Burgemeester De Wever met zijn collega’s Tschentscher (Hamburg) en Aboutaleg (Rotterdam) in Ecuador. fotomontage GVA

“Europa en Zuid-Amerika moeten nog beter samenwerken in strijd tegen drugshandel”: De Wever en collega-havenburgemeesters trekken aan alarmbel

Antwerpen/Berlijn -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft samen met zijn ambtsgenoten Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Peter Tschentscher (Hamburg) een bezoek gebracht aan de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser. Na Rotterdam en Antwerpen, komt ook havenstad Hamburg meer en meer in het vizier van cocaïnesmokkelaars.

Joris van der Aa

De burgemeesters van de drie belangrijkste havensteden van Europa dringen er bij de Duitse regering op aan om doortastende maatregelen te nemen om de opmars van de drugsmaffia op te vangen. Na Rotterdam en Antwerpen, komt ook havenstad Hamburg meer en meer in het vizier van cocaïnesmokkelaars. In Hamburg werd in 2023 35 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is nog opvallend minder dan inbeslagnames in Rotterdam (48 ton) of Antwerpen (120 ton), maar wel een sterke toename ten opzicht van voorgaande jaren.

LEES OOK. Costa Rica, vakantieparadijs op de rand van de afgrond

De drie burgemeesters trokken begin dit jaar twee weken op werkbezoek naar havens in Colombia, Ecuador, Peru en Costa Rica om samenwerkingsovereenkomsten in de strijd tegen drugssmokkel op te zetten. Een missie die de stad Antwerpen om en bij de 200.000 euro heeft gekost.

“Soms moet je de factuur oprapen als je zaken in beweging wil krijgen. En ik ben iemand die zaken in beweging wil krijgen. En wat betreft de bestrijding van de drugscriminaliteit, was het absoluut nodig om meer samenwerkingsverbanden op te zetten”

Bart De Wever

Antwerps burgemeester

“Dat is veel geld”, erkent ook burgemeester De Wever. “Die werkreis is duurder uitgevallen omdat de federale overheid ons extra veiligheidsmaatregelen oplegde, een meerkost van 40.000 euro. Maar soms moet je de factuur oprapen als je zaken in beweging wil krijgen. En ik ben iemand die zaken in beweging wil krijgen. En wat betreft de bestrijding van de drugscriminaliteit, was het absoluut nodig om meer samenwerkingsverbanden op te zetten. En ik denk echt dat we vorderingen maken. We zijn er niet alleen in geslaagd om samenwerkingsakkoorden met de bronlanden in Zuid-Amerika op te zetten, we zijn er ook in geslaagd om binnen Europa een echte coalitie tegen de georganiseerde misdaad te vormen.”

LEES OOK. 48 uur in Ecuador: hoe honderden agenten, pantserwagens én een handpop Bart De Wever en co. moeten bewaken

Ecuador en Costa Rica

De drie burgemeesters trokken met hun bevindingen naar de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser. “We waren geschokt door de situatie in Ecuador en de verontrustende ontwikkelingen in de haven van Limon in Costa Rica. Ecuador is afgegleden van een stabiele natie naar een land op de rand van de afgrond. Costa Rica dreigt een tweede Ecuador te worden. Tijdens ons bezoek hebben die landen nadrukkelijk om onze steun gevraagd. De landen in Zuid-Amerika doen enorme inspanningen om de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar ze vragen ons wel om meer internationale samenwerking en steun.”

“Tegen sommige havens in Zuid-Amerika kunnen we dan eindelijk zeggen: aan deze eisen moet u voldoen, als u nog met ons handel wil drijven”

Bart De Wever

Burgemeester Antwerpen

Burgemeester Bart De Wever is blij met de forse steun van de Duitsers. “We staan dicht bij een akkoord met de haven van Rotterdam en Hamburg om de ISPS-code (internationale code inzake de beveiliging van schepen en havenvoorzieningen, red.) aan te passen, zodat we de veiligheid in de havens sterk kunnen verbeteren. Dat zou ook betekenen dat andere havens aan de nieuwe veiligheidseisen zullen moeten voldoen, als ze internationaal zaken willen doen. Tegen sommige havens in Zuid-Amerika kunnen we dan eindelijk zeggen: aan deze eisen moet u voldoen, als u nog met ons handel wil drijven.”

LEES OOK. COLUMN. Zuid-Amerika is net België: geen geld, geen capaciteit

Boots on the ground

De Wever en zijn collega’s vinden ook dat de Europese Unie een eigen strategie in Zuid-Amerika moet ontwikkelen. De Europese Unie moet intensiever gaan samenwerken met de partners in Zuid-Amerika. “We moeten ook voor meer boots on the ground zorgen in Zuid-Amerika. Ik ben ook groot voorstander om in Ecuador een Special Investigations Unit (SIU) op te starten met de Duitsers. Zowel de burgemeester van Hamburg als de minister van Binnenlandse Zaken had daar wel oren naar.”

LEES OOK. Bart De Wever gaat opnieuw op missie naar Zuid-Amerika: “In Ecuador smeken ze ons om hen niet te laten vallen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen