© AFP

Lokale autoriteiten Nieuw-Caledonië: “Blokkades in Nieuw-Caledonië kosten mensenlevens”

Nieuw-Caledonië bevindt zich op een “destructief pad”, na dagen van geweld en rellen. Dat heeft de regering van het Franse overzees gebied in de Stille Oceaan zaterdag gezegd. De relschoppers richten blokkades op, waardoor mensen niet meer de juiste zorgen krijgen en sterven.

lto
Bron: BELGA

Bij de nachtelijke rellen vielen sinds maandag vijf doden, onder wie twee gendarmes. De separatistische beweging in Nieuw-Caledonië pikt het niet dat in het Franse parlement een grondwetswijziging wordt gestemd. Die zou duizenden Franse kiezers stemrecht, en dus meer politieke invloed, geven.

“Er vallen al doden, niet door het zware geweld, maar omdat ze geen toegang hebben tot zorgen of tot voedsel”, aldus de plaatselijke minister van Ambtenarenzaken, Vaimu’a Muliava. “Maak de wegen vrij, laat de dokters en verplegers de mensen helpen. Nog een dag meer, dat zal te veel zijn.” De bevolking is “elkaar aan het doden”, meent hij nog.

LEES OOK. Leger ingezet om havens en luchthaven Nieuw-Caledonië te beveiligen, noodtoestand van kracht en verbod op TikTok

Vele winkels en handelszaken zijn geplunderd of in brand gestoken, de wegen zijn er geblokkeerd, maar toch is er volgens de minister geen sprake van schaarste. “Maar dat zal wel gebeuren als we op dit destructief pad verdergaan”.

De regering roept op tot “rede”. “Hoewel de sociale onvrede die wordt geuit, begrijpelijk is, straffen jullie jezelf met de vernietiging van bedrijven en infrastructuur”, aldus de minister.

Intussen zitten meer dan 3.000 mensen vast omdat er niet langer commerciële vluchten naar en van de eilandengroep ingelegd worden. Het gaat om mensen die vast zitten op het eiland, maar ook om reizigers die geblokkeerd zitten in Singapore of Tokio. Sinds dinsdag vliegen de luchtvaartmaatschappijen niet meer op Nieuw-Caledonië. Australië en Nieuw-Zeeland bereiden zaterdag een repatriëring voor van hun landgenoten.

LEES OOK. Plunderingen en brandstichting: gewelddadige protesten tegen Frankrijk in Nieuw-Caledonië

Mensen doen de file aan de supermarkten in Nieuw-Caledonië.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER