Direct naar artikelinhoud
Nieuwseredivisie

Ajax zet Heerenveen met speels gemak opzij en blijft in spoor PSV

Met speels gemak bleef Ajax zaterdagavond in het spoor van koploper PSV door Heerenveen met 4-0 op te rollen. Zo blijft het gat tussen de regerend kampioen en zijn voornaamste uitdager vijf punten. Wedstrijd voor wedstrijd is het motto van Dusan Tadic, ook in het Abe Lenstra Stadion een van de aanjagers van Ajax. ‘Volgende week Feyenoord? Daar denken we nu nog niet aan.’

Ajax-speler Kasper Dolberg in gevecht met Kik Pierie.Beeld ANP Pro Shots

In een cruciaal drieluik treft Ajax dinsdag eerst Benfica in de Champions League, zondag volgt de klassieker tegen Feyenoord. ‘We jagen op PSV, maar de les van onze eerdere misstappen is dat we van wedstrijd naar wedstrijd moeten toeleven’, zegt Tadic. Het vergde volgens de Servische aanvaller een mentale omslag bij de selectie.

‘Je kunt nooit op 70, 80 procent aan een wedstrijd beginnen. Ajax behoort elke wedstrijd te winnen, dat past bij onze status. Nu Benfica en pas na die wedstrijd wordt het vizier gericht op Feyenoord.’

Met die instelling overrompelde Ajax ook Heerenveen. Al na drie minuten verraste Schöne Heerenveen-keeper Hahn met zijn befaamde dwarrelbal: 0-1. Ziyech had aan het duel met AZ een spierblessure overgehouden en sloeg de interlands met Marokko over. De spelmaker van Ajax bleek bijtijds fit voor het duel met Heerenveen en haalde meteen zijn gram bij de supporters van zijn voormalige club. Het valt voor supporters niet mee om van Ziyech te houden, ook in de Arena moest de Marokkaanse baltovenaar de scepsis overwinnen.

Maar kijk toch naar zijn magische linkervoet, naar alweer een vleugje genialiteit in de slotfase van de eerste helft. Juist in de fase dat Heerenveen zich enigszins had opgericht, gooide Ziyech met een verwoestend schot de wedstrijd in het slot: 0-2. Hij gebaarde naar de harde kern van de Heerenveen-fans dat zwijgen gepast was.

Tadic toonde zijn virtuoze techniek voor rust met een heerlijk passje op Van de Beek, als een trekstoot in het biljarten. In de tweede helft moest Tadic lang wachten, nadat arbiter Van Boekel zijn besluit om een Ajax een strafschop toe te kennen had getoetst bij de videoreferee. Vorige week had Tadic voor Servië een penalty gemist in het Nations Leagueduel met Roemenië. Zaterdagvond schoot hij onberispelijk raak vanaf elf meter: 0-3.

Toen Dolberg vervolgens de 0-4 aantekende op aangeven van Kristensen haalde Ten Hag de doelpuntenmaker en Ziyech naar de kant. Wederom was de kloof in niveau dit seizoen in de eredivisie pijnlijk zichtbaar. Benfica of Heerenveen, het zal voor Ajax een wereld van verschil zijn.