Een impressie van hoe de nieuwe site er moet uitzien aan de Zwartzustersberg.© CAAAP

Werken starten pas in 2027, maar stad bevraagt inwoners Blokstraat en Zwartzustersberg nu al over heraanleg

Mechelen -

Wanneer de nieuwe woonzorgsite op de Zwartzustersvest klaar is, wil de stad Mechelen ook de vlakbij gelegen Blokstraat en Zwartzustersberg vernieuwen. Dat gebeurt ten vroegste in de lente van 2027, maar de stad start nu al een participatietraject om bij de bewoners te peilen naar hun wensen.

Stijn Van de Sande

Op de site op de Zwartzustersvest verijst de komende jaren een nieuwe woon- en zorgontwikkeling. Naast een nieuw zorgcomplex voor het wzc Hof van Egmont en residentiële woningen, komt er ook een publiek parkgedeelte en een ondergrondse parking waar de buurtbewoners van de Blokstraat en de Zwartzustersberg mee gebruik van zullen kunnen maken. Nadien wil de stad ook die twee straten heraanleggen.

“De bewoners hebben vandaag terecht al heel wat vragen over de impact op en de toekomst van hun straat”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Voor Mechelen). “Daar gaan we nu al mee aan de slag. Zo denken we, naast het plaatsen van een nieuwe riolering, ook aan het vergroenen van de straat. Dat moet zorgen voor meer verkoeling en minder wateroverlast. Zo kan er bijvoorbeeld een gezamenlijke regenwaterput komen.”

“We willen voldoende tijd nemen om met de bewoners te praten over hun noden en wensen”, zegt schepen van Participatie Rina Rabau Nkandu (Voor Mechelen). “Dat doen we in eerste instantie met heel gerichte interviews. Twee medewerkers gaan van deur tot deur om vragenlijsten af te nemen. Zo krijgt ieder gezinslid de kans om zijn mening te geven en wordt iedereen optimaal bij de bevraging betrokken.”

Start in 2027

De medewerkers van de stad trekken op 10, 19 en 23 april van deur tot deur om de bewoners te bevragen. Wie niet thuis is, kan de bevraging ook digitaal of via telefoon beantwoorden. Ook enkele klassen van het Sint-Romboutscollege, de Sint-Pieter-en-Pauluskerk en de handelaars worden bevraagd. Een buurtmoment op 16 mei moet leiden tot drie voorstellen. In juni 2025 moet een eerste definitief ontwerp klaar zijn en in maart 2027 kunnen de werken mogelijk starten.

De kosten voor de heraanleg worden geraamd op iets meer dan 1 miljoen euro, waarvan de stad ongeveer 400.000 euro op zich neemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners