Braziliaanse voetballegende Marta neemt afscheid als international, maar houdt poort naar Olympische Spelen open

© REUTERS

Voetballegende Marta Vieira da Silva, kortweg Marta, stopt dit jaar bij de Braziliaanse nationale ploeg. Dat heeft ze donderdag aangekondigd bij de Braziliaanse tv-zender CNN Esportes.

Marnix Taes
Bron: BELGA

De 38-jarige Marta wordt beschouwd als een van de beste voetbalsters aller tijden. Vier keer won ze met haar land de Copa America. De WK-finale van 2007 verloor ze. Op clubniveau pakte ze met het Zweedse Umea in 2004 de eindwinst in de Champions League. Met Santos schreef ze in 2009 de Copa Libertadores bij op haar erelijst.

De Braziliaanse werd zesmaal verkozen tot Wereldvoetbalster van het Jaar en scoorde 116 goals in 175 interlands voor de Seleçao. Nu kondigde ze dus haar afscheid aan bij de nationale ploeg. “Er is een moment waarop we moeten aanvaarden dat de tijd is gekomen om te stoppen. Ik blijf hier heel rustig bij, want ik zie met groot optimisme de ontwikkeling van enkele jonge speelsters.”

In 2004 en 2008 speelde ze de olympische finale, maar beide keren moest ze tevreden zijn met zilver. Of ze er in Parijs bij zal zijn, is nog niet bekend. “Als ik ga, zal ik van elk moment genieten. Het is alleszins zeker mijn laatste jaar bij de nationale ploeg. Dat staat vast”, gaf Marta nog mee.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen