Volgens AVROTROS staat de melding los van de uitsluiting van Joost Klein.
Foto: AFP

Nederland deed melding van onveilige sfeer tijdens Songfestival

Nederland had vrijdag bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival al een officiële melding gedaan over een onveilige sfeer achter de schermen. Dat heeft de Nederlandse omroep AVROTROS bevestigd. Volgens de omroep staat de melding los van de uitsluiting van Joost Klein.

Andere artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hadden zich al kritisch uitgelaten over de onveilige sfeer die op het evenement heerste. Ook AVROTROS heeft daar vrijdag al melding van gemaakt bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival. "Wij voelden ons onveilig in de delegatiebubbel", is het enige wat AVROTROS daarover kwijt wil aan NOS.

AVROTROS maakte de melding een dag voor de diskwalificatie van Joost Klein en een dag nadat Klein had opgetreden in de halve finale. Na die halve finale zou er een incident geweest zijn tussen Klein en een cameravrouw. Volgens AVROTROS had hun melding niks te maken met de uitsluiting van Klein.  

De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een sterke confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren.

Vrijdag raakte ook bekend dat er een intern onderzoek liep naar het incident waarbij de Nederlandse deelnemer Joost Klein was betrokken. De EBU besliste uiteindelijk om hem te diskwalificeren voor de finale. Intussen heeft de Zweedse politie het onderzoek overgenomen.

Meest gelezen