TikTok-account ScreenshotHQ lanceerde de vraag: "Ben je als vrouw liever alleen in een bos met een man of een beer?"
Foto's: Getty Images en TikTok

Man of beer? Hoe een hypothetische vraag al wekenlang tot discussie leidt tussen mannen en vrouwen op sociale media

"Wie loop je als vrouw alleen in een bos liever tegen het lijf: een man of een beer?" Die vraag veroorzaakt intussen al wekenlang opschudding op sociale media. Heel wat vrouwen antwoorden zonder verpinken dat ze liever oog in oog met een roofdier dan met een onbekende man komen te staan – wat dan weer kwaad bloed zet bij het mannelijk geslacht.

Het begon relatief onschuldig: TikTok-account ScreenshotHQ stelde een aantal weken geleden aan 8 vrouwen de vraag met wie ze het liefst in een bos opgezadeld zitten: een beer of een onbekende man. Slechts 1 vrouw koos voor menselijk gezelschap. Het filmpje is intussen meer dan 15 miljoen keer bekeken en onder de hashtag #manvsbear alleen al staan meer dan 7.000 nieuwe video’s, voornamelijk van mannen en vrouwen die met elkaar in discussie treden.

Zit 'm in de symboliek

Of vrouwen ooit naar een natuurdocumentaire hebben gekeken, vragen mannen zich af. Of ze écht denken dat ze het kunnen halen van een grizzlybeer van 200 kilogram? Weten ze niet dat er nu eenmaal veel meer kans is om een man dan een beer tegen te komen, en dat je dáárom statistisch gezien meer gevaar loopt om door een man aangevallen te worden? Beseffen ze niet dat er 4 miljard mannen op de wereld zijn, en dat daarvan slechts een handvol slechte bedoelingen heeft?

Dat is het punt niet, kaatsen vrouwen (en een resem mannen) de bal terug. "Het ergste wat een beer kan doen, is me vermoorden", klinkt het. "Niemand zal vragen of mijn rokje niet te kort was nadat ik door een beer werd aangevallen. Niemand zal zeggen dat ik er stiekem van heb genoten. Niemand zal medeleven vragen voor de beloftevolle toekomst van de beer. Een beer haalt zijn gsm niet boven om een filmpje te maken voor zijn vrienden."

Haalt een beer uit, dan ga je simpelweg dood. Haalt een man iets in zijn hoofd, dan weet je niet wat je te wachten staat. 

Al gaat het volgens sommigen om meer dan symboliek alleen. "Vraag eens aan Junko Furata of zij liever een man of een beer was tegengekomen", zegt iemand op TikTok. Furata werd in 1988 in Japan ontvoerd en 44 dagen lang verkracht en gemarteld door 4 tienerjongens. Of: "Vraag eens aan Elizabeth Fritzl welk lot zij liever was ondergaan." Fritzl werd 24 jaar lang vastgehouden door haar vader in Oostenrijk. "Ik heb permanent schade aan mijn baarmoeder en blaas door het toedoen van een man. Geef mij maar de beer", deelt een vrouw haar verhaal.

Oftewel: haalt een beer uit, dan ga je simpelweg dood. Haalt een man iets in zijn hoofd, dan weet je niet wat je te wachten staat. Dat klinkt hard, beseffen velen. "Ik begrijp dat het voor mannen een afknapper is om op 1 hoop gegooid te worden met mensen die gruweldaden begaan, terwijl je een aardige vent bent die geen deel uitmaakt van het probleem. Dat moet teleurstellend zijn. Alleen: het besef dat je liever met een beer in het bos achterblijft, is dat ook", schrijft journalist Elizabeth Hunt Brockway in een opiniestuk.

Triggerende geschiedenis

Ciska Hoet, directeur bij RoSa vzw, het kenniscentrum voor gender en feminisme, begrijpt vanuit welk standpunt de vrouwen vertrekken. "Natuurlijk zouden we spijt hebben als we écht tegenover een beer staan. Uiteraard is de kans veel groter om een vriendelijke dan een slechte man tegen te komen in het bos."

"Maar de realiteit is nu eenmaal dat heel veel vrouwen negatieve ervaringen hebben met mannen in de publieke ruimte: vrijwel elke vrouw heeft al meegemaakt dat ze achterna wordt gezeten of zelfs achtervolgd, betast of erger. 'Let op je drankje tijdens het uitgaan, fiets niet alleen naar huis, houd je autosleutels stevig vast': het zijn allemaal tips die meisjes - helaas niet onterecht - van jongs af aan meekrijgen om zich tegen mannen te weren. Dat triggert iets en lokt dit soort reacties uit."

Ook Hoet snapt desalniettemin dat mannen gepikeerd reageren op de stelling en de antwoorden. "Het is een polariserende vraag. Je kan daar gechargeerd mee omgaan, of je kan het moment aangrijpen om een gesprek over het thema te voeren. Hoe komt het dat vrouwen daar zo over denken? En hoe kunnen mannen hun bondgenoten worden, in plaats van een potentiële bedreiging?"

Paranoia in mannelijkheid

Dat zegt ook Henk De Smaele, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen en stichtend lid van het Forum voor Gendergeschiedenis. "Ik begrijp beide kanten van het verhaal. Dit is een retorische vraag. Weinig vrouwen gaan in hun leven daadwerkelijk de confrontatie met een beer aan. Slechte ervaringen met mannen daarentegen zijn zeer echt. Een trend als deze kan daar meer bewustzijn rond creëren."

Zelf neemt De Smaele geen aanstoot aan de vele vrouwen die beweren liever met een beer op wandel te gaan, maar hij begrijpt dat het lastig is voor mannen om zo makkelijk met geweld geassocieerd te worden. "De bandbreedte voor mannelijkheid is vandaag niet heel breed. Gedragen ze zich 'te mannelijk', dan worden ze weggezet als macho. Te progressief gedrag wordt dan weer snel als 'te vrouwelijk' bestempeld. Er zit tegenwoordig een soort van paranoia in mannelijkheid."

Het heeft weinig zin om mannen en vrouwen op deze manier tegenover elkaar uit te spelen. Dat is alleen maar voer voor figuren als Andrew Tate

Henk De Smaele, hoogleraar en stichter van het Forum voor Gendergeschiedenis

Het is volgens de hoogleraar daarom niet bevorderlijk om te blijven vastzitten in de zogenoemde strijd der seksen. "Het heeft weinig zin om mannen en vrouwen op deze manier tegenover elkaar uit te spelen. Dat is alleen maar voer voor figuren als Andrew Tate (influencer en vrouwenhater, red.). Als je blijft herhalen dat mannen agressief zijn en zich vergrijpen aan vrouwen, zal een deel van hen zich ook daadwerkelijk zo manifesteren. Luister naar de wake-upcall, maar verlies de nuance niet uit het oog."

Meest gelezen