Het project Pallieder Begint van Ligo wint de Lierse cultuurprijs.© Marcel Schoeters

Ligo Lier wint Lierse Cultuurprijs, Frans Vermeire mag Lifetime Achievement Award mee naar huis nemen

Lier -

Donderdagavond werden de jaarlijkse cultuurprijzen uitgereikt op het stadhuis van Lier. Ligo Lier mocht zich de gelukkige winnaar noemen van de cultuurprijs met het project Pallieder Begint. De Lifetime Achievement Award ging naar Frans Vermeire van Cinema Varietes.

Hélène Baccaert

Voor het toekennen van de prijs doet de stad Lier een beroep op een jury en op het publiek. De eerste prijs wordt uitgereikt voor de gehele loopbaan van een inwoner of voormalig inwoner van stad Lier.

“Criteria hiervoor zijn onder meer langdurige betrokkenheid bij het culturele leven van onze stad, een duurzame bijdrage aan het culturele imago van de stad, een aantoonbaar engagement op het gebied van culturele, sociaal-culturele en of toeristische uitstraling van Lier-Koningshooikt”, legt schepen van cultuur Ivo Andries (Open VLD) uit.

Frans Vermeire

De Lifetime Achievement Award ging naar Frans Vermeire van Cinema Varietes. De prijs werd uitgereikt door voorzitter van het cultuurforum Paul Van Steenkiste. Al 80 jaar lang is de familie Vermeire een essentieel onderdeel van het Lierse culturele leven. De familiebioscoop begon in 1944 in Cinema Belgica en sinds 1960 is ook Cinema Varietes in hun bezit.

Frans Vermeire van Cinema Varietes en zijn zoon.© Marcel Schoeters

Een tweede prijs wordt toegekend aan een individuele prestatie, een organisatie van een erkende culturele vereniging of een samenwerkingsverband van meerdere erkende culturele verenigingen uit Lier en Koningshooikt.

Pallieder Begint

Er waren drie genomineerden in de categorie van de Cultuurprijs: Lou Geluyckens, Rik Ghesquire en Pallieder Begint. “Ligo Lier biedt op maat gemaakte ondersteuning aan laaggeletterde volwassenen, met een focus op functioneel leren”, vertelt Andries.

“Ze organiseerden een expressieworkshop waar deelnemers diverse vormen van expressie verkenden en samenwerkten aan een voorstelling. Deze interculturele mix van deelnemers resulteerde in een uniek project dat eigenheid en culturele achtergrond benadrukte en het welzijn en de integratie bevorderde. De nominatie erkent de toewijding van zowel cursisten als begeleiders en benadrukt het belang van culturele betrokkenheid en groei.”

Andries bedankte ook nog de vele vrijwilligers voor hun inzet. “We bekronen niet alleen een initiatief, maar geven ook erkenning aan de vele vrijwilligers in onze stad die actief bijdragen en hun ervaringen delen. Ze verdienen een pluim voor hun inzet, waar ze trots op mogen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners