maandag 23 april 2018 - Goesting
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Eike König: “Ik wil niet te veel uitleggen.”  HBVL

expo

Alley doet het licht uit

Na negen jaar stopt het designduo Daan Linsen en Debora Lauwers begin juni met zijn fysieke galerie in de Dorpsstraat in Hasselt. Een koninklijke naam in de designwereld krijgt de eer om het licht uit te doen: Eike König, Duits designer voor reclamecampagnes van Nike, maar net zo goed een veelbesproken kunstenaar.

Joey BOUGARD

Negen jaar lang fleurde Alley, het geesteskind van Daan Linsen en Debora Lauwers, het Hasseltse straatbeeld op. Beide bezielers haalden gerenommeerde designers en streetartkunstenaars naar hun galerie én de Hasseltse binnenstad. Lauwers en Linsen zullen expo’s blijven organiseren en op andere locaties streetart blijven promoten. Maar de fysieke galerie in de Hasseltse Dorpsstraat gaat na deze laatste expo definitief op slot en grendel.

Nike en Bauhaus

Alley strikte een grote naam om mee het licht te komen uitdoen in de Dorpsstraat: Eike König, een Duitse designer die met zijn Berlijns bureau Hort reclamebeelden leverde voor multinationals als Walt Disney en Nike maar net zo goed voor technogroep Booka Shade, of voor de Bauhaus Foundation in Dessau, het museum van de radicale Duitse kunstbeweging en -school in de jaren 20 van de vorige eeuw. “Die eerste namen betalen de huur”, grapt König. “Op dat vlak heb ik altijd geluk gehad. Een spreidstand? Door de jaren merk je dat het niet draait om het product dat je maakt, maar de gedachte die erachter schuilt.”

Over toepasselijk gesproken: Königs tentoonstelling kreeg de titel ‘This Is The End’ mee. “Het is triest dat Daan en Debora ermee stoppen, want ze hebben iets fantastisch gedaan met deze galerie. Ze brachten jarenlang cultuur naar de stadsstraten. Maar verandering is van alle tijden, en er gaan zoveel emoties mee gepaard. Angst, onzekerheid, en tegelijk opwinding vanwege van het onbekende. Dat zijn gevoelens die ik in mijn werken hier wil verkennen. In een ander werk kijk ik tegelijk kritisch en humoristisch naar de herinneringen die we in steen laten beitelen. Hoe willen we dat anderen ons herinneren als we heengaan, en strookt die zoektocht naar erkenning dan nog met de realiteit?”

Het einde van kapitalisme

König is naast hoofd van de gerenommeerde studio Hort ook docent, en kunstenaar. Zijn werken zijn meteen herkenbaar: herhalingen van slogans en statements, vetgedrukte letters met een enkel streepje kleur. In sommige kringen wordt het als ‘anti-esthetisch’ omschreven. Het opvallendste werk in Alley past helemaal in die sloganeske stijl: op twee panelen staat in koeien van letters de Engelse quote ‘Het is makkelijker om het einde van de wereld in te beelden dan het einde van kapitalisme’. “Iedereen kan zich een beeld vormen bij de ondergang van de aarde, maar kapitalisme heeft alles rondom ons zo doordrongen dat we geen wereld zonder kunnen voorstellen. Het is als een buitenaards organisme waar we geen weerwoord op kunnen verzinnen. Net dat maakt die gedachte zo angstaanjagend.”

Verwacht echter geen kant-en-klare antwoorden van Königs werk. Meer nog, het is bewust ambigu. “Ik wil niet te veel uitleggen: mijn werken werpen net bewust vragen op, zijn op zoveel mogelijke manieren te verklaren.”

Eike König, ‘This Is The End’, nog tot 2/6 in Alley, Dorpsstraat 38/1 Hasselt.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws