Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Toenmalige partner (78) van Annie De Poortere ‘legt gedeeltelijke bekentenissen af’ na arrestatie, dertig jaar na haar verdwijning

De Kerkstraat in Sint-Martens-Latem, waar afgelopen weekend tijdens verbouwingswerken stoffelijke resten werden aangetroffen.Beeld BELGA

De partner van Annie De Poortere, de vrouw die in 1994 spoorloos verdween, is opgepakt op verdenking van moord. Hij heeft nog geen bekentenissen afgelegd maar heeft wel erkend dat hij het lichaam begraven heeft. Het parket Oost-Vlaanderen geeft geen commentaar over de verklaringen van de verdachte.

Dit weekend werden in Sint-Martens-Latem de stoffelijke resten van een lichaam gevonden tijdens verbouwingswerken. Dat gebeurde vlak naast de woning waar Annie De Poortere vroeger met haar echtgenoot woonde. Zij verdween in 1994, op 48-jarige leeftijd. Volgens het parket zijn er “aanwijzingen” dat het om haar zou gaan. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen of het effectief om Annie De Poortere gaat.

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd om het overlijden te onderzoeken en de nabestaanden en familie van de vrouw werden ingelicht. “Dit onderzoek heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van een 78-jarige man, de toenmalige partner van het slachtoffer. Na grondig verhoor door de politiediensten werd door de onderzoeksrechter beslist om de man voor te leiden en vervolgens ook aan te houden onder elektronisch toezicht voor feiten die voorlopig gekwalificeerd worden als moord”, meldt het parket.

Volgens de Gazet van Antwerpen zou de man tijdens de ondervragingen gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd. “Ik heb mijn vrouw daar op die plek in de tuin begraven”, zou hij gezegd hebben. Het is echter nog niet duidelijk hoe ze gestorven is. Hij zou niet bekend hebben dat hij haar om het leven heeft gebracht. Het parket wil de bekentenis niet bevestigen.

De man verschijnt binnen de vijf dagen voor de Gentse raadkamer, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. “In het belang van de waarheidsvinding wordt niet verder inhoudelijk ingegaan op het dossier”, zegt het parket. De resultaten van de autopsie op de overblijfselen en het DNA-onderzoek zijn nog niet bekend.

‘Eindelijk schot in de zaak’

De verdachte had altijd verklaard dat hij vlak voor de verdwijning had gebeld naar een psychiatrisch ziekenhuis om haar te laten opnemen. De Poortere zou al een tijd depressief geweest zijn en die dag een terugval gehad hebben. Er kwamen tips binnen dat de vrouw in het Spaanse Calpe een nieuw leven zou begonnen zijn, maar die piste werd nooit bevestigd.

Karina De Poortere, de zus van het slachtoffer, reageert in de Gazet van Antwerpen verbaasd op het nieuws van zijn arrestatie. “Ik ben blij, omdat er eindelijk schot in de zaak komt en er eindelijk antwoorden zullen komen”, zegt ze aan de krant. “Waarom kon dit 30 jaar geleden nog niet? Nu wil ik weten wat zijn precieze aandeel is bij de verdwijning en de dood van mijn zus.”

Annie De Poortere verdween in 1994.Beeld RV