© BFM, Kioni Papadopoulos

Antwerpse politiek mengt zich in discussie na zoveelste granaat: Open Vld wil federale hulp in drugsoorlog

Open Vld Antwerpen vraagt federale steun om de aanslagen met granaten in Antwerpen aan te pakken. “Alleen gaat het niet lukken”, zegt het liberale gemeenteraadslid Erica Caluwaerts. De Antwerpse socialisten vragen om de buurtbewoners zo goed mogelijk te informeren over het onderzoek.

pvdp

LEES OOK: (+) Granaataanslag is wellicht pijnlijke vergissing

Het geweld in Antwerpen leidt ook bij politici tot vragen en kritiek. N-VA in Antwerpen zegt vertrouwen te hebben in het gerecht en wil voorlopig geen reactie kwijt. Ook oppositiepartij Groen wacht af tot er meer duidelijkheid is over de explosies.

Dat de situatie zorgelijk is, is voor iedereen duidelijk. “Het is moeilijk om hier een uitspraak over te doen. We moeten op zijn minst weten wie hier achter zit of wie of wat het doelwit was. Ik neem aan dat de politie en het gerecht er alles aan doen om dat uit te zoeken”, zegt CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri.

Met buurt praten

Ook pleit ze ervoor om de buurtbewoners te informeren. “Het stadsbestuur heeft dit gedaan in de periode dat er rondom Park Spoor Noord aanslagen met granaten waren. Misschien moet dat ook hier gebeuren als er meer informatie is”, aldus nog Lanjri.

Dat is ook de mening van Yasmine Kherbache. De fractieleidster voor sp.a in de gemeenteraad denkt dat een gesprek met de buurtbewoners wenselijk is. “Ik kan me voorstellen dat die mensen angstig en bezorgd zijn. Wat er precies aan de hand is, zal moeten blijken uit het onderzoek van de politie. Ondertussen moeten we als stadsbestuur mensen proberen gerust te stellen. Voor ons is het in ieder geval duidelijk dat mensen die dergelijke wandaden plegen niet in onze stad thuishoren.”

Bij oppositiepartijen PVDA en Vlaams Belang klinkt hardere taal. “Het stadsbestuur betaalde zich de afgelopen jaren blauw aan zwaar oorlogsmateriaal. De wijkpolitie moest plaats ruimen voor robocops en rijdende politiekantoren. Het wordt tijd voor een onafhankelijke evaluatie van de war on drugs. En snel, want het is een kwestie van tijd voor er onschuldige slachtoffers vallen”, aldus Mie Branders van PVDA.

Ook Vlaams Belang vreest voor onschuldige slachtoffers. “Deze stadsguerrilla moet stoppen. Er moet onder meer een verhoogde inzet van camerabewaking komen en meer politiepatrouilles op gevoelige plaatsen”, zegt Filip Dewinter (VB). Hij wil zo snel mogelijk een extra gemeenteraad over de problemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER