© Kristof Van Accom

Gedetineerden Merksplas weigeren terug te keren naar hun cel

In de gevangenis van Merksplas hebben 28 gedetineerden vrijdagavond geweigerd om terug te keren naar hun cel na de avondwandeling. Twaalf personen zijn naar omliggende gevangenissen overgeplaatst. Er is sprake van vernielingen. De lokale politie spreekt over één venster dat sneuvelde.

bap, mph, bvde, Belga

"Gisterenavond weigerden 28 gedetineerden terug binnen te komen na de avondwandeling", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van de dienst gevangeniswezen van de FOD Justitie. "Het personeel, met steun van de federale en lokale politie, heeft zeer adequaat gehandeld en omstreeks 1.30 uur was de situatie volledig onder controle gekomen. Twaalf gedetineerden zijn overgebracht naar drie naburige gevangenissen. Er vielen geen gewonden."

Wat de aanleiding is, is vooralsnog niet duidelijk. "Alle 28 gedetineerden dienen een tuchtprocedure te ondergaan. In de loop van het weekend zal de directie hen verhoren", aldus de woordvoerder nog.

Er is sprake van vernielingen. De lokale politiezone Noorderkempen spreekt alvast van één gesneuveld venster.

Begin mei 2016 woedde er al eens eerder zware onrust uit in de gevangenis. Toen vond er een “zeer ernstige” opstand plaats waarbij in totaal 170 gevangenen weigerden terug te keren naar hun cel na de avondwandeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER