© Walter Saenen

“We delen lief, leed en een paar ruimtes”

Sarah Helsen woont sinds 2015 in het kasteeltje Meerlenhof in Hoboken met haar partner Bert, drie kinderen en koppel Veerle en Jan met evenveel kinderen. “Door ons geld samen te leggen en creatief na te denken, wonen we nu ruim in een unieke setting.”

De twee gezinnen die in het Meerlenhof wonen, komen van een appartement. “Met drie kinderen was die ruimte te klein geworden”, vertelt Sarah Helsen. “Op zoek naar een grotere woning kwamen we het Meerlenhof tegen dat we in erfpacht namen. Door creatief na te denken en ons geld samen te leggen, kunnen we nu volledig naar onze zin wonen.”

Elk gezin heeft een eigen verdieping in het gebouw. Onder meer de kelderverdieping en de tuin zijn gemeenschappelijk. “We hebben er bewust voor gekozen om ieder nog onze eigen plekken te bewaren en genoeg privacy te hebben. Zeker met kinderen die allemaal hobby’s en drukke agenda’s hebben, is dat nodig. Op de bovenste verdieping hebben we een logeerstudio gemaakt. Onze bureaus zijn daar ook en we richten momenteel nog een polyvalente ruimte in die we samen kunnen gebruiken of verhuren als ruimte voor brainstormsessies, yogalessen of vernissages.”

Carpoolen

De gezinnen delen dus niet elke ruimte in het kasteeltje. “We delen meer momenten dan dat we ruimtes delen. De kinderen van de gezinnen zitten vaak samen en we proberen ook elk weekend met alle bewoners samen te eten. In de zomer eten we bijna dagelijks samen buiten bij goed weer.”

Vooral het contact onderling vindt Sarah een grote troef bij het samenwonen. “We zijn goed op elkaar afgestemd en hoeven niet te veel vaste afspraken te maken, die groeien organisch. Zo gebruiken we ook soms elkaars wagen en worden de kinderen samen van school afgehaald als dat goed uitkomt. We leven innig samen en delen alledaagse verwonderingen en ongedwongen momenten.”