Direct naar artikelinhoud
Syrië

Moskou wil eind aan Turkse actie in Syrië

Soldaten van het Vrije Syrische Leger zwaaien met hun wapens en de Turkse vlag in Azez.Beeld EPA

Rusland gaat in de Verenigde Naties pleiten voor het stopzetten van de Turkse militaire operatie in Syrië. Dat heeft Franz Klintsevitsj gezegd, een prominent lid van de Russische parlementscommissie voor veiligheid.

Klintsevitsj zei dat ook de Syrische president Bashar al-Assad via diplomatieke inspanningen wil bereiken dat de campagne van Ankara tegen Syrisch-Koerdische milities in de Noord-Syrische regio Afrin wordt stopgezet. "Wij gaan Syrië diplomatieke steun geven", zei Klintsevitsj.

De Turken voeren een militaire operatie uit tegen Syrisch-Koerdische milities in Afrin in het noorden van Syrië. Ankara ziet de milities als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat. "We hebben 'Operatie Olijftak' gelanceerd om de terroristen te neutraliseren en onze vriendelijke broeders in de regio te bevrijden van hun onderdrukking en wreedheid", zeggen de Turkse strijdkrachten in een mededeling. Het is niet duidelijk of ook Turkse grondtroepen de grens met Syrië zijn overgestoken.

President Erdogan sprak tijdens eeen televisietoespraak over de start van de "actieve grondoperatie", maar gaf geen concrete details. Wel benadrukt de president dat het de bedoeling is om daarna ook een actie te beginnen in Manbij, iets verder naar het oosten. 

Terughoudendheid

Rusland riep de bij het conflict betrokken partijen op tot terughoudendheid. Het ministerie van Defensie liet weten dat het veiligheidsmaatregelen in het gebied van Afrin heeft genomen als reactie op de Turkse militaire campagne.

Afrin valt onder de controle van YPG (Koerdische Volksbeschermingseenheden). Die Koerdische militie was in Syrië een van de belangrijkste bondgenoten van het Westen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Maar Turkije beschouwt YPG als een Syrische tak van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Ook de stad Manbij wordt door YPG gecontroleerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP