Direct naar artikelinhoud
#metoo

Lena Dunham verdedigde scenarist die van verkrachting beschuldigd is. Nu volgen excuses

Lena Dunham: auteur, actrice en feministisch icoon voor een hele generatie.Beeld EPA

Lena Dunham heeft zich verontschuldigd omdat ze haar van verkrachting beschuldigde scenarist Murray Miller heeft verdedigd. Dunham, een icoon van het moderne feminisme, noemde de beschuldiging een 'foute aangifte'.

Lena Dunham is een vrouw van vele talenten. Ze is bedenker, scenarist en hoofdrolspeelster van de bejubelde tv-reeks Girls. Die staat erom bekend het leven van jonge vrouwen te tonen zoals het is, inclusief vetrolletjes en slechte seks. Dankzij Girls groeide ze uit tot een feministisch icoon voor een hele generatie. Dat zet ze kracht bij als opiniemaakster, bijvoorbeeld voor de feministische blog Lenny Letter.

Dat imago werd deze week fel verstoord, toen het verhaal rond Girls-scenarist Murray Miller naar buiten kwam. Actrice Aurora Perrineau ("Equals', 'Passengers') beschuldigt hem ervan haar verkracht te hebben. Dat zou in 2012 zijn gebeurd, toen Perrineau 17 was en Murray 35. De actrice heeft klacht ingediend tegen hem.

'Elke vrouw die zich uitspreekt verdient gehoord te worden, volledig en compleet'
Lena Dunham

"We zijn ingewijden in de situatie waarin Murray zit. Onze kennis daarvan sterkt ons in ons geloof dat deze aangifte behoort tot de drie procent foute aangiftes.", reageerde Dunham eerst in een statement met Girls-producente Jenni Konner. 

Dat kwam haar op bakken kritiek te staan. Een tweet die Dunham in augustus nog verstuurde, keerde als een boemerang terug. "Dingen waarover vrouwen liegen: wat ze hebben gegeten. Dingen waarover vrouwen niet liegen: verkrachting”, stond toen te lezen.

Dunham heeft zich nu dus geëxcuseerd voor die eerste reactie. “Elke vrouw die zich uitspreekt verdient gehoord te worden, volledig en compleet”, klinkt het. “Mijn relatie met de beschuldigde is geen deel van de inschatting die de mensen hiervan moeten maken.”