Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van vanochtend

Still uit 'Time for Sushi'.Beeld rv

In het nieuws

1. Links en rechts vinden elkaar in Antwerpen

Van PVDA tot Vlaams Belang: alle jongerenpartijen in Antwerpen gaan een jaar voor de verkiezingen in dialoog. Hun gesprekken moeten uitmonden in een aantal gemeenschappelijke standpunten. Een jeugdcharter voor Antwerpen. “Dit gaat over onze toekomst.”

2. 248 doden, ravage in hoofdstad: dit weten we over de aardbeving in Mexico

Bij een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter in het zuiden van Mexico zijn gisteravond minstens 248 doden gevallen, onder wie tientallen kinderen. Tientallen gebouwen stortten in, hier en daar brak brand uit. Zeker 3,8 miljoen huishoudens zitten zonder stroom. 

3. Nachtwinkeluitbater daagt stad Antwerpen voor de rechter: "Het stadsbestuur wil dat wij allemaal uitsterven"

De Iraanse nachtwinkeluitbater Murad Gholi heeft het Antwerpse stadsbestuur voor de rechter gedaagd, omdat hij de taks op 'imagoverlagende winkels' niet wil betalen. "Als Koen Kennis 42 mandaten mag hebben, waarom mag ik dan niet eerlijk zaken doen?"

4. Meerderheid verdedigt pensioenhervorming: "Als we dit niet doen, moeten we de pensioenbedragen verlagen"

De Kamercommissie Sociale Zaken zit op dit moment samen over de pensioenhervorming van de regering-Michel. De oppositie vraagt dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) duidelijkheid schept, na de verwarring die de afgelopen weken ontstaan is over het pensioen van 50-plussers.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.Beeld Photo News

5. "Rituele besnijdenis is aantasting fysieke integriteit": dit nieuwe advies valt slecht bij joden en moslims

Een rituele besnijdenis kan best uitgesteld worden tot het kind meerderjarig is. Het advies van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek krijgt kritiek van de joodse en moslimgemeenschap. "Je kunt er niet zomaar komaf mee maken."

Aan de koffieautomaat

1. Ode aan superieure onnozelheid

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de maatschappelijke meerwaarde van esthetisch verantwoorde onzin.

Aan de koffieautomaat
Beeld rv

2. Weg met 'jongens' en 'meisjes': de kinderkleding van Hema is voortaan genderneutraal

Hema schrapt als eerste Nederlandse winkelketen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar verdwijnen 'jongen' en 'meisje' van Hema's verpakkingen en kledinglabels.

3. Als Amazon beslist om zijn strategie uit te rollen in België is er geen ontkomen meer aan

E-commercereus Amazon wordt de ‘one stop shop’ voor medicijnen, boeken, speel­goed, voeding en alles wat je maar nodig denkt te hebben binnen nu en morgen­vroeg. Klassieke retailbedrijven over de hele wereld geven zich over aan de superioriteit van CEO Jeff Bezos en de zijnen. En de Belgen, die houden dapper stand. Of niet?

Aan de koffieautomaat
Beeld AFP