Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen 2024

Live - Verkiezingen 2024. Melissa Depraetere (Vooruit) zal Conner Rousseau geen minister maken als hij niet verkozen raakt: ‘Kiezer zal oordelen’

Conner Rousseau (Vooruit).Beeld BELGA

De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 2024 naderen met rasse schreden. Partijen voeren volop campagne, bereiden debatten voor en bekijken de peilingen met argusogen. Volg alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

Voor u uitgelegd. Van stemmen naar zetels: zo worden de resultaten van de verkiezingen berekend

• Stemtest. Deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

• Overzicht. Wie zijn de lijsttrekkers in uw provincie?

Volg al het verkiezingsnieuws ook in ons dossier.

Live

  1. Melissa Depraetere (Vooruit) zal Conner Rousseau geen minister maken als hij niet verkozen raakt

    Als Conner Rousseau niet verkozen raakt vanop zijn plaats als lijstduwer, dan zal hij ook geen minister worden als de socialisten deel uitmaken van de regering. Dat heeft Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere deze ochtend gezegd op Radio2.

    "Ik heb duidelijk met hem afgesproken dat de kiezer zal oordelen", aldus Depraetere. "Hij staat op de laatste plek op de kieslijst in Oost-Vlaanderen. Hij zal dus veel stemmen nodig hebben om verkozen te worden."

    Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.Beeld Hannes Blockx

    Als lijstduwer is het immers veel moeilijker om verkozen te raken. Wie onderaan de lijst staat zal zijn zetel op eigen kracht moeten verdienen, met voldoende naamstemmen. De lijststemmen gaan immers eerst naar de kandidaten die bovenaan de lijst staan.

    Hoe zit dat precies? Lees er hier meer over: Waarom heeft een lijstduwer het zoveel moeilijker om verkozen te raken? En kan ik ministers belonen of afstraffen? Alles wat je moet weten over de verkiezingen

    Ministers moeten echter geen verkozen parlementsleden zijn, maar worden aangesteld door de partijvoorzitter. Als Vooruit in de meerderheid zit en Rousseau zou niet verkozen zijn, dan zou Depraetere hem in principe wel een ministerpost kunnen aanbieden. Toch sluit Depraetere dat nu uit. "Conner heeft zelf duidelijk gezegd dat hij stopt als hij niet verkozen wordt", zegt ze op Radio2. "Het zou raar zijn als hij dan achter de schermen toch een rol krijgt tijdens mogelijke regeringsonderhandelingen."

    Rousseau stapte op als voorzitter na racistische en seksistische uitspraken tijdens een dronken nacht. Lang was het onduidelijk of hij zich nog verkiesbaar zou stellen. Door hem de vaak niet verkiesbare lijstduwersplaats aan te bieden, wil Vooruit de kiezer over het lot van Rousseau laten beslissen.

  2. ‘U wilt nog altijd het einde van België’: drie lessen uit het debat tussen De Wever en Magnette

    Bart De Wever (N-VA) versus Paul Magnette (PS). In Het grote duel van VTM gingen de twee kopstukken voor het eerst in deze campagne live met elkaar in debat. Drie lessen uit de grote clash.

    Bekijk hieronder al een fragment rond confederalisme

    Video wordt geladen...

  3. VRT wil bekijken of Voor U bij Stemtest kan worden vermeld

    De VRT wil bekijken of het technisch mogelijk is om de partij Voor U te vermelden bij de Stemtest. Dat zegt de openbare omroep in een reactie op het vonnis van de Brusselse rechtbank in eerste aanleg.

    De VRT moet bij de Stemtest op zijn website vermelden dat de nieuwe partij Voor U niet in die Stemtest werd opgenomen. Dat heeft de rechtbank in kort geding beslist. De vzw achter Voor U had geëist dat de partij ook zou worden opgenomen worden in de Stemtest, maar volgens de rechtbank kon de omroep perfect weigeren haar niet op te nemen. Wel moet de VRT de verplichting tot pluralisme naleven en vermelden dat Voor U niet in de Stemtest is opgenomen.

    "De publieke omroep vindt het zelf voldoende om te vermelden welke partijen opgenomen zijn in de Stemtest, maar kijkt samen met de academici die de Stemtest lieten ontwerpen, wat technisch mogelijk is", zegt de VRT dinsdag. "Voor U vorderde ook om te worden uitgenodigd tot het Europees debat dat VRT op vrijdag 31 mei met zeven Europese lijsttrekkers organiseert. Die vordering is afgewezen. De rechter benadrukt ook dat Voor U niet in elk debat hoeft aanwezig te zijn en erkent dat Voor U in andere relevante programma's aan bod komt."

  4. Verkie­zings­bor­den Assita Kanko en Laure Uwase beklad met racistische leuzen

    “Elke dag moeten we borden opnieuw beplakken of terugplaatsen.” Erik Rennen, gemeenteraadslid voor N-VA in Zaventem, zit met de handen in het haar. Opnieuw hebben vandalen toegeslagen tegen de partij, dit keer lieten ze onder meer racistische leuzen achter op de affiche van Europarlementslid Assita Kanko. Ook een paar weken geleden gingen onbekenden al driest te werk.

    “Het is normaal dat er eens ergens een snorretje of een brilletje getekend wordt op verkiezingsaffiches”, zegt Rennen. “Maar deze racistische leuzen gaan toch echt te ver? Dit heb ik in 20 jaar nog nooit meegemaakt. Een paar weken geleden is er zelfs nog een ijzeren campagnebord verdwenen. Om zoiets mee te nemen heb je zelfs al een camionette nodig.”

    De affiche van Assita Kanko werd beklad met racistische leuzes.Beeld rv

    Ook een verkiezingsbord van cd&v-kandidate Laure Uwase (32) uit Denderleeuw werd overplakt met opmerkelijke boodschappen: ‘it’s okay to be white’ en ‘ze willen geen diversiteit, ze willen minder blanken’ staat er op stickers te lezen waarmee de affiche werd beklad. Recent kregen ook verkiezingsborden van Vooruit en Vlaams Belang in Denderleeuw al te kampen met vandalisme.

    Uwase kreeg begin dit jaar ook al heel wat racistische reacties over zich heen toen ze een foto van enkele aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie van cd&v met staatssecretaris Nicole de Moor op Facebook zette. “Ik dacht dat ik al genoeg bagger over me heen had gekregen”, reageert ze. “De boodschap op de stickers is wel merkwaardig. Dergelijke stickers heb ik elders nog niet gezien. Ik heb de indruk dat de persoon die dit gedaan heeft, er over nagedacht heeft. Ik wil dan ook een oproep doen aan deze persoon: neem contact op met mij. Ik wil ook mijn verhaal vertellen. Je identiteit verandert niet omdat je in aanraking komt met mensen met een andere achtergrond. Huidskleur bepaalt je identiteit niet”, aldus Laure Uwase.

    Ze toont ook begrip. “We leven in een samenleving die superdivers is. Ik kan begrijpen dat het voor sommige mensen zorgwekkend is, maar het is een verandering die over de hele wereld gebeurt.” Ze is niet van plan om klacht in te dienen, maar zet liever in op dialoog.

    Het bekladde verkiezingsbord van Laure Uwase in Denderleeuw.Beeld rv
  5. VRT moet voortaan vermelden dat Voor U niet opgenomen is in stemtest

    De openbare omroep moet voortaan vermelden dat de politieke partij ‘Voor U’ niet is opgenomen in hun stemtest. Dat meldt Voor U in een persbericht. De nieuwe politieke partij sleepte de VRT voor de rechter omdat dat niet het geval was.

    Voor de duidelijkheid: de partij hoeft nog steeds niet opgenomen worden in de stemtest, maar de afwezigheid moet nu wel vermeld worden op het einde van de stemtest. VRT riskeert een dwangsom van 2.500 euro per dag dat dit niet gebeurt, met een maximum van 25.000 euro. De openbare omroep moet daarnaast ook de gerechtskosten betalen.

    “Dit is een overwinning voor de democratie en de nieuwe partijen. Ik wil graag in gesprek hierover met de CEO Frederik Delaplace,” zegt Els Ampe, voorzitter van Voor U.

    Els Ampe.Beeld Photo News
  6. Van stemmen naar zetels: zo worden de resultaten van de verkiezingen berekend

    Op 9 juni kleuren miljoenen Belgen de bolletjes voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Maar hoe geraken we van stemmen bij de uiteindelijke zetels? En welke kandidaten van een lijst mogen gaan zetelen?

    We leggen het hier voor u uit.

  7. Bouchez furieus nadat MR-hoofdzetel beklad wordt door pro-Palestijnse activisten

    In de nacht van maandag op dinsdag is de voorgevel van het MR-hoofdkwartier in Brussel met bloedrode verf beklad door pro-Palestijnse activisten. De actie was een protest tegen de in hun ogen te Israël-vriendelijke houding van de Franstalige liberalen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert alvast verbolgen op sociale media.

    Op de glazen gevel van het MR-gebouw aan de Gulden Vlieslaan zijn niet alleen rode verfspatten aangebracht, maar ook de woorden “votez pour le massacre à Gaza” (“stem voor het bloedbad in Gaza”).

    Beeld Marc Baert

    De activisten verklaarden in een persbericht dat de MR elke mogelijkheid blokkeert om Israël te sanctioneren voor wat zij beschrijven als de voortdurende genocide in Gaza. Verder beschuldigen ze de MR van samenwerking met Israël, een land dat volgens hen sinds 1948 verantwoordelijk is voor etnische zuiveringen.

    Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez veroordeelt de actie op sociale media. Hij beschuldigt ‘links’ ervan het conflict in het Midden-Oosten te instrumentaliseren.

    “Op een moment dat België wereldwijd wordt geprezen voor zijn standpunt in dit conflict dankzij de houding van Hadja Lahbib, manipuleert links de publieke opinie en wakkert het de haat aan. Die haat leidt tot deze weerzinwekkende en schandelijke daden”, aldus Bouchez.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. N-VA wil sociale woning duurder maken voor wie niet werkt

    Wie wel kan, maar niet wil werken, zou volgens N-VA meer moeten betalen voor de huur van een sociale woning. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in Het Nieuwsblad. Een alleenstaande die niet werkt zou na twee jaar het markttarief moeten betalen voor een sociale huurwoning, wie wel werkt betaalt dan maar de helft.

    Die hogere huurprijs moet het verschil tussen werken en niet-werken groter maken, een stokpaardje van de N-VA. Volgens Diependaele is een kwart van de sociale huurders niet aan de slag, hoewel ze dat wel zouden kunnen. Dat komt overeen met 40.000 mensen in Vlaanderen.

    Concreet zou het bijvoorbeeld gaan om een huurprijs van 350 euro voor wie werkt en de marktprijs van 700 euro voor wie twee jaar niet aan de slag is. Dat is zowat het tegenovergestelde van vandaag: wie niet werkt en dus een kleiner inkomen heeft, betaalt net minder huur voor een sociale woning. Diependaele is van mening dat dit mensen niet stimuleert om te gaan werken, vandaar de ommezwaai.

    Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).Beeld BELGA
  9. MR-voorzitter Bouchez wil gerust Waals minister-president worden

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil gerust de nieuwe Waalse minister-president worden. Dat heeft hij gisteren gezegd bij de Franstalige openbare omroep RTBF. "Als de MR dingen kan veranderen, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen als voorzitter. Ik ben hier niet om te praten, maar om te handelen. Het leiderschap van een regering weiger je niet als ze je dat aanbieden."

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld BELGA

    Volgens de laatste peilingen zouden de Franstalige liberalen voor het eerst sinds lang weer de grootste worden in Franstalig België: in Brussel waren ze al de grootste, en nu evenaren ze in Wallonië ook het resultaat van de PS.

    Het premierschap lijkt minder voor de hand te liggen: Bouchez heeft zijn imago tegen bij de Vlaamse partijvoorzitters, en volgens de peilingen zullen de socialisten op federaal niveau de grotere familie blijven.

  10. De Croo: 'Niet logisch dat partij die minder dan 10 procent haalt premier zou leveren'

    Het is niet logisch dat een partij die bij de verkiezingen minder dan 10 procent haalt, de premier zou leveren van de volgende regering. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag gezegd tijdens De Verkiezingstafel op Play4.

    Premier De Croo herhaalde dat hij vindt dat de zwaargewichten van de verschillende partijen in de regering moeten. Dat moet voorkomen dat beslissingen die aan de regeringstafel worden genomen van buitenaf worden afgeschoten, had hij eerder op de dag al gezegd in De ochtend op Radio 1.

    Advocaat Walter Damen, een van de tafelgasten voor de verkiezingsspecials van De tafel van Gert, vroeg daarop of een partij die 8 procent haalt een zwaargewicht is. Open Vld haalt volgens de recentste peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir 8,2 procent.

    Premier Alexander De Croo.Beeld ANP / EPA

    "8 procent is niet iets waarvan je zegt: en nu ga ik het voor het zeggen hebben", aldus De Croo. En is De Croo nog kandidaat-premier als zijn partij onder de 10 procent zakt? "Dat vind ik niet logisch en niet waarschijnlijk. Als je minder dan 10 procent hebt, dan moet je zeggen: er zijn er anderen die er sterker uitkomen, en dan is het aan hen."

    "Deze regering is gevormd op een raar moment, na 18 maanden waarin het in alle richtingen is gegaan en toen men ineens besefte dat er een crisis aankwam", aldus De Croo. "Uiteindelijk hebben we niet één maar drie crisissen moeten bedwingen: covid, Oekraïne en de energiecrisis."

    De regering heeft die crisissen niet perfect, maar goed aangepakt, aldus De Croo. "Nu komen we in een nieuwe fase, waarin je een programma nodig hebt dat puur sociaal-economisch is."

  11. Le Pen nodigt Meloni uit om samen één radicaal-rechts blok in Europa te vormen

    Marine Le Pen, de leider van radicaal-rechts in Frankrijk, heeft de eveneens radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni uitgenodigd om binnen het Europees Parlement één blok te vormen. De partijen van de twee politici zitten nu nog in twee verschillende fracties.

    "Nu is het moment om ons te verenigen", zegt Le Pen in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Meloni’s Fratelli d'Italia is in het Europees Parlement lid van de ECR-fractie, waar ook N-VA bij zit, Le Pens RN is lid van de nog wat radicalere I&D-fractie, die ook Vlaams Belang onder de leden telt. Le Pen probeert de laatste jaren echter de radicaalste veren van zich en van haar partij af te schudden. Zo is ze niet langer voorstander van een vertrek uit de EU.

    Vorige week nam Le Pen nog afstand van het Duitse AfD, nadat Europese lijsttrekker Maximilian Krah het had opgenomen voor SS’ers. De partij is inmiddels uit de I&D-fractie gezet. Hoe een samenwerking eruit moet zien, maakt Le Pen niet duidelijk. Ze lijkt te suggereren dat de twee fracties samen moeten gaan. "We kunnen de tweede groep in het Europees Parlement worden, die kans mogen we niet missen", zegt Le Pen in de krant. ECR en I&D komen in de peilingen gezamenlijk uit op 135 tot 140 zetels, iets minder dan de tweede fractie van de sociaaldemocraten.

    Een fusie zal niet zomaar gaan; binnen de fracties was er afgelopen jaren al veel conflict, met overlopers tussen de twee fracties tot gevolg. Ook zijn er grote verschillen als het aankomt op bijvoorbeeld de steun aan Oekraïne.

    Dylan van Bekkum

  12. Alexander De Croo (Open Vld): ‘Ofwel blijf ik premier, ofwel ga ik iets anders doen’

    Als premier moest Alexander De Croo zijn woorden wikken en wegen om de zeven partijen in zijn regering niet op de kast te jagen. Nu het parlement is ontbonden, kan hij eindelijk vrijuit praten: over het gevaar van extreemrechts, de ruzies in Het conclaaf, de put in onze begroting en het gat in onze energiebevoorrading. "De volgende regering moet een derde kerncentrale verlengen."

    Lees het volledige artikel in Humo

    Beeld ANP / EPA
  13. De Croo: 'In de volgende regering moeten de zwaargewichten aan de regeringstafel zitten'

    "Als je een beslissing neemt als regering, moet iedereen die verdedigen", dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag in 'De ochtend' op Radio 1. "Dat is deze legislatuur anders geweest vanuit de partijvoorzitters die niet aan tafel zaten", zegt De Croo tijdens een gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

    "In de volgende regering moeten de zwaargewichten aan de regeringstafel zitten", zegt De Croo. "Zij die de regering gevormd hebben, het hoofd waren van de campagne of onderhandelingen gevoerd hebben, moeten mee aan de regeringstafel zitten."

    Premier Alexander De Croo. Beeld BELGA

    De Croo wil ook in een volgende regering opnieuw premier worden. "Mensen weten wat ze aan mij hebben", zegt De Croo. "Ik zal niet weglopen als het moeilijk is. Als men wil dat ik die rol zal blijven spelen, moet men op Open Vld stemmen."

    Jambon blikt ook terug op zijn ambtstermijn als minister-president. Jambon zegt dat hij bereid is om opnieuw minister-president te worden. "Maar terughoudendheid is hier op zijn plaats. We zijn niet leidend in de polls."

    Beide regeringsleiders zeggen goed samengewerkt te hebben. "We hadden maandelijks een ontbijtgesprek", zegt Jambon. Volgens De Croo klopt het overigens niet dat hij vier jaar lang niet met N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak. "Men heeft de neiging om dat in de media wat te dramatiseren."

    Partijfinanciering 

    Ook de hervorming van de partijfinanciering kwam aan bod. De PS en de MR blijven dwarsliggen in dat dossier. Volgens Jambon is dat het bewijs van "de weeffout" in ons land.

    "Het is politieke luiheid om alles toe te schrijven aan het verschil tussen Vlamingen en Walen", zegt De Croo. "Het hangt af van de manier waarop je naar Wallonië en Brussel kijkt. Alles wat daar gebeurt, kan een probleem zijn, maar ook een opportuniteit."

    Ons land hervormen en Vlaanderen meer bevoegdheden geven, is volgens Jambon de oplossing. "Hervormen is het sleutelwoord", zegt Jambon. "Hervormen kunnen we in Vlaanderen makkelijk. Op federaal niveau lukt dat niet." 

    Lees ook. ‘Ik stel vast dat u met al uw collega’s ambras heeft’: premier De Croo probeert liberale meubelen te redden in debat met Bart De Wever

  14. ‘Veel meer dan in 2019 zijn wij voor die mensen een serieuze optie geworden’: PVDA voelt dat het op links ‘echt meespeelt’

    Zelfvertrouwen troef bij de socialisten, PVDA dat straks ‘echt meespeelt’ en Groen dat moet hopen dat de peilingen er grondig naast zitten. De linkse partijen zetten alle zeilen bij om de laatste twijfelende kiezers binnen te halen. Maar maakt die concurrentie links nu sterker, of is ze net een probleem?

    Lees hier de analyse.

    Beeld Photo News
  15. Als Bart De Wever echt geen regering met Vlaams Belang wil vormen, dan wérkt de chantage niet meer

    Joël De Ceulaer is senior writer. N-VA-voorzitter Bart De Wever probeert te bluffen, maar spreekt zichzelf nog maar eens tegen, betoogt hij.

    Lees het artikel hier.

    Beeld DM
  16. ‘Ik stel vast dat u met al uw collega’s ambras heeft’: premier De Croo probeert liberale meubelen te redden in debat met Bart De Wever

    Met wat stilaan de moed der wanhoop lijkt, blijft premier Alexander De Croo de verwezenlijkingen van Vivaldi verdedigen. Tegelijk reikt hij Bart De Wever de hand voor een centrumrechtse regering.

    Lees het artikel hier.

    Beeld BELGA / photo news
  17. Depraetere waarschuwt - opnieuw - voor extreemrechts op kandidatendag Vooruit: ‘Overal waar extremen aan de macht zijn, gaan de welvaart en de vrijheid erop achteruit’

    “We halen bijna 50 procent meer dan vijf jaar geleden!” glundert Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op de kandidatendag van Vooruit. Twee weken voor de verkiezingen vuurt ze de laatste keer haar troepen aan. De sfeer zit goed bij de socialisten. In de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws halen de socialisten 14,3 procent. Een sprong van bijna 3 procent tegenover de laatste peiling in maart. “Dat maakt van ons nu al dé leider op links en in het centrum”, zegt Depraetere. 

    Ondanks dat de wind opnieuw gunstig lijkt te blazen voor de socialisten, gaat opnieuw een groot deel van de speech over het gevaar van radicaal-rechts. Vlaams Belang lijkt dan ook onbedreigd op een overwinning af te stevenen. “In Nederland heeft extreemrechts deze week zijn regeerakkoord voorgesteld. Denk je dat het goed is voor gewone werkende mensen? Natuurlijk niet”, zegt Depraetere. “Ze beloofden meer koopkracht voor werkende mensen. En wat krijgen ze écht? Lonen die dalen... en kinderopvang die duurder wordt. Het is heel eenvoudig: overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan de koopkracht, de welvaart en de vrijheid erop achteruit en zijn gewone mensen het slachtoffer.”

    Dus rest er volgens Depraetere maar één optie. “Alleen als Vooruit sterk genoeg staat, kunnen we zo’n horrorscenario in Vlaanderen voorkomen. Laat uw stem niet verloren gaan!”

    Beeld BELGA
  18. Vorig jaar recordbedrag aan erfbelasting geïnd in Vlaanderen: cd&v en Vooruit zinnen op hervorming

    Met bijna 1,85 miljard euro werd afgelopen jaar een recordbedrag aan erfbelasting geïnd in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (cd&v) opvroeg aan bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA).

    Het bedrag dat werd geïnd in 2023 is bijna 100 miljoen euro meer dan het jaar voordien. Vergeleken met 2019 is dat zelfs een stijging van meer dan 30 procent. Toen ging het nog om 1,4 miljard euro. De ontvangsten zijn meestal gelinkt aan het aantal overlijdens.

    Cd&v vindt het geïnde bedrag te hoog en wil daarom de vrijstelling voor partners verhogen, zodat zij op een hoger spaarbedrag geen erfbelasting moeten betalen. Ook onder andere Vooruit wil een hervorming van de erfbelasting.

  19. Nieuwe campagnestunt van Groen over wachtlijsten in de zorg

    Een nieuwe week, een nieuw visueel spektakel bij Groen. In Aalter vernielde covoorzitter Jeremie Vaneeckhout onlangs een Chinese vaas en een Mona Lisa om de aandacht te vestigen op de ontbossing in ons land. Zaterdag konden voorbijgangers op het Schouwburgplein in Kortrijk een lotje trekken om zich doorheen een gigantisch doolhof van wachtlinten te banen. Met de campagnestunt wil Groen de aandacht vestigen op de wachtlijsten die gelden in tal van sectoren: van de psychologische hulp tot kinderopvang, maar ook in de zorg voor mensen met een handicap en de jeugdhulp.

    Groen klaagt aan dat de Vlaamse regeringspartijen (N-VA, cd&v en Open Vld) in 2019 beloofden iets te zullen doen aan de wachtlijsten, maar vandaag blijkt er weinig veranderd. “Wat zijn de beloftes van die traditionele partijen eigenlijk nog waard?” zegt Vaneeckhout. “Wij willen eindelijk voldoende, duurzame financiering voor de zorg. Als meer mensen zorg nodig hebben, moet er ook meer geld zijn.”

    Concreet pleit Groen ervoor om een groeinorm in te voeren voor welzijn en gezondheid, zoals die in het federale budget voor gezondheidszorg al bestaat. Ook wil Groen de werkingsmiddelen indexeren voor alle sectoren in welzijn en gezondheid, iets wat al jaren niet gebeurde. “Dat komt neer op een besparing van 30 procent, terwijl de noden wel zijn blijven stijgen en het leven duurder geworden is”, zegt Vaneeckhout. “De sector is daar terecht kwaad over. Als Groen in de volgende Vlaamse regering zit, dan indexeren we de werkingsmiddelen.”

    Beeld Groen / Bart Cabanier
    Beeld Groen / Bart Cabanier
  20. Nieuwe peiling: voor Open Vld en Groen dreigt zware afstraffing

    Vlaams Belang staat dicht bij een historische kiesoverwinning, Open Vld en Groen bij een historisch pak slaag. Dat leert een nieuwe peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws.

    Vlaams Belang wordt op 26,8 procent van de stemmen gepeild. Tom Van Grieken koerst zo af op een ongezien resultaat voor uiterst rechts. (De maximale foutenmarge in deze peiling bedraagt 2,2 procent voor Vlaanderen.)

    N-VA is de tweede partij, met nog 20,6 procent van de stemmen. Bart De Wever blijft zo net boven de symbolische 20 procentgrens hangen. Vooruit lijkt de aanslepende controverse rond oud-voorzitter Conner Rousseau stilaan uitgezweet te hebben. De socialisten maken een sprong, richting 14,3 procent. Rousseau zelf blijkt opnieuw de op drie na populairste politicus in Vlaanderen. Cd&v kan 12,2 procent van de kiezers overtuigen. Een slechte score voor de christendemocraten, maar nog geen totale afgang.

    Zo’n afgang dreigt wel voor Open Vld en Groen. De partij van premier Alexander De Croo krijgt maar 8,2 procent van de stemmen achter zich, minder dan de PVDA, die op 8,9 procent afklopt. Groen haalt zelfs nog amper 6,6 procent. Voor de ecologisten komt de kiesdrempel nu akelig dichtbij. In meerdere provincies dreigt de partij geen parlementszetels meer te halen.

  21. ▶ Vooruit Gent lanceert single voor singles

    Een opmerkelijke stunt van de socialisten in Gent. Vooruit Gent heeft in de aanloop naar de verkiezingen een single uitgebracht, genaamd ‘Als single ben je nooit alleen’. De Gentse partijleden die op 9 juni op een lijst staan, zoals Freya Van den Bossche, laten allemaal van zich horen (en zien) in de videoclip. Ook Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere duikt even op.

    Video wordt geladen...

  22. Welke vraag hebt u nog over de verkiezingen?

    De verkiezingen komen razendsnel dichterbij. Zit u nog met een prangende vraag? Wilt u meer weten over een bepaald thema, of over iets dat u is opgevallen tijdens de campagne? Laat het ons weten, en wij beantwoorden nog tot op verkiezingsdag de interessantste vragen.

    Stel uw vraag.

  23. Crevits schroeft campagne terug na ziekenhuisopname moeder

    De moeder van cd&v-kopstuk Hilde Crevits lijdt voor de derde keer aan borstkanker en is opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Dat meldt Crevits op Facebook. De Vlaamse minister zal om die reden persoonlijk "weinig of geen campagne voeren", zegt ze.

    "Het is nu belangrijk om zoveel als mogelijk bij haar te kunnen zijn en wat meer zorg te kunnen dragen voor onze familie", zegt Crevits. De Vlaamse minister van Welzijn trekt net als in 2019 de cd&v-lijst voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen.

    Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.Beeld Photo News
  24. N-VA-voorzitter De Wever zal geen regering vormen met Vlaams Belang

    N-VA zal na de verkiezingen van 9 juni geen regering vormen met Vlaams Belang. Dat zegt voorzitter Bart De Wever in het nieuwe VRT 1-programma Eerste keus, dat zondag wordt uitgezonden en waarin politici worden ondervraagd door jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen.

    Zo wilde een leerling van een middelbare school in Hasselt van De Wever weten of N-VA "in een regering zou gaan met Vlaams Belang", indien die laatste partij de grootste zou worden. De Wever legde daarop uit dat het Vlaams Belang federaal sowieso niet wil meeregeren, terwijl de "grote problemen van deze tijd" zoals migratie, begroting en klimaat daar geregeld moeten worden. 

    Maar ook op Vlaams niveau ziet hij geen mogelijkheden om samen te werken. "Mijn vraag is: om wat te doen? Ik ben het in vrijwel niets eens met die partij. En de stijl van die partij, die lust ik niet. Het antwoord voor mij is 'neen'", aldus De Wever.

    "Als je mij als politicus de vraag stelt: voel je je verwant met die partij en zou je er een regering mee vormen? Dan is het antwoord carrément neen", zei De Wever nog. Het is voor het eerst dat De Wever zo duidelijk antwoordt op de vraag die hem de laatste maanden al talloze keren is gesteld. In maart liet Vlaams minister-president Jan Jambon die deur nog op een kier staan, en ook voor de – weliswaar onafhankelijke   West-Vlaamse lijsttrekker Jean-Marie Dedecker is een samenwerking niet uitgesloten.

    De N-VA-voorzitter geeft wel toe dat zijn partij verdeeld is over de kwestie. "Ik snap dat mensen denken dat wij daar als partij het noorden over kwijt zijn. Het is ook een heel moeilijke kwestie. Laat je ze een keer mee besturen of gaan we dat in geen geval doen? We zitten daarmee in onze maag."

  25. Peiling: één op vier KU Leuven-studenten stemt N-VA, Groen met voorsprong grootste partij bij personeel

    Een op de vier van de studenten van de Associatie KU Leuven heeft de intentie om bij de federale verkiezingen op N-VA te stemmen. Dat blijkt uit een peiling van studentenblad Veto, die ingevuld werd door ruim 2.300 studenten.

    N-VA steekt daarmee Groen voorbij, die in 2019 nog de grootste partij werd in de Veto-peiling met 28,6 procent. Nu belanden de groenen op de tweede plaats. Met 16,8 procent komen ze bovendien op gelijke hoogte met Vooruit, dat een stevige sprong maakt: het gaat van 3,8 procent naar 16,8 procent.

    Verliezers in de peiling zijn cd&v en Open Vld. De christendemocraten dalen van 14 naar 9,3 procent, de liberalen van 19 naar 11,3 procent.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook bij de Vlaamse verkiezingen zouden de bevraagde studenten gelijkaardig stemmen: N-VA heeft de voorkeur van de meeste gepeilde studenten, gevolgd door Groen en meteen daarna Vooruit, en cd&v. Vlaams Belang blijft, in tegenstelling tot in de algemene bevolking, federaal en Vlaams steken rond de 8 à 10 procent. PVDA tot slot stijgt van onder de kiesdrempel tot een kleine 9 procent.

    Onder de personeelsleden van de associatie, waarvan er ruim 500 de peiling invulden, blijkt Groen het hoogst te scoren. Met 38 procent, zowel Vlaams als federaal, laat het Vooruit ver achter zich. Groen en Vooruit zouden onder het personeel wel een duidelijke meerderheid halen. Europees klimt Groen zelfs tot ruim 44 procent bij de personeelsleden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    "Precies een sekte", reageert federaal parlementslid Theo Francken (N-VA) op X op de peiling voor personeelsleden. "Hoe zouden die rechtste studenten beoordelen?" 

    "Alle insinuaties dat de (politieke, red.) voorkeur sterk 'kleurend' zou werken in het onderwijs of docenten zou sturen in hun beoordeling van (andersdenkende) studenten, vind ik ongepast", schrijft KU Leuven-rector Luc Sels, eveneens op X.

    Twitter bericht wordt geladen...

  26.  

  27. Volt stapt naar de rechter tegen VRT omdat het werd uitgesloten van verkiezingsdebat

    De pan-Europese partij Volt stapt naar de rechter in kortgeding omdat ze niet mag deelnemen aan het VRT Europees Verkiezingsdebat op 31 mei. De uitsluiting van Volt gaat volgens de partij in tegen de publieke omroepopdracht van de VRT en de "principes van de democratische rechtsstaat." '"Het is zorgelijk dat niet alle politieke opvattingen vertegenwoordigd worden in dergelijke verkiezingsdebatten", schrijft Volt in een persbericht.

    Sophie in 't Veld, Europees lijsttrekker van Volt, doet ook een oproep aan de andere partijen om Volt te steunen in hun eis. "We vragen aan de zeven partijvoorzitters om de deelname van Volt aan het debat expliciet en publiekelijk te steunen. Een lijsttrekkersdebat is de ultieme democratische confrontatie van ideeën."

    De partij diende eerder al klacht in bij de VRT zelf en vroeg de VRT Nieuwsombudsman om tekst en uitleg. 

    De zitting voor de rechter in kortgeding is voorzien voor woensdag 22 mei, een week voor het geplande VRT-debat.

    Volt TervurenBeeld Marc Baert
  28. N-VA dringt aan op Europees welvaartspact

    (lnr) Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt, Assita Kanko, Kris Van Dijck op een N-VA persconferentie in Brussel.Beeld Photo News

    De nieuwe Europese Commissie moet binnen 100 dagen na haar aantreden een welvaartspact presenteren dat de economische concurrentiekracht van Europa in de wereld vrijwaart. Niet met nieuwe Europese belastingen of transfers, maar met een betere benutting van de interne markt en minder regeldrift. Dat heeft N-VA woensdag betoogd bij de presentatie van haar programma voor de Europese verkiezingen.

    "Wij zijn geen eurosceptici." Lijsttrekker Johan Van Overtveldt onderstreepte bij aanvang van de presentatie meteen dat zijn partij de verdiensten van de Europese integratie erkent, en dan met name het belang van de interne markt voor de Vlaamse economie. Maar de Europese Unie mag zich volgens de Vlaams-nationalistische partij niet verliezen in "onhaalbare en onbetaalbare doelstellingen" en "verlammende regeldrift", met de Green Deal als voornaamste voorbeeld.

    N-VA vindt dat de EU zich opnieuw moet concentreren op haar kerntaken. De Commissie moet een welvaartspact opstellen, dat inzet op de voltooiing van de interne markt op domeinen als energie, digitalisering en kapitaalmarkten, de afbouw van de regel- en rapporteringsdruk, meer handelsverdragen en een stopzetting van de versoepelde staatssteunregels die grote lidstaten in de kaart spelen. "Het was een grote fout van premier De Croo dat hij daartegen geen coalitie van kleine landen heeft gemaakt", zei lijstduwer Geert Bourgeois.

    Waar sommige partijen pleiten voor nieuwe Europese leningen en fondsen om nieuw beleid te financieren, zet N-VA echter zijn hakken in het zand tegen een "Europese transferunie" of tegen nieuwe Europese belastingen. De partij mikt wel op een grondige hervorming van het huidige Europese jaarbudget van circa 190 miljard euro, waarbij er tientallen miljarden euro's verschoven moeten worden van het landbouw- en cohesiebeleid naar onder meer innovatie, digitalisering en grensoverschrijdende infrastructuur.

  29. Brusselse overheidsvakbonden voeren actie in aanloop naar verkiezingen

    Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Brusselse openbare diensten organiseert in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni twee acties, op dinsdag 14 en op donderdag 23 mei. De bonden klagen over een desinvestering in de openbare dienstverlening en pleiten voor een loonsverhoging van 10 procent, gecombineerd met een vermindering van de werkduur naar 30 uur per week.

    De vakbonden zeggen dat besparingen in de publieke dienstverlening vooral de meest kwetsbare Brusselaars zullen beïnvloeden, maar vrezen ook voor de werkomstandigheden voor het personeel. Die zijn nu al niet optimaal, klinkt het, met personeelstekorten, toxisch leiderschap, een constante zware werkdruk en risico's op het vlak van gezondheid of veiligheid.

    De bonden pleiten daarom voor herfinanciering van de Brusselse lokale overheidsdiensten die gepaard gaat met een vermindering van de werktijd naar 4 dagen per week, of 30 uur, én een loonsverhoging van 10 procent. Dat moet toelaten om extra personeel aan te werven en dus het aantal werklozen te doen dalen.

  30. Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen

    Vooruit wil anonieme zaaddonatie afschaffen. De partij roept mannen die in het verleden hebben gedoneerd op om hun anonimiteit op te geven.

    De oproep is een reactie op de gynaecoloog die van de Brugse rechtbank DNA moet afstaan omdat hij ervan verdacht wordt in de jaren 1980 een vrouw geïnsemineerd te hebben met zijn eigen sperma. Net om komaf te maken met dergelijke schimmige fertiliteitspraktijken uit het verleden, kwam er in 2007 een wet op de medisch begeleide voortplanting, maar toen werd er gekozen voor anonieme donatie als standaardmethode. Daardoor zitten veel donorkinderen met vragen over hun afkomst, zegt Vlaams Parlementslid voor Vooruit Freya Van den Bossche.

    De Vlaamse socialisten willen die anonieme zaaddonatie daarom afschaffen. "Het moet voor wensouders, die zelf geen kinderen kunnen krijgen, mogelijk zijn om via zaad- of eiceldonatie een gezin te starten. Maar we mogen daarbij het belang van het kind zelf niet uit het oog verliezen. (...) Weten van wie je afstamt, is een mensenrecht. Het is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

    Van den Bossche roept anonieme donoren op om zich vrijwillig te melden bij het afstammingscentrum. Daar kunnen ze DNA afstaan zodat donorkinderen die op zoek zijn naar hun afstamming een match kunnen vinden. Om dat alles in goede banen te leiden, moet het afstammingscentrum, dat met lange wachttijden kampt, meer middelen krijgen, vindt ze.

    ok cd&v is voorstander van de opheffing van de anonieme zaaddonatie. Kamerlid Els Van Hoof heeft daar acht jaar geleden al een wetsvoorstel over ingediend, zegt ze. Volgens de christendemocraten gaat het om een "noodzakelijke voorwaarde om een wettelijke regeling van het altruïstisch draagmoederschap mogelijk te maken".

    In het cd&v-voorstel krijgen kinderen die dat willen vanaf 12 jaar toegang tot niet-identificerende gegevens van de donor, zoals medische informatie of fysieke kenmerken. Vanaf 16 jaar kunnen ze ook voornaam, familienaam, geboortedatum en woonplaats te weten komen. De partij pleit wel voor een uitdovingsperiode zodat koppels met anoniem verkregen embryo's die verder mogen gebruiken.

  31. Cd&v gaat voor verdubbeling budget geestelijke gezondheidszorg

    Als het van cd&v afhangt, verdubbelt het budget voor geestelijke gezondheidszorg de komende jaren. Dat staat in een plan - getiteld "May the force be with youth" - waarin de partij mentaal welzijn van kinderen en jongeren tot absolute prioriteit uitroept.

    De aandacht voor geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen legislatuur fors toegenomen. Dat had ook te maken met de coronapandemie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lanceerde ook een systeem van goedkope hulp - gratis onder de 24 jaar - bij een geconventioneerde psycholoog. Intussen vonden al 329.096 mensen hun weg naar dit aanbod: 113.543 kinderen en jongeren en 215.553 volwassenen.

    Cd&v wil meer psychologen warm maken om zorg aan verlaagd tarief aan te bieden. Daarvoor moet het budget voor geestelijke gezondheidszorg omhoog naar 2,4 miljard, ofwel 12 procent van het totale budget, zoals de OESO het vraagt, legt Kamerlid Nawal Farih uit. Die extra middelen moeten er ook voor zorgen dat jongeren ook na 18 jaar hulp kunnen krijgen bij hun vertrouwde kinder- of jeugdpsychiater. De continuïteit van het aanbod aan mentale zorg moet er zijn tot 25 jaar, vindt Farih. Zij wil ook het voorschrijfgedrag van huisartsen aanpakken.

    Een belangrijk luik in het plan slaat op preventie. Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers benadrukt daarbij het belang van de "nulde lijn" - laagdrempelige hulp in de directe leefwereld van jongeren. Een opvallend voorstel daarbij is een statuut voor jonge mantelzorgers dat hen bijvoorbeeld toelaat af en toe afwezig te zijn op school. Een lokale sociale kaart moet overzichtelijk maken waar ouders en jongeren terecht kunnen.

    Tot slot moet er een Masterplan Jeugdinfrastructuur komen. Daarin moet volgens Vlaams minister Benjamin Dalle zowel aandacht gaan naar kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur als naar de jeugdvriendelijke inrichting van de publieke ruimte. Gespreid over verschillende legislaturen is sprake van een investering van 1,4 miljard euro.

  32. ‘Het is een heel dunne lijn, moet ik eerlijk toegeven’: Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert op beschuldigingen

    Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) ontkent misbruik te hebben gemaakt van Europees geld, maar erkent dat de inzet van Europese medewerkers voor haar lokaal schepenmandaat "een dunne lijn" is. Dat zegt ze in De ochtend op Radio 1. Op de beschuldigingen van intimidatie op haar kabinet reageert ze verrast, maar ze spreekt ook van "een beschadigingsoperatie".

    Lees hier meer.

    Europees Parlementslid Hilde Vautmans.Beeld Alexis Haulot
  33. Met veel spaargeld en vertrouwen: snel een partij stichten doe je zo

    Springt Els Ampe met Voor U over de kiesdrempel? Veel kansen worden haar vooralsnog niet toegedicht. Maar Voor U slaagt er wel in om aandacht te trekken. Hoe doe je dat, een politieke partij in enkele maanden uit de grond stampen?

    Lees het artikel van politiek journalist Stavros Kelepouris.

  34. Groen organiseert 'Handmaid's Tale'-actie voor vrouwenrechten

    Groen heeft met een opmerkelijke actie aandacht gevraagd voor de vrouwenrechten. Een 40-tal vrouwen, onder wie Groen-covoorzitster Nadia Naji, gingen gekleed in rode gewaden en met een witte kap op het hoofd. Met de symbolische actie wil Groen naar eigen zeggen wijzen op de gevaren van extreemrechts. "Overal waar extreemrechts aan de macht komt, gaan vrouwenrechten erop achteruit. Als het van hen afhangt ben je niet langer baas over eigen buik of eigen hoofd", aldus Naji.

    De Groen-actie komt is geïnspireerd op de dystopische serie The Handmaid's Tale. Daarin worden de reproductierechten en de vrijheid van vrouwen onderdrukt door een totalitair regime. Volgens covoorzitter Naji is de actie helemaal niet zo vergezocht. "Het kan snel gaan. Als vrijheden in het gedrang komen, zijn vrouwenrechten vaak het eerste dat in het vizier komt. In sommige staten van de Verenigde Staten bestaat het recht op abortus niet meer. Wie had dat gedacht? Dat is de realiteit", aldus Naji.

    In een filmpje over de actie benadrukt Naji dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen wie ze zijn, wat ze dragen en van wie ze houden. "Tijd om op te staan. Vóór vrijheid, vóór gelijke rechten en tégen discriminatie", klinkt het.

    Naji waarschuwt daarbij voor de opkomst van extreemrechts. Dat is volgens haar nefast voor de vrouwenrechten. "Vlaams Belang beweert graag voor de vrouw op te komen, maar als het erop aankomt willen ze het recht op abortus inperken. Hun ideaalbeeld is dat van een heterogezin met vrouw aan de haard. Extreemrechts wil je afpakken wat je dierbaar is."

    Beeld Instagram Nadia Naji
  35. DéFI waarschuwt voor opmars van Vlaams-nationalisme

    DéFI-voorzitter François De Smet heeft zaterdag, minder dan een maand voor de verkiezingen, gewaarschuwd voor de electorale sterkte van de Vlaams-nationalistische partijen.

    N-VA en Vlaams Belang zouden volgens de laatste peilingen samen bijna de helft van de stemmen kunnen behalen. "We bevinden ons niet meer in het tijdperk van de Vlaamse marsen op Brussel. Maar paradoxaal zijn de Vlaams-nationalisten nooit eerder zo sterk geweest", zei De Smet naar aanleiding van de 60ste verjaardag van zijn partij, de opvolger van het vroegere FDF.

    "Ten opzichte van deze Vlaamse mars, zijn de Franstaligen nooit eerder zo zwak geweest", wees de DéFi-voorzitter met een beschuldigende vinger naar de andere Franstalige partijen. De MR, omdat ze in zee zou willen gaan met N-VA, de PS die verleid zou kunnen worden door een "deal" met N-VA in ruil voor een herfinanciering van de deelstaten, of Ecolo dat hij "naïviteit" verwijt en Les Engagés die zich alleen zouden engageren om met CD&V te regeren, de partij die volgens De Smedt "de voorbije jaren N-VA groot gemaakt heeft".

    DéFI-voorzitter François De Smet.Beeld Photo News

    DéFI zet zich als vanouds in voor de verdediging van de Franstalige belangen en staat vooral sterk in en rond de hoofdstad. Maar de partij wil niet herleid worden tot een communautaire formatie. Sinds de partij ruim tien jaar geleden de samenwerking met MR stopzette - ten tijde van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde - profileert ze zich als sociaal-liberaal en schuift ze andere strijdpunten naar voren.

    DéFi, dat enkel in de Brusselse regering zit, wil nu van de strijd tegen slecht bestuur de prioriteit maken, met name in Wallonië waar de partij hoopt om eindelijk verkozenen te halen. De Walen verdienen beter dan "enkel de keuze" tussen de "vier traditionele partijen" en de PVDA (PTB), aldus voorzitter De Smet.

  36. Het conflict tussen Bouchez en Van der Straeten, en waarom zowat alle regeringen in ons land het laten afweten

    Hij beschuldigt haar van leugens. Zij wil hem aanklagen wegens laster. In de laatste dagen van de regeerperiode bewijzen Georges-Louis Bouchez (MR) en Tinne Van der Straeten (Groen) de deconfiture van Vivaldi.

    Lees hier de volledige analyse. 

    Beeld BELGA
  37. Open Vld wil dat regering 10 procent van ambtenaren vervangt door AI

    Open Vld wil dat de volgende regeringen ambtenaren vervangen door artificiële intelligentie (AI). Dat schrijft De Tijd. Volgens de partij moeten er tegen 2030 meer bepaald 10 procent minder ambtenaren zijn. “Vandaag is 18,4 procent van de Belgische werkende bevolking aan de slag voor de overheid. Dat is een pak meer dan in Nederland en in Duitsland, waar respectievelijk 12 en 11 procent van de werkende bevolking voor de overheid actief is”, aldus voorzitter Tom Ongena.

    “Alles wat administratief, repetitief of procedureel is, kan volgens ons perfect vervangen worden door artificiële intelligentie en automatisering. Dat leidt er niet alleen toe dat we het met minder ambtenaren kunnen doen, maar vooral dat de ambtenaren zich kunnen focussen op het daadwerkelijk helpen van mensen. Een overheid die klantvriendelijker én slanker is”, gaat de politicus verder.

    Concreet willen de liberalen dat er 10 procent minder ambtenaren zijn tegen 2030. “In het Verenigd Koninkrijk heeft een grootschalige studie aangetoond dat acht op de tien repetitieve taken die ambtenaren uitvoeren op dagdagelijkse basis vervangen kunnen worden door artificiële intelligentie”, aldus Ongena.

    De partij denkt meer bepaald aan AI-helpdesks, automatische rechtentoekenning, het opvolgen van aanvragen, het automatiseren van vergunningsprocedures en aanbevelingen, het inzetten van robots tegen phishing, elektronische dossiervorming, slimme camera’s, enzovoort. Daarnaast moet AI volgens Ongena een centrale plaats in het onderwijs én in de gezondheidszorg krijgen.

    Beeld BELGA
  38. Jan Jambon (N-VA): ‘Wij staan nu absoluut niet in pole position, dus je moet een beetje bescheiden zijn’

    Flemish Minister President Jan Jambon pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Tuesday 30 April 2024. BELGA PHOTO ERIC LALMANDBeeld BELGA

    Gezien de resultaten van N-VA in de peilingen, vindt Vlaams minister-president Jan Jambon dat zijn partij zich bescheiden moet opstellen. Hij wil zich dan ook niet expliciet profileren als kandidaat voor een tweede termijn. Dat bleek woensdag uit een interview bij Villa Politica op VRT 1.

    Jambon vertelde dat hij graag zou hebben dat N-VA, cd&v en Open Vld ook de volgende Vlaamse regering kunnen vormen, al is dat, gezien de jongste peilingen, geen evident scenario. Op de vraag of hij verder wil met deze partijen reageerde hij bevestigend: "Omdat we met deze regering het centrumrechtse beleid waar wij voor staan hebben kunnen uitvoeren. Het regeerakkoord was heel gedetailleerd en we hebben het quasi volledig uitgevoerd, iets wat uitzonderlijk is. Voor mij mag het doorgaan, maar het is aan de kiezer om de kaarten te leggen."

    Hij wil zich echter niet op de voorgrond plaatsen als volgende minister-president. "Wij staan nu absoluut niet in pole position, dus je moet een beetje bescheiden zijn, maar ik heb de job bijzonder graag gedaan. Als we aan zet zouden zijn, dan gaan we zien wie bij ons het beste is."

    De uittredende Vlaamse regering heeft volgens Jambon drie crisissen doorstaan: de coronacrisis, de energiecrisis en de stikstofcrisis. "Maar ik kan met elk van de ministers absoluut nog door een deur. Het zijn allemaal verschillende persoonlijkheden, maar ik kan met elke minister rustig aan tafel zitten en tot conclusies komen."

  39. Demir: 'Volgende Europese Commissie moet geplande extra CO-taks afvoeren'

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dat de volgende Europese Commissie de geplande koolstofheffing op gebouwen en transport afvoert. Vanaf 2027 wordt het Europese emissiehandelsysteem uitgebreid. Volgens Demir zal dat zwaar wegen op de koopkracht van mensen. 

    Deze aanslag op de portefeuille van de mensen mag voor ons per direct afgevoerd worden”, zegt Demir in een persbericht. “Mensen die werken tot 7 procent meer laten betalen aan de pomp, bovenop de prijzen die nu al erg hoog zijn. Gezinnen tot enkele honderden euro’s per jaar extra laten betalen omdat ze zich willen warm houden op gas of mazout, terwijl ze die centen broodnodig hebben. (...) Hoe kan het dat de partijen binnen de federale regering De Croo met zoiets akkoord gingen?”, klinkt het.

    In haar verkiezingsprogramma pleit N-VA voor een herziening van het Europees klimaatbeleid. “Met de Europese Green Deal is de slinger te ver doorgeslagen. (...) Zolang klimaatbeleid gelijkgeschakeld wordt met de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen, passen wij.” Demir liet eerder al berekenen dat het nieuwe emissiehandelssysteem een gemiddeld gezin tussen de 320 en 460 euro per jaar extra zou kunnen kosten in 2030. Het is een van de redenen waarom Vlaanderen het Europees klimaatpakket niet goedkeurde.

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Beeld BELGA
  40. Mahdi wil inperking van schermgebruik voor jonge kinderen

    Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi wil een onderzoek naar de impact van digitale media op kinderen en jongeren. Dat zei hij vrijdagavond in De Afspraak. Hij is er in elk geval voorstander van om schermgebruik voor kinderen tot 3 jaar te vermijden.

    De Franse president Emmanuel Macron kreeg eerder deze week een expertenrapport van 100 pagina's op zijn bord. Psychologen, neurologen en andere specialisten onderzochten de impact van schermen en sociale media op kinderen en jongeren, en pleiten onder meer voor een verbod op schermen voor kinderen jonger dan 3 jaar en een verbod op smartphones onder de 11 jaar. De toegang tot sociale media zou dan weer tot 15 jaar moeten worden afgeschermd.

    Mahdi vindt dat er ook in ons land zo'n onderzoek moet gebeuren. Sociale media moeten "zo lang mogelijk uit het leven van jonge kinderen worden gehouden", zei hij. Volgens de cd&v-voorzitter is er een "een-op-eenrelatie" tussen het aantal depressies bij jongeren en de toename van sociale media. "Ik vind dat we kinderen moeten beschermen en jongeren moeten helpen daarmee om te gaan." (..) "U mag van cd&v verwachten dat we daar werk van maken op alle mogelijke niveaus."

    Het voornemen om de impact van digitale technologie op kinderen en jongeren te onderzoeken komt ook terug in het verkiezingsprogramma van cd&v. De christendemocraten pleiten daarin ook voor lessen rond sexting, cyberpesten of nepnieuws op school en voor toegankelijkere systemen voor ouderlijk toezicht.

    Lees ook. Een (gedeeltelijk) smartphoneverbod voor kinderen: geen slecht idee om een brokkelbrein te voorkomen

  41. ‘We houden woord’: akkoord over grondwet maakt nieuwe staatshervorming mogelijk

    Vivaldi heeft een akkoord over een aanpassing van de grondwet na de verkiezingen. De volgende regering kan zo een staatshervorming doorvoeren. Als ze tenminste een tweederdemeerderheid weet te vinden. Ook de grondwettelijke verankering van abortus en euthanasie wordt mogelijk gemaakt.

    Lees het volledige artikel.

    Premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken en institutionele hervormingen Annelies Verlinden.Beeld BELGA
  42. Vlaams Belang: 'Door Planbureau doorgerekende maatregelen betalen zich dubbel terug'

    De maatregelen uit het Vlaams Belangverkiezingsprogramma die door het Planbureau werden doorgerekend, worden volgens de partij dubbel terugbetaald: een eerste keer door de splitsing van de fiscaliteit en de sociale zekerheid, en een tweede keer door de besparingsmaatregelen die de partij voorstelt, maar die niet door het Planbureau kon worden doorgerekend. 

    Tom Vandendriessche, het hoofd van de studiedienst van de partij, had op een persconferentie fundamentele kritiek op de werkwijze van het Planbureau. Zo kunnen de effecten op gewestelijk niveau niet berekend worden, en is er geen berekening van maatregelen die buiten het institutionele of Europese kader vallen of waarvoor een wetswijziging nodig is. Ook maatregelen die buiten het model (het wegenvignet voor buitenlandse bestelwagens) of de perimeter (de korting op de EU-bijdrage van België) van het Planbureau vallen, kwamen niet in aanmerking. Voor Vandendriessche is dat een gemiste kans, maar er zitten in heel de oefening toch waardevolle resultaten, erkende hij.

    Tom VandendriesscheBeeld ANP / EPA

    De prioritaire maatregelen van het Vlaams Belang die het Planbureau wel kon berekenen hebben een budgettaire kost voor Vlaanderen van 6 miljard euro, becijferde de Vlaams Belang-studiedienst. Daartegenover stelt Vlaams Belang structurele besparingen op het politieke en Europese systeem, de transfers naar Wallonië en de migratiekosten van in totaal 14 miljard euro. "De prioriteiten van het Vlaams Belang zijn dus meer dan twee keer betaalbaar", zegt federaal fractievoorzitster Barbara Pas.

    Fiscaliteit

    In de maatregelen die het Planbureau doorrekende zit een pakket fiscale maatregelen dat een impact van 9,2 miljard euro heeft in Vlaanderen. Het gaat om de verhoging van de belastingvrije som tot 13.000 euro, de verlaging van een aantal schijven en de verhoging van de ondergrens van de belastingschijf van 50% naar 61.000 euro. De maatregelen in de arbeidsmarkt moeten dan ruim een half miljard opbrengen door de werkloosheidsuitkering te beperken tot 2 jaar, behalve voor ouderen, mantelzorgers en werklozen die een opleiding voor een knelpuntberoep volgen, het voordelige systeem voor de voetballers af te schaffen en het minimumloon in Vlaanderen met 5 procent te verhogen.

    Om al die maatregelen te financieren, stelt Vlaams Belang een plan voor dat niet door het Planbureau werd doorgerekend, maar die volgens Antwerps lijsttrekker en econoom Lode Vereeck eerder wel onder meer door de Nationale Bank of het OESO becijferd is. Zo berekende de NBB dat de splitsing van de sociale zekerheid (2,2 miljard) en de fiscaliteit (5,3 miljard) samen goed is voor een bonus voor Vlaanderen van 7,5 miljard euro, zei hij.

    Besparingen

    Daarnaast schuift de partij nog een pakket van 6,5 miljard besparingen naar voren die niet binnen de berekeningen van het Planbureau vallen. Het gaat om de beperking van de toegang tot sociale huisvesting (388 miljoen) en sociale zekerheid (1 miljard) voor wie minstens 8 jaar in het land verblijft, het beperken van de instroom en het opvoeren van de uitstroom (600 miljoen), besparingen op het politieke systeem (900 miljoen), korting op de EU-bijdrage (740 miljoen), aanpakken van de fiscale fraude door ondernemingen en op btw (2,1 miljard) en de vervanging van de verkeersbelasting door een wegenvignet voor alle bestuurders, ook de buitenlandse (700 miljoen).

    Het Vlaams Belang blijft voorstander van de doorrekening van alle beleidsvoorstellen van politieke partijen, niet alleen in de aanloop naar verkiezingen, maar gedurende de hele legislatuur. "Zo wordt het politieke debat ook cijfermatig verrijkt", klinkt het. "Daarbij moet de rol van het Planbureau zijn om voorstellen te becijferen, niet om te oordelen of een voorstel haalbaar, wenselijk of juridisch mogelijk is. Dat zijn immers politieke en opportuniteitsbeslissingen die de democratie maakt."

  43. N-VA legt besparingsplan op tafel voor 'dramatische' en 'onhoudbare' budgettaire toestand

    N-VA heeft haar becijferd begrotingsplan op tafel gelegd. Het huidige begrotingstekort van 27 miljard euro dreigt bij ongewijzigd beleid op te lopen tot 45 miljard euro of 6,4 procent van het bbp in 2029. Die budgettaire toestand is “onhoudbaar” en “dramatisch”, zo zeiden N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Sander Loones in koor.

    N-VA voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

    De grootste budgettaire hap zit in de sociale zekerheid. Zo rekent de partij tegen 2029 op 11,8 miljard euro, onder meer door de beperking van de werkloosheid in de tijd, verschillende indexsprongen voor werkloosheidsuitkeringen en leeflonen, de activering van langdurig zieken, het koppelen van voorwaarden aan het leefloon, indexsprongen voor de hoogste pensioenen, enz... Wat de gezondheidszorg betreft, maakt de partij zich sterk dat ze niet zal snoeien, maar dat het groeipad “realistisch” moet zijn.

    Daarnaast wil de partij besparen op de overheid zelf, tegen 2029 gaat het om 3,7 miljard euro, onder meer via de vermindering van het aantal parlementsleden, de afschaffing van de Senaat en het schrappen van een reeks subsidies. 

    Lees ook: Het 2 mei-offensief van De Wever: voor miljarden euro’s aan besparingen en geen nieuwe belastingen

  44. PS en Ecolo 'doen niets anders dan achter Raoul lopen', aldus Bouchez

    De PS en Ecolo doen niets anders dan achter PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw aanlopen. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdag gezegd tijdens zijn speech op de 1 meiviering in Jemappes, in de provincie Henegouwen.

    MR moest afgelopen maand in de Franse Gemeenschap een wisselmeerderheid slikken van coalitiepartners PS en Ecolo met PVDA over een aanpassing aan het 'decret paysage', dat de financiering van het hoger onderwijs regelt. Een demarche die door de MR als "verraad" werd bestempeld.

    Bouchez was in zijn speech erg scherp voor de twee linkse partijen, waarmee de MR ook in de federale en Waalse regering zit.

    "Met Pierre-Yves Jeholet, Françoise Bertieaux en Valérie Glatigny (de MR-ministers in de Franse Gemeenschapsregering, red.) hebben we de scholen in hun glorie hersteld door de beurzen te herfinancieren. Maar we hebben met het 'décret paysage' gezien dat PS en Ecolo niets anders doen dan achter Raoul aanlopen", aldus Bouchez. "Nochtans is zijn maatschappijbeeld niet nieuw. Het werd al toegepast in tientallen landen. En het communisme heeft enkel maar armoede, wanbestuur en sociale opstand veroorzaakt."

    Bouchez grapte ook dat Hedebouw, PS-voorzitter Paul Magnette en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet een "detax-kuur" moeten volgen, verwijzend naar de voorstel van de liberalen om de belastingvrije som te verhogen. De partij wil "geen euro belasting" tot een bedrag gelijk aan dat van de laagste sociale uitkeringen en wil ook de vennootschapsbelasting verlagen tot 15 procent voor bedrijven met maximaal 25 werknemers.

    De voorzitter riep de aanwezige militanten nog op om vertrouwen te hebben, "het vertrouwen van een vierjarige die een Batman-kostuum draagt. Die is niet bang." Hij beloofde de aanwezigen dat de MR ook de kiezers zal opzoeken in de regio's waar de partij minder sterk staat. "Veel mensen wachten op ons project, we moeten gewoon met hen gaan praten."

    Georges-Louis Bouchez op 1 mei in Bergen.Beeld BELGA
  45. Laaouej: 'Ofwel zal de MR de Brusselse regering leiden, ofwel de PS'

    Na de verkiezingen van 9 juni zullen ofwel de Franstalige liberalen van de MR de Brusselse regering leiden, ofwel de PS. Dat heeft de voorzitter van de Brusselse PS-afdeling Ahmed Laaouej woensdag gezegd op de Dag van de Arbeid. Als de MR de sleutels in handen krijgt, zal er een saneringsbeleid gevoerd worden, "met alle sociale gevolgen van dien", waarschuwde Laaouej.

    "De MR steekt zijn ambities niet weg en bekent kleur: blauw. Niet het blauw van een zonnige zomerochtend met een paar zonnestralen erdoorheen, maar het ijskoude blauw van een sober beleid, het koude blauw van een indexsprong en van zware bezuinigingen in de gezondheidszorg, en het egoïstische blauw die de btw op gas en elektriciteit van 6 naar 21 procent heeft verhoogd, maar die gelukkig door de socialisten opnieuw naar 6 procent gebracht werd", zei Laaouej in het Maison du Peuple in Sint-Gillis.

    Laaouej trekt bij de komende verkiezingen de lijst van de Franstalige socialisten voor de verkiezingen van het Brussels parlement. In die hoedanigheid is hij dus de kopman van de PS voor de verkiezingen in de hoofdstad. Hij zette zich woensdag fel af tegen de concurrentie van de MR en zei dat een liberaal beleid tot achteruitgang zou leiden, tot aanvallen tegen de openbare diensten, de ziekenhuizen en het openbaar vervoer en zelfs tot de uitzetting van gezinnen in een sociale woning na twee jaar. Ook zit er een besparing van 5 miljard euro in de gezondheidszorg aan te komen, alsook de privatisering van Net Brussel.

    "Je mag er niet aan twijfelen dat ze ook de MIVB gaan aanpakken, waarvan ze zeggen dat het gedaan moet zijn met gratis vervoerbewijzen voor jongeren en senioren, om zo de privileges van de meest welgestelden te herstellen", aldus Laaouej. In Brussel gaat de PS zich ook blijven verzetten tegen de invoering van een kilometerheffing, want dat is volgens hem "een onrechtvaardige belasting die de ongelijkheid alleen nog maar versterkt".

    De PS gaat de strijd aan met extreemrechts, "die overal in Europa, en ook in België, de wind in de zeilen heeft", klonk het. Daarvoor moet schouder aan schouder gestreden worden met de vakbonden, het maatschappelijk middenveld, mensenrechtenactivisten "en alle progressieve krachten".

    In de strijd tegen criminaliteit wil Laaouej dat het federale niveau zijn engagementen nakomt en de federale gerechtelijke politie, de politiezones en de magistratuur versterkt, "zodat onze wijken hun rust kunnen terugvinden".

  46. PS maakt van hogere lonen prioriteit voor volgende regering

    De Franstalige socialisten van de PS maken van hogere lonen een prioriteit in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Bij de vorming van de volgende regering komt het punt ook als niet-onderhandelbaar op de onderhandelingstafel. Dat heeft voorzitter Paul Magnette gezegd naar aanleiding van de Dag van de Arbeid.

    "Ik doe hier een plechtige belofte: als we in een regering stappen, verhogen we de lonen. En als de anderen dat niet willen doen, zal het zonder de socialisten zijn", zei Magnette tijdens een bijeenkomst van partijmilitanten in Charleroi.

    De PS schuift een nieuwe verhoging van het minimumloon van 400 euro naar voren, bovenop de maatregelen die de voorbije legislatuur al genomen zijn, alsook een fiscale hervorming die de lage en middeninkomens een netto-opbrengst van 300 euro moet opleveren.

    Tijdens hun toespraken benadrukten de verschillende socialistische mandatarissen dat ze hun beloftes gaan nakomen als ze aan de macht komen. "Als de burgers hun vertrouwen in ons stellen, dan gaan we die verantwoordelijkheid opnemen. We zijn ook de enigen die dat gaan doen", zei Magnette.

    De socialisten zetten het verschil met de PVDA, hun concurrent op links, in de verf en waarschuwden tegen de terugkeer van een rechtse regering zoals de zelfverklaarde as van MR en CD&V die enkele dagen in de markt zette. "We weten tot welke ravage een rechtse regering kan leiden. Het is daartegen dat we op 9 juni moeten strijden", verklaarde staatssecretaris Thomas Dermine.

    Paul Magnette tijdens zijn toespraak op 1 mei in Charleroi.Beeld Photo News
  47. Vooruit wil volwaardig pensioen op 60 jaar voor wie op 18 jaar begint te werken

    Wie op zijn 18de aan zijn loopbaan begint, zou op zijn 60ste moeten kunnen stoppen met werken en een volwaardig pensioen krijgen. Dat voorstel heeft Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere woensdag gelanceerd tijdens haar toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid in Oostende.

    Depraetere had dinsdag tijdens haar toespraak in Gent al een nieuwe maatregel naar voren geschoven. De partij wil na de verkiezingen het minimumloon op 15 euro per uur brengen, wat neerkomt op 2.500 euro per maand. "Omdat werken dan écht loont voor iedereen die elke dag keihard zijn best doet", zei Depraetere.

    Woensdag voegde ze daar ook het voorstel aan toe om mensen die vroeg beginnen te werken, ook vroeger met pensioen te laten gaan. "Wie op zijn achttiende begint, mag op zijn zestigste stoppen met een volwaardig pensioen. Want wie 42 jaar gewerkt heeft, die heeft zijn deel gedaan en zijn rust dubbel en dik verdiend."

    Depraetere riep de aanwezigen ook op om "zich niet te laten wijsmaken dat dat niet kan". "Vijf jaar geleden beloofden we tegen vandaag minstens 1.500 euro netto pensioen. Ze zeiden toen dat het niet kon. Dat we zot waren. Dat het nooit ging gebeuren. Maar vandaag staat er meer dan 1.600 euro netto op de rekening van gepensioneerden."

  48. Hedebouw: 'Ons land heeft meer dan ooit nood aan een sociaal alternatief'

    België heeft meer dan ooit nood aan een linkse stem, een sociaal alternatief. Dat zei PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw woensdag tijdens zijn toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Hij reikte opnieuw de hand aan Vooruit, die "moet kiezen tussen een linkse samenwerking met PVDA of haar alliantie met N-VA".

    "De PVDA is dé strategisch linkse stem op 9 juni. Een stem op PVDA is een stem voor een linkse kracht, die druk zet en de lijnen doet bewegen. Een stem vóór linkse samenwerking en voor een links blok dat een breekpunt maakt van eerlijke belastingen en koopkracht", zei Hedebouw voor een tweehonderdtal aanwezigen op het zonovergoten Anneessensplein in Brussel.

    Daarvoor kijkt hij naar Vooruit, "terwijl voorzitster Melissa Depraetere zegt dat ze liever met N-VA zou besturen dan met PVDA". "Vandaag is de trieste waarheid dat als je op Vooruit stemt, je er de N-VA gratis bij krijgt", aldus Hedebouw. "We hebben in Antwerpen gezien wat een N-VA-Vooruit-bestuur in de realiteit betekent, en het resultaat is verre van positief."

    Toch is een "huwelijk" tussen N-VA en Vooruit niet onvermijdelijk, aldus de PVDA-voorzitter. "We kunnen een links alternatief opbouwen. En daarvoor is de PVDA nodig. We bewijzen vandaag al in Zelzate en Borgerhout, waar we samen besturen met Vooruit, dat we goed kunnen samenwerken. Dat het anders kan."

    De partij blijft de Vlaamse socialisten de hand reiken. "Ofwel ijveren we samen voor een echte miljonairstaks, hogere lonen en een terugkeer naar de pensioenleeftijd op 65 jaar. Ofwel blokkeert Vooruit samen met N-VA verder onze lonen en bespaart ze miljarden in onze gezondheidszorg en onze sociale zekerheid."

    Dat een stem voor de PVDA een verloren stem is, noemt Hedebouw "onzin". "De PVDA komt steeds met concrete oplossingen én heeft steeds meer impact. We zien vandaag al hoe we met de PVDA het debat naar links trekken." Zo pleit de partij al tien jaar voor een miljonairstaks, en hebben ondertussen ook Groen en Vooruit hun eigen voorstel. "En als we de stemtest mogen geloven, dan zijn zelfs de liberalen akkoord dat mensen met een groot vermogen meer belastingen moeten betalen. Wie had dat gedacht?"

    Ook het feit dat PVDA een wisselmeerderheid bood aan PS en Ecolo in de Franse Gemeenschap voor de aanpassing van het 'decret paysage', dat de financiering van het hoger onderwijs regelt, is een teken dat met de partij kan worden samengewerkt. "We kunnen compromissen sluiten als we in de richting gaan van een sociale breuk."

    Aan Franstalige kant - PVDA is een nationale, tweetalige partij dus de voorzitter richtte zich in zijn tweetalige speech aan alle Belgen - moest vooral de MR het ontgelden in de speech. "De liberalen zijn tegen de werkende mensen. Ze verdedigen een model op maat van de rijksten", stelde hij. "Op 9 juni zullen er twee opties zijn: die van de liberale continuïteit en die van de sociale breuk veroorzaakt door de PVDA. Tegenover de liberale locomotief staat de sociale locomotief."

    De voorzitter riep de Franstalige linkse partijen PS en Ecolo dan ook op om "zich niet van trein te vergissen, hun verzet te stoppen, uit het spoor van het liberalisme te stappen en om de keuze te maken om met het verleden te breken met duidelijke standpunten die niet enkel woorden zijn, maar ook strijdpunten blijven na 9 juni".

    Raoul Hedebouw tijdens zijn toespraak op 1 mei in Brussel.Beeld Photo News
  49. Conner Rousseau waarschuwt voor Brexit-scenario bij splitsing van België

    In zijn toespraak naar aanleiding van de Dag van de Arbeid heeft Conner Rousseau, Vlaams lijstduwer van Vooruit in Oost-Vlaanderen, woensdag gewaarschuwd voor de splitsing van het land die Vlaams Belang voorstelt. Volgens de oud-partijvoorzitter dreigt een "brexit-scenario", waarbij de werknemers, de gezondheidszorg en de economie slechter af zijn.

    "Ik maak mij grote zorgen als ik Tom Van Grieken hoor zeggen dat hij de splitsing van België weer op tafel legt", zei hij tijdens zijn toespraak in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Rousseau maakt de vergelijking met de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Extreemrechts beloofde dat splitsen, afscheuren uit Europa, goed zou zijn voor de arbeider, voor de zorg en voor de economie. Maar na tien jaar gepalaver heeft het wat het wil: achteruitgang voor de werkmensen, achteruitgang voor de zorg en een economie die slechter af is."

    "Ik wil geen brexit in België", sprak Rousseau. "We hebben geen tijd om 10, 20, 30 jaar te onderhandelen over het einde van het land." Vooruit wil de werkende mensen "oplossingen" bieden, zei hij: "een hoger loon, bijkomende investeringen in de zorg, een sterke economie".

    In een gesprek met Belga na zijn toespraak zei Rousseau dat Vooruit niet wil dat het land gesplitst wordt, maar een staatshervorming an sich, bijvoorbeeld in een coalitie met N-VA, sloot hij niet uit. "Ik zeg aan welk beleid wij willen deelnemen, maar op welke manier dat gebeurt, zullen we na de verkiezingen wel zien. Daar moet eerst over worden gestemd. Maar pas op met extreemrechts, want overal in de wereld waar ze besturen, gaat het er voor de werkende mensen op achteruit."

    Conner Rousseau tijdens zijn toespraak op 1 mei in Sint-Niklaas.Beeld BELGA
  50. Waarom is het als lijstduwer zoveel moeilijker om verkozen te raken? En hoe stem ik geldig? Alles wat je moet weten over de verkiezingen

    Nog enkele weken tot de democratische hoogdag: de verkiezingen. Maar hoe breng je nu correct je stem uit, wat doe je met de opvolgers op die lijsten, en wat riskeer je als je niet komt opdagen? 

    Met deze gids trek je voorbereid naar de stembus.

    Beeld Wannes Nimmegeers