Direct naar artikelinhoud
Update

Nieuwe energieheffing beperkt tot 9 euro per jaar

Nieuwe energieheffing beperkt tot 9 euro per jaar
Beeld photo_news

De nieuwe Vlaamse energieheffing, die in de plaats komt van de 'Turteltaks', kost een gemiddeld Vlaams gezin slechts 9 euro per jaar. Dat heeft de Vlaamse regering vanmiddag bekendgemaakt in haar Septemberverklaring.

De Vlaamse regering heeft bij de opmaak van de begroting voor 2018 werk gemaakt van een nieuwe energieheffing. De zogenaamde Turteltaks, die komaf moest maken met de historische schuld van de groenestroomcertificaten en nieuwe groene energie moest financieren, werd immers voor de zomer vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

De heffing wordt zoals voorspeld vervangen door een hoger quotum voor hernieuwbare enerige. Die moet voortaan 21,5 procent bedragen, één procentpunt hoger. Een gezin met een gemiddeld verbruik moet daarvoor per jaar 4 euro extra bijdragen.

Minister van Energie Bart Tommelein wijst erop dat de bijdrage gekoppeld is aan het verbruik. "Wie energie bespaart of zelf groene stroom produceert, bijvoorbeeld via zonnepanelen, zal dus nog minder tot niets voelen", aldus de Open Vld-minister. Daarnaast blijft er wel een beperkte energieheffing bestaat. Die zal niet langer 100 euro per gezin bedragen, maar 5 euro. 280.000 gezinnen met een sociaal tarief moeten geen heffing betalen.

Minister van Energie Bart Tommelein.Beeld Photo News

Zelfstandigen en kleine KMO's betalen vanaf volgend jaar een heffing van 94,50 euro in plaats van 290 tot 2.600 euro. Voor bedrijven op middenspanning gaat het nog om 1.800 euro en voor bedrijven op hoogspanning om 10.500 euro.

"Wij zijn en blijven vastbesloten er alles aan te doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen", verzekerde Bourgeois. Kwatongen beweren immers dat de nieuwe heffing niet zal volstaan om de doelstellingen van 2030 te halen, die ons worden opgelegd door de Europese Unie.

We zijn en blijven vastbesloten er alles aan te doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen
Geert Bourgeois

De Open Vld-minister weerlegt ook dat hij de factuur zou doorschuiven naar de volgende regering. Net zoals minister-president Bourgeois is Tommelein ervan overtuigd dat Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen kan halen als de grote bedrijven hun investeringen opdrijven.

Voka bezorgd over heffing

Werkgeversorganisatie Voka toont zich bezorgd over de nieuwe energieheffing. Die is volgens Voka nadelig voor de competitiviteit van sommige bedrijven. "De bedrijven moeten 80 procent van de totale kost van de groene stroom ophoesten", klinkt het. "Dit komt neer op 150 miljoen euro per jaar. Het betekent voor bepaalde ondernemingen een significante meerkost."

Voka pleit opnieuw voor een energienorm, waarbij de elektriciteitskost van de bedrijven gebenchmarkt wordt ten opzichte van die van de buurlanden. "Als we dit niet doen, dan prijzen we ons stilaan uit de markt en riskeren we grote investeringen mis te lopen."

Consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden dat de factuur voor de meeste consumenten fors lager zal liggen, maar het roept ook op tot waakzaamheid. Het lijkt er immers op, zo klinkt het, dat de Vlaamse regering de investeringen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen tegen 2020 te halen, voor zich uitschuift. Dat betekent dat een volgende regering misschien een nieuwe forfaitaire bijdrage zal moeten invoeren om de investeringen te financieren, of om eventuele Europese boetes te betalen die we zouden krijgen omdat we de doelen niet haalden. "De strijd om een betaalbare elektriciteitsfactuur is nog lang niet gestreden", besluit Test-Aankoop.

De strijd om een betaalbare elektriciteitsfactuur is nog lang niet gestreden
Test-Aankoop