© RR

Wijnranken Oud Conynsbergh herstellen zich na storm

De druivelaars van wijndomein Oud Conynsbergh lijken zich te herstellen na de storm van 19 juni. Al blijft het afwachten tot de oogst om het uiteindelijke gevolg van de stormschade vast te stellen.

Filip Spoelders

Op woensdag 19 juni werden onder meer Boechout en Vremde geteisterd door een plaatselijk onweer met veel wind en hagel. Dit zorgde voor stevig wat schade aan de druivelaars van wijndomein Oud Conynsbergh op de velden aan de molen, en in de Mussenhoevelaan. Afgebroken takken, gescheurde bladeren en beschadigde jonge druiventrosjes waren het resultaat.

© RR

Maar een goede maand later zien de wijnbouwers het positiever in. “Het weer is uiteraard goed en je ziet dat de natuur zich herstelt. De bladeren van de druivelaars herstellen en vernieuwen. Uiteraard zijn er nog beschadigde vruchten, maar gelukkig kwam de storm in het begin van het seizoen. De druiven waren nog klein. Als de druiven al vol aan de struiken hadden gehangen, was de ramp groter geweest. We verwachten nog wel een terugval in onze oogst, maar we moeten altijd afwachten tot het moment van de pluk zelf”, vertelt woordvoerster Caroline Vercauteren van wijndomein Oud Conynsbergh.

Goed nieuws

Opmerkelijk is het verschil in uitzicht tussen de druivelaars in de Mussenhoevelaan en de Eekstraat. “Beide locaties liggen niet ver uit elkaar, maar de wijngaard in de Eekstraat had geen stormschade. Daar zien we nu mooie volle hagen van druivelaars, terwijl in de Mussenhoevelaan nog een vorm van chaos heerst en de struiken een achterstand hebben.”

Naast het herstel van de wijnranken heeft het wijndomein nog goed nieuws gekregen. De Auxerrois en Auxerrois Cuvée van 2018 werden namelijk erkend als Vlaamse landwijn.