Meer kinderen met overgewicht door coronapandemie, blijkt uit WHO-studie

© BELGAIMAGE

De lockdowns tijdens de coronapandemie hebben indirect een grote toename van overgewicht bij kinderen veroorzaakt. Ruim een vierde van hen bewoog minder tijdens die periode, blijkt uit een bevraging door de Wereldgezondheidsorganisatie.

poj, Belga

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) baseert zich op gegevens over ruim 50.000 kinderen uit 17 landen in de Europese regio. Onder meer ouders uit Italië, Portugal, Turkije en Roemenië vulden voor en tijdens de pandemie vragenlijsten in over de leefstijl van hun kinderen van 7 tot 9 jaar oud. Daardoor kon achteraf worden bekeken welke veranderingen daarin plaatsvonden tijdens de pandemie.

Het WHO-onderzoek bevestigt het vermoeden dat het thuiszitten door de lockdowns de lichamelijke fitheid van kinderen geen deugd heeft gedaan. Het percentage kinderen dat volgens hun ouders een normaal gewicht had, daalde van 82 procent naar 73 procent. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders overgewicht had, verdubbelde in de onderzochte landen: van 8 naar 16 procent.

Uit eerdere onderzoeken was al duidelijk geworden dat veel kinderen en jongeren zich ook mentaal slechter gingen voelen tijdens de coronapandemie. Deze studie bevestigt dat nog eens: een op de vijf kinderen voelde zich tijdens de ‘coronajaren’ vaker verdrietig, een op de vier was vaker eenzaam.