Direct naar artikelinhoud
Update

Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash, Khamenei kondigt nationale rouw af

De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian overleefde het ongeluk niet.

De Iraanse president Ebrahim Raisi (L) met de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev.Beeld ANP / EPA

Na het overlijden kondigde ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, vijf dagen van nationale rouw af. In reactie op het ongeluk zei Khamenei dat burgers zich ‘geen zorgen moeten maken’ of ‘angstig’ moeten zijn. Er zal geen verstoring zijn van Iraanse staatszaken”, zei Khamenei volgens persbureau Reuters.

Het presidentschap wordt voorlopig waargenomen door vicepresident Mohammad Mokhber, zoals de grondwet voorschrijft. Mokhber, een voormalig officier van de Islamitische Revolutionaire Garde, moet volgens de Iraanse wet binnen vijftig dagen nieuwe presidentsverkiezingen houden.

Minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian, die in dezelfde helikopter zat als Raisi, wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger Ali Bagheri Kani.

Internationale hulp

Zondag werd duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd met de helikopter waarmee Raisi en Amir-Abdollahian terugreisden vanaf een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan. Het duurde lang voordat reddingswerkers het wrak konden bereiken.

“We kunnen het wrak zien liggen en de situatie ziet er niet goed uit”, vertelde het hoofd van hulporganisatie de Rode Halve Maan (het Iraanse Rode Kruis), Pir Hossein Kolivand, tegen de Iraanse staatstelevisie. Volgens persbureau Reuters zou het toestel tegen een bergtop zijn gevlogen en zijn uitgebrand.

De helikopter, met aan boord naast Raisi en Amir-Abdollahian nog zeven anderen, stortte zondag neer toen deze in zware mist bergachtig terrein doorkruiste in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan, vertelde een Iraanse functionaris aan persbureau Reuters.

Het ongeluk gebeurde op de terugweg van een bezoek aan de grens met Azerbeidzjan, waar Raisi samen met zijn Azerbeidzjaanse ambtsgenoot Ilham Aliyev een stuwdamproject opende op de grens tussen de twee landen.

Zondagavond circuleerden tegenstrijdige berichten over het al dan niet vinden van de helikopter. Iraanse staatsmedia berichten dat slecht weer de oorzaak van de crash was en de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. Verschillende instanties boden hulp aan bij de zoektocht naar de helikopter: zo activeerde de Europese Unie op verzoek van Iran haar cartografische dienst CopernicusEMS en stuurde de Turkse noodhulpdienst Afad 32 hulpverleners en zes voertuigen voor een reddings- en bergingsoperatie in de bergen. Ook Rusland stuurde een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.