Luister naar

Nederland als het vieze jongetje van Europa

Nieuws
Nederland haalt zijn eigen klimaatdoelstellingen niet. Voedselverspilling en extra koeien in de wei staan dat in de weg.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 17 mei 2018 om 03:00
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kwam woensdag met zijn koffertje naar de Tweede Kamer voor de overhandiging van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2017 en het Rijksjaarverslag 2017.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kwam woensdag met zijn koffertje naar de Tweede Kamer voor de overhandiging van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2017 en het Rijksjaarverslag 2017. anp / Remko de Waal

Den Haag

Nederland ontwikkelt zich tot het vieze jongetje van Europa. Bij alle ­jubelcijfers over de financiële stand van zaken, zoals die woensdag op Verantwoordingsdag werden gepubliceerd, zijn belangrijke kanttekeningen te plaatsen. Voor het eerst ging de stapel met financiële jaarverslagen gepaard met een nieuw overzichtsrapport: Monitor Brede Welvaart (MBW).

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leverde dat rapport af, in nauwe samenwerking met andere plan­bureaus. De teneur is dat Nederland economisch goed boert, maar op het terrein van klimaatdoelen en duurzaamheid onderaan bungelt in vergelijking met de andere EU-landen.

De MBW wordt als volgt gedefinieerd: ‘De kwaliteit van leven van de huidige inwoners van Nederland en de mate waarin die invloed heeft op de welvaart van latere generaties hier te lande en die van mensen elders in de wereld.’

CBS-onderzoeker Jan-Pieter Smits legt in de inleiding van die monitor uit dat er steeds meer onvrede heerst over het meten van welvaart louter aan de hand van de economische groeicijfers. Hij grijpt terug op het baanbrekende rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome (1972) en het rapport ‘Our Common Future’ van Gro Harlem Brundtland (1987). De financiële en economische crisis van 2008 zorgde voor een ‘kantelpunt’, stelt Smits. Steeds duidelijker werd dat economische groei en welvaartsgroei niet aan elkaar gelijk zijn.

In de MBW wordt ook gekeken naar de ‘gevolgen van ons handelen voor de rest van de wereld en voor toekomstige generaties’. Ten behoeve van de Nederlandse consumptie is de uitstoot van broeikasgas in het buitenland gegroeid, met andere woorden: onze ‘broeikasgasvoet­afdruk’ neemt toe. In de jaren tussen 2008 en 2016 daalde die voetafdruk van 18,6 ton CO2 naar 14,2 ton per inwoner. In 2017 stijgt die afdruk weer met maar liefst 8,1 procent naar 15,1 ton CO2-uitstoot per inwoner.

In Nederland zelf is de uitstoot van broeikasgas wat afgenomen van 12,9 ton in 2010 naar 11,3 in 2017. Maar Nederland doet het daarmee behoorlijk slecht in EU-verband, een 24e plaats. De klimaatdoelen waaraan Nederland zich heeft verplicht, worden op deze manier niet bereikt. In de Urgenda-rechtszaak tegen de Nederlandse staat bepaalde de rechter in 2015 dat de uitstoot van broeikasgas 25 procent lager dient te zijn in 2020, ten opzichte van 1990. In 2017 komt Nederland niet verder dan 13 procent.

energieverbruik

Nederland kent verder een hoog energieverbruik. Het aandeel ­hernieuwbare, duurzame energie ­bedraagt slechts 6 procent. Ook daarmee scoort Nederland, met een 26e plaats in EU-verband, slecht. Die ­magere 6 procent zou, volgens de ­kabinetsdoelstelling, in 2020 al op 14 procent moeten uitkomen.

Ook met duurzame (biologische) landbouw, voedselverspilling en de uitstoot van stikstof bungelt Nederland onder aan de ranglijstjes. De onderschreven VN-doelstelling om in 2030 voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015 is nog lang niet in zicht. De hoeveelheid organisch afval, als ruwe indicatie voor verspilling, was in 2004 726 kilo per inwoner. In 2010 liep dat op naar 878 kilo, sindsdien is de persoonlijke ­afvalberg amper gekrompen.

De veestapeldichtheid in Nederland is het hoogst van de Europese Unie. In 2003 lag die op 3,15 grootvee-eenheden per hectare, en dat is opgelopen naar 3,74 in 2017. Heel voorzichtig wijzen de onderzoekers erop dat die hoge veestapeldichtheid ‘mogelijk niet positief uitpakt voor het welzijn van het vee en het mestoverschot’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’