Luister naar

Bouw: een miljoen huizen erbij in tien jaar

Nieuws
Een miljoen woningen erbij in ruim tien jaar? Dat kan, als de overheid meer mogelijkheden geeft tot bouwen in het groen en ze miljarden euro’s investeert in hoogwaardig openbaar vervoer.
Marc van den Eerenbeemt redactie vk
vrijdag 18 mei 2018 om 03:00

Amsterdam

Dat stelt een coalitie van grote projectontwikkelaars, beleggers en bouwondernemingen in een brief aan ‘bouwminister’ Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister denkt veel langer, ruim twintig jaar, nodig te hebben voor de bouw van een miljoen woningen. Binnen enkele maanden presenteert Ollongren nationale plannen en regionale afspraken voor ‘meer en sneller’ bouwen. Die nieuwbouw moet van haar zo veel mogelijk plaatsvinden binnen de bestaande stad, maar vervolgens ook aan de randen van steden.

Dat gaat de bouwcoalitie niet ver genoeg. In de aan Ollongren gestuurde ‘investeringstrategie duurzame verstedelijking’ stellen de bouwers dat in Nederland door bevolkingsgroei en toenemende welvaart het aantal huishoudens sterker toeneemt dan verwacht. Het bestrijden van het woningtekort noopt daarom tot nieuwe maatregelen.

Nederland heeft een nieuw ruimtelijk plan nodig, stelt de bouwcoalitie, waarin ‘nieuwe duurzame woongebieden’ worden aangewezen. In het buitengebied kan bovendien veel sneller worden gebouwd dan in de steden, waarbij huizen ‘plot voor plot’ worden opgeleverd. Bouwen in de huidige steden en dorpen kan volgens hen voorzien in slechts 55 procent van de gewenste woningen. Ook wordt het leven in de stad minder aantrekkelijk door veel extra woningbouw, staat in het pleidooi.

Met een investering van zo’n 200 miljard euro willen de partijen ‘een einde maken aan het improviseren’, stelt de vereniging van projectontwikkelaars Neprom, die de coalitie leidt. De minister moet dan wel bereid zijn tot extra investeringen van 1 à 2 miljard euro per jaar in onder meer wegen, openbaar vervoer en het opruimen van vuile bedrijven.

niet onafhankelijk

Hoogleraar grondbeleid aan de TU Delft Willem Korthals noemt de conclusies en de als noodzakelijk omschreven maatregelen van de bouwcoalitie ‘niet geheel onafhankelijk. Want de betrokken partijen hebben grondposities die gebaat zijn bij uitbreiding van de bouwmogelijkheden.’ Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bleek onlangs dat projectontwikkelaars en bouwbedrijven ruim 14.000 hectare aan grond in bezit hebben. Die grond zou plek kunnen bieden aan 350.000 woningen, maar waarschijnlijk meer. Door bebouwing betaalt niet alleen de grondbelegging zich uit. Ook de bouwbedrijven krijgen weer grote opdrachten.

De coalitie heeft de minister laten weten dat ‘speculatie met gronden ten behoeve van nieuwbouw moet worden tegengegaan.’ De marktpartijen willen meewerken aan ‘instrumenten die bovenmatige waardestijging ten goede laat komen aan de kwaliteit van de stedelijke ontwikkeling’, zoals groen, water en ruimte. De aanbevelingen van de bouwers zijn in elk geval voeding voor de Nationale Woonagenda die minister Ollongren nog voor de zomer wil presenteren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.