Een fantastische Tolu en een al even geweldige Karetsas zorgden tegen Anderlecht voor een nieuw Genks clubrecord. Nog nooit eerder wonnen de Limburgers negen thuiswedstrijden op rij. Tolu nam het eerste doelpunt voor zijn rekening waarna Karetsas de 2-0 eindstand met zijn eerste competitietreffer op het bord zette.
Genk-Anderlecht was een duel tussen twee ploegen in vorm. Paars-wit hoopte zijn ongeslagen reeks te verlengen tot 12 wedstrijden, terwijl de Limburgers op zoek gingen naar een clubrecord. Nog nooit eerder won Racing Genk negen competitiewedstrijden op rij in eigen huis. Fink verraste door toptalent Karetsas (17) in de basis te droppen. Hubert verving de zieke Dreyer door Verschaeren net zoals hij voor Edozie in plaats van Amuzu koos.
Tolu vs Dolberg
Genk-Anderlecht was ook een duel tussen de twee beste schutters van ons land. Dolberg tegen Tolu. En het was die laatste die het overwicht had. Waar Dolberg heel de wedstrijd maar moeilijk te bereiken was, stak Tolu Zanka en Simic simpelweg in zijn achterzak. Het was dat Coosemans met een fantastische beenveeg uitpakte of de Nigeriaan zette de Limburgers al na vier minuten op voorsprong.
Nadat Tolu ook nog in het zijnet trapte, was het de derde keer wel raak. Iets voor het halfuur trapte de bedrijvige El Ouahdi nog eens een lage voorzet. Bonsu Baah liet de bal slim door zijn benen lopen waarna Tolu Simic makkelijk afhield en de 1-0 tegen de touwen prikte. Nummer elf, één doelpunt minder dan zijn Deense collega aan de overkant.
Het was de voorbode van nog meer Genks overwicht. Op een dodelijke counter moest Coosemans -opnieuw met een straffe beenveeg- El Ouahdi van een doelpunt houden. En Anderlecht? Zij moesten in de tweede helft dringend uit een ander vaatje tappen. Op twee geweldige slalommen van Edozie na, creëerden ze geen kans.
Fabuleuze Karetsas
De preek van Hubert bracht geen zoden aan de dijk. Ook in de tweede helft had Genk het overwicht. Toch zorgde Edozie, veruit de gevaarlijkste Brusselaar, bijna voor de gevleide gelijkmaker. Hij ging nog maar eens op wandel door de Genkse verdediging. Van Crombrugge haalde zijn plaatsbal uit de hoek.
Een fabuleuze Karetsas was er overigens op gebrand om aan zijn ex-ploeg te tonen hoe goed ie wel niet kan voetballen. De jonge spelverdeler was niet van de bal te zetten. Ook bij hem gold hetzelfde adagium als bij Tolu: derde keer goeie keer. Eerst zweefde Coosemans een vrije trap uit zijn doel. Later, toen hij wel scoorde, merkte de lijnrechter buitenspel op. Tot N’Diaye twintig minuten voor het einde simpel balverlies leed en Tolu de jongeling alleen voor Coosemans zette. Die twijfelde niet en zette met zijn eerste competitietreffer de dubbele voorsprong op het bord.
Hubert gaat all in
David Hubert ging all in om toch nog een punt uit de brand te slepen. Amuzu, Degreef en Vazquez werden allemaal tussen de lijnen gebracht. Verschaeren, Rits en Leoni moesten naar de kant waardoor paars-wit in een soort van 4-2-4 opstelling met een middenveld bestaande uit Degreef en Dendoncker speelde. Veel bracht het niet op. Genk profiteerde van het overtal op de middenstrook en kwam nog aan de beste kansen.
De spelers van Genk kunnen met een goed gevoel aan de feesttafel aanschuiven. De Limburgers staan ook na deze speeldag aan de leiding. Anderlecht volgt opnieuw op acht punten en blijft op een derde stek staan.
Digest:
Opstelling Genk: Van Crombrugge, El Ouahdi, Cuesta, Smets, Kayembe, Bangoura (Sattlberger 87’), Heynen, Karetsas (Hrosovsky 75’), Steuckers (Kongolo 90’), Bonsu Baah (Adedeji-Sternberg 75’), Arokodare (Oh 87’)
Opstelling Anderlecht: Coosemans, Foket, Simic, Zanka, N’Diaye (Augustinsson 76’), Rits (Vazquez 76’), Dendoncker, Leoni (Degreef 60’), Verschaeren (Amuzu 60’), Edozie (Angulo 83’), Dolberg
Doelpunten: 1-0 Arokodare (29’) 2-0 Karetsas (73’)
Gele kaarten: Cuesta (25’), Dendoncker (48’)
Scheidsrechter: Jan Boterberg