit heeft hij twee van zijn boeken voor ons gesigneerd. Die herinnering zal blijven”, weet Josephine.

Henri Vanhoutte (75), een gepensioneerd dokter uit de kuststreek, kwam drie maanden geleden in Mechelen wonen. “Ik was al een thrillerfanaat. Nu als inwoner van Mechelen voel ik mij aangespoord om alle boeken van Deflo te pakken te krijgen. Dat zal niet gemakkelijk zijn”, verzekert de nieuwe Mechelaar ons.

Levend speelgoed is de eerste van vier postume Defloromans die van de persen rollen. Het is het nieuwste deel in de reeks rond inspecteurs Mendonck en Deleu, die alweer een gruwelijke moord moeten oplossen.