Wat weten we over Mohamed A., de ontsnapte Franse gedetineerde die gezocht wordt door honderden agenten?

De grote middelen zijn ingezet om de Franse gedetineerde Mohamed A. te helpen ontsnappen in Normandië. 2 cipiers moesten er het leven voor laten, 2 anderen zijn nog in levensgevaar. Wie is beroepscrimineel Mohamed A. - ook bekend als 'de vlieg' - die in "maffiastijl" uit het gevangenistransport kon ontsnappen?  

De Franse gevangene Mohamed A. zou deze voormiddag overgeplaatst worden van de rechtbank in Rouen naar de gevangenis in Évreux. Rond iets voor 11 uur loopt het mis: het gevangenenbusje wordt klemgereden ter hoogte van de péage (tolpoort) van Incarville, ten zuiden van Rouen.

Met zware wapens en in "maffiastijl" kunnen aanhangers Mohamed A. vrij krijgen uit het gevangenisbusje en gaan ze ervandoor in een vluchtauto. De ravage die ze achterlaten is schrijnend: 2 cipiers zijn om het leven gekomen, 2 andere cipiers zijn nog in levensgevaar en een 5e cipier raakte zwaargewond.  

Wat maakt Mohamed A. zo belangrijk dat er zo'n ongewoon gewelddadige aanval moet plaatsvinden om hem vrij te krijgen? Hij is alleszins geen onbekende bij de Franse politie. De 30-jarige man was eerder al betrokken bij meerdere vormen van georganiseerde misdaad.  

Op zijn strafblad staan heel wat 'kleinere' overtredingen, zo weet de Franse zender BFMTV. Ze spreken over rijden zonder rijbewijs, diefstal en discriminatie. Hij zou als minderjarige ook al misdaden gepleegd hebben.  

Van inbraak tot moord

Vorige week nog werd hij voor de correctionele rechtbank van Évreux veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor verschillende diefstallen en inbraken die in 2019 plaatsvonden in Eure. Daar zou hij diefstallen gepleegd hebben in supermarkten en verschillende bedrijven.  

Ook vandaag stond hij opnieuw in de rechtbank, deze keer werd hij gehoord voor zwaardere feiten: poging tot moord. Dat is niet de eerste keer dat Mohamed A. in verband wordt gebracht met ontvoering of moord. In Marseille wordt hij ook al verdacht van doodslag en ontvoering in een drugszaak uit 2022. 

Volgens persbureau Reuters is Mohamed A. een drugsdealer met banden met ‘The blacks’, een beruchte en gewelddadige bende uit Marseille.  

Van gevangenis naar gevangenis

Mohamed A. werd al vastgehouden in verschillende gevangenissen in Frankrijk. Zijn overplaatsing naar Évreux had te maken met de rechtszaken waar hij voor terechtstaat of verklaringen over moet afleggen. Het was ook die gevangenis waar het busje naar onderweg was.  

In die gevangenis hield Mohamed A. zich ook niet altijd koest, zo weet de Franse krant Le Parisien. Die beweert dat 'de vlieg' twee dagen voor zijn ontsnapping ook al geprobeerd had de tralies van zijn cel door te zagen. Hij werd daarom onder verstrengd toezicht geplaatst.  

De elite-eenheid van de Franse Gendarmerie, de GIGN, doet er op dit moment alles aan om de voortvluchtige Mohamed A. en zijn handlangers te pakken te krijgen. Ze doen dat in samenwerking met honderden politieagenten.  

Meest gelezen