De kuikens hebben zich nog niet laten zien, foto van tijdje terug.
Foto: Ronny De Malsche

Zeearend geboren in natuurgebied De Blankaart in Woumen: een primeur in België

In het natuurgebied De Blankaart in Woumen bij Diksmuide is een eerste zeearendje geboren. Het koppel Europese zeearenden dat in de Blankaart aan het broeden was, heeft een jong gekregen. Voorlopig is er sprake van één kuiken, mogelijk komt er nog eentje uit in de komende uren of dagen. 

"Vandaag merkte ik ineens een verandering op in het voedergedrag van de zeearenden", zegt conservator Guido Vandenbroucke. "Ze begonnen duidelijk eten te geven met hun snavel naar beneden. Je merkt gewoon dat er leven is op het nest. Ook de houding van de zeearenden op het nest is veranderd. Ze zitten veel hoger, wat standaard gebeurt als er een jong is."

"We weten nu wel zeker dat er 1 kuiken is. Mogelijk komt er heel binnenkort ook nog een tweede. Zeearenden leggen vaak 2 eieren. We gaan zelf niet in het nest kijken met een drone, omdat we de vogels niet willen verstoren. De tijd zal uitwijzen hoeveel kuikens er geboren worden."

De zeearenden lokken heel wat kijklustigen.
Thijs Pattyn

Namen gekozen: Gloria en Guido

De afgelopen dagen hield Natuurpunt een stemming over de mogelijke namen voor de zeearendjes. "Met overduidelijke meerderheid heeft het publiek gekozen voor Gloria en Guido", zegt Natuurpunt in een persmededeling. "Gloria verwijst naar het glorierijke moment voor De Blankaart en Guido is de naam van de huidige conservator Guido Vandenbroucke."

"Iedereen is welkom om op kraambezoek te gaan in de Blankaart", volgens Natuurpunt. "Maar blijf zeker op de paden en respecteer de ingestelde perimeter. Voorlopig kan je enkel de ouders zien op het nest."

Bekijk: Vanop grote afstand zijn er beelden gemaakt van de zeearenden

Videospeler inladen...

Meest gelezen