© RR

Deze projecten krijgen in 2018 financiële steun van de Burgerbegroting

Bewoners van het district Antwerpen mogen zelf 1,1 miljoen euro, of een tiende van de volledige begroting verdelen zoals ze wensen. Dat is al vier jaar het concept van de burgerbegroting. Iedereen mocht in het voorjaar zijn projecten voorstellen, waarna en stemming bepaalde welke in vervulling zouden gaan. Gisteren werden de gelukkigen op het burgerbegrotingsfestival bekendgemaakt.

Elien Van Wynsberghe, Andreas Rotty

Van de 152 ingediende projecten over twaalf thema’s worden er tachtig in 2018 uitgevoerd met elk een toegewezen budget. . Uw krant licht per thema één project toe. Zo weet u meteen op hoeveel financiële steun het uitgelichte project mag rekenen.

1. Cinaps - Langer thuis wonen: 36.530 euro

© RR

Thuiszorg Vleminckveld helpt (ex)-thuislozen om duurzaam zelfstandig te kunnen wonen. Eerder al startte de organisatie met geld van de burgerbegroting Cinaps (Coach in nabijheid van persoon en samenleving) op. Nu wil ze het project verder uitrollen.

Thuisloosheid kent vele gezichten, zo stelt Thuiszorg Vleminckveld. De groep van mensen die door omstandigheden op straat komt te staan, is groter dan we denken. Deze mensen trekken dan van de ene kennis of huurwoning naar de andere en zijn zo ‘onzichtbaar’ voor het systeem. Zichtbaar worden ze pas wanneer ze in een opvang terechtkomen, maar ook dat is tijdelijk. Opnieuw zelfstandig wonen, is de grote uitdaging.

“We zijn gaan kijken hoe wij als kleine speler een meerwaarde kunnen bieden in de trajecten die deze mensen doorlopen, te vertrekken vanuit onze expertise in de gezinszorg”, zegt projectcoördinator Leen Stynen. “Dankzij middelen van de vorige burgerbegroting konden we samenzitten met verschillende organisaties. Zo hebben we heel wat partner­schappen uitgebouwd. We worden nu door hen gecontacteerd met de vraag ondersteuning op maat te bieden. Onze coaches helpen bij papierwerk, maar ook bij het runnen van een huishouden. Met dit geld kunnen we dit project verder ontvouwen. Want ondertussen hebben we al een groot aantal trajecten lopen.”

2. Aantrekkelijke pleinen Dageraadplaats: 11.000

© RR

Kinderen die voetballen op de Dageraadplaats op Zurgenborg, lopen zonder kijken achter hun bal het verkeer in. Jacques Denys wil met zeilen de ballen tegenhouden

Buurtbewoner Jacques Denys (67) komt geregeld op de Dageraadplaats, hij houdt van het plein en de omgeving, maar zag toch een werkpunt in de veiligheid voor spelende kinderen. “Hoewel de Dageraadplaats een gezellig pleintje is, lopen de kleinere kinderen levensgevaarlijke risico’s wanneer ze achter hun bal hollen aan de kant van de Draakstraat. Nu lopen de kinderen blindelings de straat op zonder rekening te houden met trams, fietsen en wagens. Daarbij struikelen ze vaak over de hoge borduur. Geen enkele hindernis remt hen af”, vertelt Jacques.

Hij bedacht een plan om de ballen tegen te houden. “Ik heb advies ingewonnen bij de ouders in de buurt van het plein”, gaat hij verder. “Zo kwam ik op het idee om een soort verplaatsbare barricade op te stellen in gaaszeil over de lengte van het voetbalpleintje, met een hoogte van ongeveer 90 centimeter.”

Volgens Jacques zouden de drie zeilen 90% van alle ballen tegenhouden. “De afsluiting zorgt ervoor dat ouders hun kinderen op het plein kunnen laten spelen en ze zelf mekaar beter kunnen leren kennen.” Hij wil scholen en kunstverenigingen betrekken om de zeilen te ontwerpen.

3. Ondersteuning jeugdwerk Betonne Jeugd: 15.250 euro

© RR

“We krijgen meer en meer jongeren over de vloer die dakloos zijn.” Die jongeren wil de organisatie Betonne Jeugd begeleiden.

“Tijdens een activiteit die we in de winter organiseerden, bleek dat acht van de vijftien jongeren die deelnamen dakloos waren”, zegt Kristof Daems van Betonne Jeugd, een organisatie die zich al jaar en dag inzet voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

“Jongeren die geen thuis hebben: dat wordt meer en meer een probleem. In daklozencentra komen ze dan in contact met volwassen daklozen en eigenlijk voelen ze zich daar niet op hun plaats. We willen dat probleem aanpakken.”

Met het geld van de burgerbegroting zal de organisatie een jaar lang deze jongeren twee keer per week ontvangen. “Een eerste keer m plezier te maken, om zich terug jong te kunnen voelen en om hun hart te luchten. De tweede keer om aan tafel te zitten en te praten over hun dakloosheid en aanverwante problematieken. We willen ook langsgaan bij de betrokken instanties en met hen in gesprek gaan. Bedoeling is om alle informatie te bundelen en te presenteren op een groot slotevenement eind 2018 en te kijken wat we aan dit probleem kunnen doen.”

Meter van het project wordt Slongs Dievanongs. “Dit project is het enige dat we indienden voor de burgerbegroting van dit jaar, omdat het sterk en nodig is”, zo zegt Daems nog.

4. Groen in de straten - Grote Gevelgroenactie: 23.000 euro

© RR

Natuurpunt Antwerpen Stad wil de stad groen kleuren en biedt met haar project Wilder is beter bewoners de kans om inheems groen te bestellen

Hiermee bouwt Natuurpunt verder op het grote succes van haar geveltuinactie in 2016. De organisatie zal dit maal driehonderd bloempotten met inheemse planten en startpakketten voor honderd geveltuinen ter beschikking stellen. “We willen de stad vergroenen met inheems groen”, legt vrijwilligster Rit Van Damme van Natuurpunt uit. “Met het geld van de burgerbegroting zullen we bloembakken, potgrond en planten kopen. Daarnaast zullen we in het najaar van 2018 ook een campagne starten om bewoners te motiveren hun gevel te vergroenen. We merkten tijdens het burgerbegrotingfestival dat heel wat bewoners achter dit project staan.”

Geïnteresseerden kunnen zich eind 2018 aanbieden bij Natuurpunt. “We vragen hen vervolgens om een waarborg te betalen. Want het gaat om grote bestellingen die we moeten plaatsen. Vervolgens komen we controleren of de planten wel degelijk aan de voorkant van de woning werden aangeplant. Is dit het geval, dan storten we de waarborg terug.”

“We zijn alvast erg blij dat we in onze missie van het vergroenen van de stad worden gesteund door het district en dat we met dit project de drempel kunnen verlagen voor bewoners om daaraan mee te werken”, zegt Van Damme nog.

5. Interculturele projecten De Wijk Bakt: 7.400 euro

© RR

Samenlevingsopbouw Antwerpen wil buurtbewoners samenbrengen rond voeding en gaat een bakoven bouwen op het Willy Vandersteenplein. Samen eten en samen tafelen is een belangrijk ritueel: om bij te praten, ideeën uit te wisselen, dagelijkse beslommeringen te delen en oplossingen te zoeken.

“Daarom willen we volgend jaar samen met bewoners een oven metsen”, zegt Walter Busschots van Samenlevingsopbouw. “Dat doen we vanuit het project Food Connect: door activiteiten rond voeding te organiseren willen we mensen samenbrengen. Want hoe verschillend mensen ook zijn: als ze samen kunnen koken, gerechten kunnen uitwisselen en samen kunnen eten, brengt dat hen dichter bij elkaar in een niet-problematische context.”

Daarnaast zullen er ook workshops georganiseerd worden rond bakken. “We willen de oven aanbieden aan mensen en hen op deze momenten ook meer bijbrengen rond gezondheid en gezonde voeding.”

Bedoeling is dat alle activiteiten rond deze nieuwe bakoven erg laagdrempelig worden georganiseerd. “Gratis waar kan, en anders tegen een bedrag van pakweg 1 euro, zodat we de kosten van de ingrediënten kunnen drukken. Want we richten ons op mensen in een kwetsbare situatie en willen de bewoners die het niet breed hebben zeker de kans bieden om ook deel te nemen.”

6. Ondersteuning vrijwilligers Sport Your Dream: 27.500 euro

Jongeren die zelf sportles geven aan andere jongeren. Sport Your Dream maakt het mogelijk en zorgt voor voldoende begeleiding.

Het project Sport Your Dream kreeg een omvangrijk budget toegekend, het gaat dan ook om een uitgebreide opdracht. Het wil tientallen jongeren opleiden om zelf sportlessen te geven aan andere jeugd. “We vertrekken vanuit het talent van de jongere zelf”, vertelt Jacobien Nagel (36) beleidsmedewerker Kras. “Als ze een bepaalde sport goed kunnen en daarin les willen geven hebben ze daarvoor bij ons de kans. Ze doorlopen eerst de city coach-opleiding, om daarna zelf vrijwillig in hun wijk activiteiten op te zetten.”

Het gaat daarbij om voetbal en basketbal, maar bijvoorbeeld ook skaten of rolschaatsen. Het project ging vorig jaar van start, maar dit jaar zal het uitbreiden. Daarvoor wordt een bestaand kader gevormd waarbinnen de activiteit kan plaatsvinden. “Ons budget gaat voor een groot stuk naar een professionele coach die overal een oogje in het zeil houdt”, gaat Jacobien verder. “Bij elke sportles is ofwel die coach aanwezig, ofwel een jongerenbegeleider. De jonge lesgevers zelf krijgen een vrijwilligersvergoeding en als er nood is aan materiaal of een sportzaal kunnen we daar ons budget ook eventueel voor aanspreken.”

7. Gemeenschapstuinen Beginnende en gevorderde samentuiners leren van elkaar: 4.000 euro

© RR

Samentuiners doen wat de naam zegt: ze verbouwen samen een tuin, daar komt heel wat organisatie bij kijken. Enkele infoavonden moeten soelaas brengen.

"We hebben vorig jaar een reeks nieuwe 'samentuinen' opgericht", vertelt Eef Flo (42) van Antwerpen aan't woord. "We kregen van de samentuiners de vraag of het geen goed idee zou zijn om verschillende projecten in contact te brengen met elkaar. Zeker de recenter opgestartte samentuinen kunnen de raad van oudere initiatieven goed gebruiken."

Daarbij gaat het niet zozeer over de juiste kweekmethode van groenten, maar eerder om de organisatie binnen elke tuin. "Zoals elke vereniging is het nodig dynamisch te zijn, er gaan tuiniers weg en er komen er bij. Hoe hou je het draaiende? Hoe verdeel je de taken? En op welke manier blijft het enthousiasme erin? Hoe kan je mensen aantrekken om mee te doen? Communicatie speelt daarin een belangrijke rol, zowel intern als extern."

“Het budget zal vooral gaan naar het personeel dat de gespreksavonden in voegen brengt, de voorbereiding en de mobilisatie. In het voorjaar zullen we eraan beginnen, wanneer de tuintjes terug in gebruik genomen worden.”

8. Huiswerkbegeleiding - Een (h)eerlijke kindertijd 26.668 euro

Het is de plicht van onderwijs om gelijke onderwijskansen te bieden”, zegt directeur Steven Bastiaensen van Basisschool De Spits. Huiswerk speelt daarin een belangrijke rol.

“We zijn gaan kijken naar wat huiswerk teweegbrengt op het vlak van gelijke onderwijskansen. En blijkt dat huiswerk de ongelijkheid in stand houdt.” Om die reden slaat de basisschool de handen in elkaar met vzw De Schoolbrug. “Want er zijn kinderen die thuis goed begeleid en geholpen worden bij het maken van huiswerk, en anderen die er alleen voorstaan en wegzakken. Dat willen we tegengaan door samen met ouders, leerkrachten en leerlingen na te denken over huiswerk. Al die informatie willen we dan naast elkaar leggen om vervolgens te kijken welke alternatieven we kunnen aanbieden.”

Dat kan alle kanten uitgaan, zo zegt Bastiaensen. “Maar zeker is dat we moeten inzetten op de talenten van kinderen en dat we verder moeten kijken dan het ‘klassieke huiswerk’. Want ook pakweg beweging en muzikale vorming zijn belangrijk in de ontwikkeling, naast wiskunde en taal.”

Op dit ogenblik wordt er onder meer gedacht aan het organiseren van workshops. “Tijdens of na de schooluren, daar zijn we nog niet helemaal uit.” Met dit piloot­project willen de bassischool en De Schoolbrug kennis opdoen die ze nadien ook aan andere scholen ter beschikking zullen stellen.

9. Ontmoeting in de buurt Kielse kijk(er): 3.000 euro

Met een camera en een vragenlijst wil Annelies Seyssens de spanningen op het Kiel verhelpen.

Annelies Seyssens van Kras Jeugdwerk heeft haar werkgebied in het Kiel. Ze begeleidt er activiteiten voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. Maar ze hoorde er een erg opvallende vraag. “Er zijn wel wat spanningen tussen de verschillende groepen op het Kiel, zowel door culturele als leeftijdsverschillen. Enkele van de jongeren voelden aan dat dit was omdat ze de andere groep helemaal niet kennen. Een van hen vroeg me dan: ‘Mogen we hen leren kennen?’ Daarop reageerde ik natuurlijk positief.”

Met het project Kielse kijk(er) wil Annelies zo veel mogelijk bewoners of passanten bevragen over hun indruk en aanvoelen van de buurt. “We willen te weten komen wat ze mooi vinden en wat beter kan. Of bijvoorbeeld ook gewoon waarom ze winkelen in de Abdijstraat. We gaan met een vragenlijst langs iedereen, van de straat tot het rusthuis. Het moet cultuur- en generatie-overschrijdend project worden. We filmen de interviews en organiseren achteraf een toonmoment.”

Met het toegekende geld wil Annelies een camera en de nodige software aanschaffen. Het filmen zelf wil ze graag in samenwerking met een hoge- of middelbare school doen.

10. District Antwerpen Voetgangervriendelijkst - Betere voetpaden: 10.000 euro

Er is werk aan de voetpaden van Antwerpen-Zuid. Mensen die maar weinig mobiel zijn of mensen met een handicap komen er vaak ten val. Met het budget dat dit project krijgt, moeten de voetpaden obstakelvrij worden gemaakt.

Binnen dit thema zal ook de Sint-Andriesplaats worden aangepakt en moet een zebrapad van de Sint-Andriesplaats naar de Prekersstraat de oversteek veiliger maken.

11. Vorming en opleiding jeugd - Workshops kinderen en jeugd in armoede: 3.500 euro

© Centrum Kauwenberg

"Kinderen die in armoede leven moeten ook toegang hebben tot muziek of theater", vanuit dat opzicht organiseert Centrum Kauwenberg workshops

"Kinderen in armoede hebben vaak een kleine leefwereld, wij willen die verruimen", vertelt Nicky Freysen (46), verantwoordelijke van de kinderwerking bij Centrum Kauwenberg. "We organiseren daarom elke woensdagnamiddag activiteiten voor hen. We gaan bijvoorbeeld eens zwemmen of we koken een potje."

"We willen zo veel mogelijk inbreng van de kinderen zelf. Daarom hebben we maandelijks een brainstormmoment om het programma te bepalen. Of we horen op de activiteiten zelf wat ze willen doen." Met het extra budget zal wat meer mogelijk zijn dan anders. "We willen een heel gevarieerd programma bieden. Bepaalde jeugdorganisaties zijn vooral op kinderen uit de rijke of middenklasse gericht. Maar kinderen in armoede moeten ook toegang hebben tot muziek, multimedia of theater. Vandaar onze workshops.”

12. Fietsvriendelijke straten - Samen voor een betere fietscultuur: 15.000 euro

© Victoriano Moreno

Het project ‘Samen voor een betere fietscultuur’ wil de verfietsing van de stad faciliteren, zodat die een versnelling hoger kan schakelen.

Daarvoor zullen al zeker de bestaande fietslabo’s verder uitgewerkt worden. Het gaat om een samenkomst van ambtenaren, ondernemers en deskundigen die met verantwoordelijkheid of expertise op het vlak van fietsen in de stad. Daaruit zouden ideeën moeten voortvloeien die de bewoners aanzetten op de tweewieler te springen.