Foto: Getty Images

Opnieuw tegenvallende cijfers voor Apple: iPhone-verkoop daalt dit kwartaal met ruim 10 procent

Technologiegigant Apple ziet de inkomsten van de verkoop van zijn toestellen al voor het tweede kwartaal op rij achteruitgaan. Vooral de verkoopscijfers van de (normaal gezien) populaire iPhones vallen op: in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder brachten de telefoons dit jaar 10 procent minder op. Wat is er aan de hand?

Voor analisten komen de slechte cijfers niet geheel onverwacht. Het eerste kwartaal is traditioneel een minder goede periode voor Apple. Tijdens het laatste kwartaal van het voorgaande jaar worden er vaak meer toestellen verkocht, vooral door de feestdagen Kerstmis en Nieuwjaar.

Meer geld van diensten

Toch is de terugval dit jaar wel groter dan andere jaren. In de eerste 3 maanden van 2024 daalde de iPhone-verkoop met 10,5 procent. De verkoop van telefoons blijft erg belangrijk voor Apple. Zo goed als de helft van de omzet van het bedrijf komt uit die verkoop. Apple verkocht het laatste kwartaal ook bijna 17 procent minder iPad-tablets. Binnenkort komt het technologiebedrijf wel met een nieuwe iPad. Mogelijk kan die de terugvallende cijfers deels goedmaken.

Ook de omzetcijfers van andere toestellen, zogenoemde wearables zoals de Apple Watch, daalden met bijna 10 procent. Over de verkoopscijfers van de nieuwe slimme bril Apple Vision Pro werd nog niet veel gelost. Wel geweten is dat de bril, die ruim 3.000 euro kost, nog geen grote verkoophit is.

Het enige product waarvan de omzetcijfers niet daalden dit eerste kwartaal, was de MacBook. Volgens CEO Tim Cook is die winst te danken aan de release van de nieuwe MacBook Air in maart.

De totale kwartaalomzet van Apple

Apple beëindigde het eerste kwartaal met een omzet van meer dan 84,5 miljard euro, wat een afname van 4,3 procent betekent vergeleken met dezelfde periode in 2023. De winst daalde met 2,2 procent tot 22 miljard euro.

De dalende inkomsten van de Apple-producten worden deels goedgemaakt door de positieve cijfers van de diensten die het bedrijf levert. Dat past binnen de strategie van Apple.

Het bedrijf probeert al jaren zijn winstmodel te verschuiven van hardware naar abonnementen, zoals streamingdiensten en iCloud-abonnementen. Op dit moment ligt die bron van inkomsten wel nog een stuk lager dan de verkoop van Apple-producten, op ongeveer een derde van de totale omzet.

Schuld van EU en China

De dalende verkoop van iPhones in China is, net als vorig kwartaal, een tendens die zich blijft doorzetten. Toen haalde Apple nog een omzet van bijna 20 miljard euro in China, nu is dat teruggelopen tot iets meer dan 15 miljard euro. Die terugval doet bij veel investeerders koud zweet uitbreken. 

CEO Tim Cook zegt dat er nog heel wat werk verricht moet worden, maar hij is wel hoopvol. "Op de lange termijn heb ik geweldige verwachtingen van China." Cook benadrukt dat de nieuwe Apple-store goed ontvangen werd in Shanghai en dat de iPhone 15 en iPhone 15 Pro Max de best verkochte smartphones zijn in stedelijke gebieden in China.

Het bedrijf heeft de prijzen van zijn telefoons in China al verlaagd en investeert in marketing, maar het zal nog moeten blijken of die strategie succes heeft.

En dan werpt zich nog een ander probleem op: nieuwe Europese wetgeving verplicht Apple om ook andere appwinkels toe te laten op de iPhone en de iPad. Het bedrijf moet ook toestaan dat appgebruikers betalingen via andere platformen doen dan de Apple App Store. Tot nog toe kon je alleen apps kopen en downloaden in de Store, en ging er per euro die besteed werd 33 cent naar Apple. 

Dat betekent dat Apple de omzet uit appverkopen in Europa de komende tijd waarschijnlijk ook ziet dalen. Dat kan een rem zetten op de omzetgroei in de dienstencategorie.

Wat met AI?

Ook de klant die op de Artificiële Intelligentie-trein wil springen, blijft bij Apple een beetje op zijn honger zitten. Veel heeft het bedrijf nog niet gelost over zijn plannen met AI. Dat terwijl andere grote spelers op de markt wel uitpakken met toestellen met verschillende slimme snufjes. 

Cook blijft wel "erg optimistisch" over de plaats van Apple in een wereld met AI. De technologiegigant wil vooral inzetten op de naadloze integratie van hardware, software en diensten, zo klinkt het. Apple bekijkt wel een mogelijke samenwerking met Google en OpenAI.

Meest gelezen