De Sleutelbloem ontving het label ‘Groene Oase’ uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).© koen fasseur

Provincie eert groene metamorfose GBS De Sleutelbloem met label ‘Groene oases’: grijze tegels maken plaats voor buitenklas en wilgentunnel

Brecht -

Groot feest op vrijdagmiddag in de gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem in Brecht. Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) kwam er het groene label uitreiken. De basisschool ontving die erkenning omdat ze haar speelplaats onthardde en vergroende. Zowel het oudercomité als het leerlingenparlement zetten hun schouders mee onder het project.

Elke Lamens

De grijze speelplaats van GBS De Sleutelbloem heeft voor een stuk plaats gemaakt voor een mooie, groene en rustige zone. De tegels werden een jaar geleden gewipt door Dieter Coppens (Bye Bye Gazon en Down the road op VRT, red.) en de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Een jaar later is de vergroende speelplaats van de lagere school zo goed als klaar.

De leerlingen spelen nu in een zandbak, lopen door een wilgentunnel en volgen les in een buitenklasje op een met schors bedekte oppervlakte. Daarnaast werd de speelplaats verrijkt met boombanken, gemaakt van gerecupereerde tegels. Rond de regenpijpen groeien klimplanten en rond de kleuterspeelplaats een esdoornhaag. De kleuters wacht dit schooljaar nog een klimberg en wilgentunnel.

Inclusieve rustzone

“Al vele jaren proberen we met de kinderen zo veel mogelijk zelf te zaaien in onze eigen schooltuin, en de planten te oogsten en te verwerken. Hierin heeft elke klas een verantwoordelijkheid. ‘Groen’ is dus voor ons heel belangrijk”, benadrukte meester Tim van het vierde leerjaar, trekker van de werkgroep Vergroening.

De grijze tegels zijn verdwenen en vervangen door een groene zone met zandbak, wilgentunnel en buitenklasje.© koen fasseur

“Als we dan rondkeken op onze speelplaats, vonden we deze toch wel heel grijs. Enerzijds wilden we meer natuurlijke materialen in plaats van alleen grijze tegels. Anderzijds voelden we een grote nood aan een plek waar kinderen die niet willen voetballen of niet op het speeltuig willen spelen, rust konden vinden tijdens de pauzes. Dankzij het project ‘Groene oase’ van de provincie kregen we de kans om dit waar te maken.”

“We maakten de groene zone zo inclusief mogelijk met een verhard, maar waterdoorlatend weggetje en een zandbak op hoogte, en is er gezorgd voor een verscheidenheid aan planten”

Meester Tim

Trekker van de werkgroep Vergroening

“We maakten de groene zone zo inclusief mogelijk met een verhard, maar waterdoorlatend weggetje en een zandbak op hoogte, en is er gezorgd voor een verscheidenheid aan planten. De overige plannen voor de kleuterspeelplaats zijn klaar om dit schooljaar nog uit te voeren. Dit konden we nooit realiseren zonder de inzet van ons oudercomité, de technische dienst van de gemeente en onze klusjesman Geert. Een heel dikke dankjewel hiervoor.”

Meester Tim legde de nood aan de groene buiitenruimte uit.© Elke Lamens

Klimaatveilige provincie

Gedeputeerde Lemmens onderstreepte het belang van een groene buitenruimte voor leerlingen: “Volgens studies ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen. Een buitenles zet aan tot onderzoekend leren en verhoogt de concentratie. De ontharding zorgt ervoor dat hemelwater in de bodem kan sijpelen. Daarnaast is het in de zomer veel frisser op de speelplaatsen; minder stenen die de zon opslorpen en schaduwrijke bomen.”

“Jullie hebben dit heel mooi gemaakt. Heel mooi is ook dat iedereen eraan heeft meegewerkt. De provincie schonk de school hiervoor 2.500 euro. Jullie school is een van de tweehonderd scholen die speelplaatsen heeft onthard en vergroend. Dit is fantastisch en daarom overhandigen we graag het label, gemaakt door leerlingen van PTS Boom.”

“Mooie samenwerking”

Schepen van Leefmilieu Kris Janssens (N-VA) feliciteerde de school. “We waren er vorig jaar bij toen Dieter Coppens de eerste tegels wipte”, herinnerde hij zich nog goed. “Sindsdien is het een heel nieuwe speelplaats geworden, waarop wij als gemeente heel trots zijn. Zo zie je maar waartoe een samenwerking van provincie, gemeente, oudercomité, leerlingen en leerkrachten kan leiden. Bedankt en dikke proficiat.”

De leerlingen trakteerden de gedeputeerde tot slot op een mooie samenzang van het schoollied Pimpelpaars oranje onder leiding van Mathijs Van Bavel, leider van de jeugdband Vlijt & Eendracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners