vrijdag 22 juni 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

Door

Profileringsdrang

Migratie, financiën, onderwijs, armoede, SWT, zware beroepen, energie, strafuitvoering, defensie, milieu… N-VA, CD&V en Open Vld laten geen kans onbenut om mekaar het leven zuur te maken. Geen dag gaat er voorbij zonder dat ze mekaar tegen het politieke canvas meppen. Akkoord, al bij de start van de legislatuur in 2014 hebben de politici van de Zweedse coalities het ruziemaken tot volkskunst verheven. Maar de intensiteit waarmee dit de jongste weken en maanden gebeurt, is ongezien. Voor wie er nog aan twijfelt: tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zal er in dit land amper nog iets worden beslist. Omdat beleid, teamspirit en ratio hebben plaatsgemaakt voor kieskoorts, eigenbelang en emotie. Profileringsdrang fungeert hierbij als grote aanjager.

Je zou haast beginnen geloven dat de Grote Leider op ‘t Schoon Verdiep een visionair is. Toen Bart De Wever begin mei zei dat de ‘dash’ uit de regering is verdwenen, deden de andere coalitiepartners dit af als prietpraat. Quod non. Toen de N-VA-voorzitter drie jaar geleden pleitte voor de oprichting van Europese asielcentra in Noord-Afrika, deden alle anderen dit af als ketterij. Ondertussen zijn de geesten zozeer gerijpt dat dit ogenschijnlijk radicale voorstel plots tot modeloplossing is verworden.

Dit afschuwelijke schouwspel moet stoppen. Nog een jaar op deze manier verder ploeteren is geen optie, want dan zal ook de laatste sterveling zich van de politiek hebben afgekeerd. Verder regeren is de enige optie.

De profetische woorden van de N-VA-voorzitter ten spijt, lijkt het er steeds meer op dat de federale (en in mindere mate de Vlaamse) regering volledig verlamd zijn. In haar veroveringsdrang op de Vlaamse stadhuizen kiest N-VA bewust het pad van de profilering en de provocatie, ook al gaat dit ten koste van premier Michel en minister-president Geert Bourgeois. En bij elk politieke straatgevecht wordt er wel een schuldige met de vinger gewezen. Het schrappen van 40 miljoen euro om de laagste inkomens op te trekken? Volgens N-VA is dit de schuld van de CD&V. De lijst van de zware beroepen in de publieke sector die wel heel erg lief is voor leerkrachten? Idem dito. Ook de christendemocraten en liberalen mogen hun handen allerminst in onschuld wassen. De strijd tegen de files waar geen millimeter vooruitgang wordt geboekt? Volgens CD&V is dit de fout van N-VA-minister Ben Weyts. De penitentiaire verloven die niet altijd lopen zoals het moet? Volgens Open Vld draagt CD&V-minister Geens hier een grote verantwoordelijkheid. Benieuwd wie de politici straks verantwoordelijk achten voor de dood van de ontsnapte leeuwin in Planckendael?

Dit schouwspel moet stoppen. Nog een jaar op deze manier verder ploeteren is geen optie, want dan zal ook de laatste sterveling zich van de politiek hebben afgekeerd. Verder regeren is de enige optie. Waar wachten onze politici in godsnaam op?

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws