Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Malafide voetbalmakelaars kunnen licentie straks wél verliezen

Politicus Denis Ducarme (MR) zal de licenties afleveren en eventueel intrekken.Beeld Photo News

Sinds 2011 ligt het wetsvoorstel klaar, nu moet het er dan toch van komen: de voetbalmakelaars zullen een licentie moeten hebben.

"Met als extra maatregel: de minister van Middenstand zal die afleveren én kunnen intrekken", zegt minister Denis Ducarme (MR). In 2011 diende hij als parlementair het wetsvoorstel in, nu is hij minister van Middenstand.

"Volgende week zal de MR mijn wetsvoorstel uit 2011, dat ik in 2014 nog eens zonder succes heb ingediend, bespreken in de commissie Economische Zaken", zegt Ducarme. Het is de bedoeling om nu wel tot een stemming in het parlement te komen. Voor het einde van de legislatuur, zelfs.

"Want er moet iets gebeuren. Het voetbal is de Far West, waar iedereen zijn zin doet zonder dat er op wettelijke basis kan worden opgetreden. Met de licentie voor makelaars hebben we tenminste controle. Wie zich niet aan de regels houdt, verliest onmiddellijk zijn licentie. Dat is een serieuze controle op de manier van werken in het voetbal, en die ontbreekt nu."

Waarom de wetsvoorstellen in 2011 en 2014 niet eens bediscussieerd werden, daar heeft Ducarme het raden naar. "Ik heb die voorstellen geschreven omdat ik vanuit de sport duidelijke signalen kreeg dat er een probleem was. Maar ik heb niet het gevoel dat vanuit het voetbal tegenwerking is gekomen. Al zul je overal wel conservatieven hebben."