Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingAntwerp - Union

Union zoekt inspiratie bij Michael Jordan en Manchester City

Union-coach Alexander Blessin omhelst Cameron Puertas na de nederlaag tegen Club Brugge op de vorige speeldag.Beeld Photo News

Het tweeluik met Antwerp zal veel duidelijk maken. Mag Union na zondag verder dromen van de titel? ‘Het zijn de twee belangrijkste matchen van het seizoen’, zegt coach Alexander Blessin.

en

Antwerp is sinds de terugkeer naar eerste klasse niet de favoriete tegenstander van Union. De resultaten op de Bosuil: 1 overwinning, 3 gelijke spelen en 1 nederlaag, of 6 op 15. In het Dudenpark: 1 overwinning, 1 gelijkspel en 3 nederlagen, of 4 op 15. Het directe voetbal van The Great Old lijkt de Brusselaars niet te liggen. Maar Union heeft geen keuze: wil het in de titelrace blijven, dan moet het eindelijk punten pakken. Niet evident gezien de vormcrisis. Union telt 0 op 12 in de play-offs, telt 8 tegendoelpunten en heeft zelf 4 keer gescoord.

Gisteren, in Lier, gaf Alexander Blessin zijn persconferentie. “Weet je wat ik heb gedaan deze week? Ik heb de jongens twee video’s laten zien. De eerste over Manchester City. Er loopt een serie op Netflix over vorig jaar, toen het de treble pakte. City verloor ook een paar wedstrijden op rij. De reactie die het op dat moment toonde, is interessant voor ons. Elke ploeg kent op een bepaald moment problemen. Wij zijn daar geen uitzondering op. Al gebeurt het op een slecht moment.”

Het tweede fragment dat Blessin aan zijn groep toonde, was er een van Michael Jordan. De coach is fan van de Amerikaanse basketballegende die in totaal zes NBA-titels op zijn palmares heeft staan. Het was na zijn aanstelling een van de eerste dingen die hij tegen zijn spelers zei: “Ik ben fan van Jordan.”

In het filmpje zegt Jordan: “Ik miste meer dan negenduizend shots in mijn carrière. Ik verloor bijna driehonderd wedstrijden. Zesentwintig keer kreeg ik het vertrouwen, maar miste ik het winnende shot. Keer op keer op keer heb ik gefaald in mijn leven. En daarom ben ik geslaagd.”

Blessin vulde aan. “Hij nam altijd zijn verantwoordelijkheid. Het is ook het bewijs dat in sport iedereen hoogtes en laagtes kent. Het gaat er dan om hoe je terugvecht. Dit zijn leermomenten voor ons. Ik kreeg zondag de vraag of ik nu de psycholoog van de groep was. (lachje) Misschien een amateurpsycholoog. Als de spelers in de modder zitten, moet je ze er proberen uit te trekken. Of de wedstrijden tegen Antwerp bepalend zijn voor ons? Het zijn de twee belangrijkste matchen van het seizoen.”

Mark van Bommel, coach van Antwerp.Beeld Photo News

Blessin grijnsde als hij werd aangesproken op de reactie van Christian Burgess na de nederlaag tegen Club Brugge. Een snauw, een cynische blik, een paar ‘fuckings’ in zijn antwoorden. De Union-coach zalfde. “Hoe zou je zelf zijn? Je verliest, je bent gefrustreerd. Ik kan zijn reactie begrijpen. Maar hij had het met iets meer stijl kunnen zeggen.

“Kijk, tegen Antwerp moeten we ons DNA terugvinden op het veld. De kleine details in ons voordeel laten uitdraaien. Het gevecht winnen, willen scoren, geen tegengoals pakken, hongerig zijn en onderling goed communiceren.”

Hinken op twee gedachten

Antwerp-coach Mark van Bommel trok dan weer een rookgordijn op voor Union. “Stel, ik gooi een en ander om, ik probeer iets met het oog op de bekerfinale. Als dat mislukt, ben ik wel een stukje wijzer in de voorbereiding op de finale, maar dan heb ik de play-offs weggegooid. Lukt het wel, dan heb ik in mijn kaarten laten zien.”

Vervolgens legde Van Bommel wat extra druk bij Union. “Slechts twee keer verloren in dertig competitiewedstrijden en dan ineens vier keer in de play-offs. De pers die erop springt. Als trainer is zoiets heel moeilijk te managen, denk ik. Dan mag je vooral niets omgooien, dan moet je doorgaan met hetgeen je bezig bent.”

Van Bommel trok het gordijn achter zich dicht met een rekensom. “Anderlecht en Cercle spelen twee keer gelijk, Brugge en Genk spelen twee keer gelijk, en wij winnen twee keer van Union. Dan staan wij met 35 en staat Anderlecht met 40, met nog vier speeldagen te gaan en drie wedstrijden op de Bosuil.”

Van deze spelletjes houdt Van Bommel wel.

Antwerp - Union, vanavond om 20.30 uur