Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

‘Big Little Lies’ wordt in seizoen 2 pas echt interessant. En dat is te danken aan één vrouw

Mary Louise (rol van Meryl Streep, rechts) in gesprek met Celeste (Nicole Kidman), in het tweede seizoen van ‘Big Little Lies’.Beeld Photo News

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over de klasse van Meryl Streep in het tweede seizoen van Big Little Lies.

Ben je fan van Game of Thrones? En zit je nog steeds in zak en as nu Daenerys en co. definitief van het scherm verdwenen zijn? Dan is er misschien een sprankeltje hoop. Het lijkt op het eerste zicht behoorlijk vergezocht, maar misschien moet je het tweede seizoen van Big Little Lies een kans geven. Akkoord, vuurspuwende draken, hordes strijdlustige levende doden en heroïsche veldslagen krijg je in die reeks niet te zien (tenzij de scenaristen in de resterende afleveringen een wel heel vreemde bocht nemen). Maar wie fan was van de spitse dialogen waar GoT zeker in de eerste seizoenen in uitblonk, komt in Big Little Lies ruimschoots aan zijn trekken. 

Het eerste seizoen – met Hollywood-sterren als Nicole Kidman en Reese Witherspoon in de hoofdrollen – was al goed voor absolute toptelevisie. Maar wie op zoek is naar verbaal vuurwerk kan die eerste zeven afleveringen gerust skippen. Wat de dialogen betreft, wordt het pas echt interessant in seizoen twee. En dat is te danken aan één vrouw: Meryl Streep. Dat ze überhaupt iets voor televisie ging doen was vorig jaar groot nieuws. Toen al hadden we eigenlijk kunnen weten dat ze niet naar het kleine scherm zou verkassen voor een rolletje aan de zijlijn. In Big Little Lies speelt ze Mary Louise, de moeder van Perry, die – spoiler alert – aan het einde van het eerste seizoen nogal ongelukkig aan zijn einde komt. In seizoen twee duikt ze op in het mondaine Monterey Bay, op zoek naar de ware toedracht achter de dood van haar zoon.

Meer dan verplicht nummertje

Aanvankelijk doet ze dat subtiel en omzichtig. Maar wanneer het duidelijk wordt dat er meer aan de hand is, schemert haar ware aard steeds duidelijker door. Vooral de verbale duels die ze daarbij uitvecht met Madeline – het personage van Reese Witherspoon – zijn om vingers en duimen bij af te likken. Kijk en luister vooral hoe elk vriendelijk woord eigenlijk een onderhuidse bedreiging is en elk compliment voor een belediging door kan gaan. Streep mag er dan vrijdag al 70 worden, ze zet moeiteloos haar voet naast die van haar veel jongere Hollywood-collega’s.

En zeggen dat dat tweede seizoen er bijna niet gekomen was. Na zeven afleveringen was het verhaal van de vrouwen van Monterey Bay verteld, vonden de scenaristen. Een tweede ronde hoefde niet. Maar bij HBO, de zender in wiens opdracht de reeks gemaakt werd, dachten ze daar anders over. In televisieland begraaf je een wereldwijde hit niet na amper één seizoen. Op zoek naar een oplossing voor het gebrek aan nieuwe verhaallijnen kwam het schrijversteam uiteindelijk bij Meryl Streep terecht. Die er bij wijze van dank op haar eentje voor zorgt dat het tweede seizoen niet zomaar een verplicht nummertje is. 

Big Little Lies is te zien op Telenet Play en Play More.