Direct naar artikelinhoud
Sport

IOC praat met Noord- en Zuid-Korea over Winterspelen: "Groot moment voor olympische beweging"

IOC-voorzitter Thomas Bach omringd door de vertegenwoordigers van Zuid- en Noord-Korea.Beeld REUTERS

Bestuurders van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zitten sinds vanochtend in Lausanne rond de tafel met leiders uit Zuid-Korea en Noord-Korea om te praten over de komende Winterspelen. Tijdens de bijeenkomst moet duidelijk worden onder welke voorwaarden Noord-Koreaanse sporters kunnen deelnemen in Pyeongchang.

Zuid-Korea en Noord-Korea bereikten afgelopen week gezamenlijk al een akkoord. Beide landen besloten onder één vlag mee te doen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. Daarnaast bestaat het vrouwenijshockeyteam uit speelsters van beide landen. Noord-Korea wil een delegatie van 550 mensen naar de Winterspelen sturen. Naast sporters zijn dat officials, cheerleaders, artiesten en taekwondoka's (voor een demonstratie van de sport).

Omdat Noord-Korea formeel te laat is met inschrijven, moet het IOC een besluit nemen over deelname. "Dit is een groot moment voor de olympische beweging", zei voorzitter Thomas Bach bij aanvang van de bijeenkomst. "De olympische gedachte heeft ons samengebracht. De bijeenkomst van vandaag laat zien dat sport altijd bruggen bouwt. De Olympische Spelen in Pyeongchang hebben de deur op een kier gezet voor een vreedzame dialoog tussen Zuid-Korea en Noord-Korea."

Na afloop van de bijeenkomst geeft Bach een persconferentie in het olympisch museum in Lausanne.

22 Noord-Koreaanse atleten

Noord-Korea doet volgende maand met 22 sporters mee aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. De atleten komen uit in vijf sportdisciplines. Het gaat om kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack, alpineskiën en langlaufen.